Τα video games που κανουν καλο
Ένα video game που σχεδιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Mc Gill για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αλλάξουν την αντίληψη των απειλητικών καταστάσεων και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους, φάνηκε να μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Personality and Social Psychology’.
‘Hδη γνωρίζαμε ότι ήταν πιθανόν να σχεδιάσουμε παιχνίδια που θα επέτρεπαν στους ανθρώπους να εξασκηθούν σε νέες φόρμες κοινωνικής αντίληψης, αλλά μας εξέπληξε η επίδραση που είχε το παιχνίδι στη ζωή ανθρώπων που έπασχαν από στρες, όταν δοκιμάστηκε το παιχνίδι εκτός εργαστηρίου’, δήλωσε ο Καθηγητής ψυχολογίας Mark Baldwin.
Η ερευνητική ομάδα αναπτύσσει video games που εκπαιδεύουν τους παίκτες να εστιάζουν περισσότερο στα θετικά στοιχεία, στις κοινωνικές περιστάσεις που βρίσκονται, παρά να ενοχλούνται ή να αποθαρρύνονται από την κριτική.
Σε έρευνα 56 φοιτητών, το 2004, το παιχνίδι φάνηκε πως βοήθησε τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονταν τις κοινωνικές καταστάσεις. Στη συνέχεια διενεργήθηκαν νέες έρευνες για να εξεταστεί αν τα αποτελέσματα του παιχνιδιού θα μεταφράζονταν σε χαμηλότερα επίπεδα στρες σε καταστάσεις υψηλής πίεσης.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές πιθανές χρήσεις αυτού του παιχνιδιού, από το να βοηθηθούν οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν το άγχος της ομιλίας μπροστά σε κοινό, να συναντούν νέους ανθρώπους μέχρι να βοηθούνται οι αθλητές στη συγκέντρωσή τους αντί να ανησυχούν για φτωχή απόδοση.
Σε μια πρόσφατη έρευνα, οι ερευνητές επέλεξαν 23 υπαλλήλους τηλεφωνικού κέντρου να παίξουν ένα από τα παιχνίδια το οποίο αφορά το να επιλέγει κάποιος ένα χαμογελαστό πρόσωπο μεταξύ πολλών συνοφρυωμένων προσώπων, που εμφανίζονται στην οθόνη σε γρήγορο ρυθμό. Με το επαναλαμβανόμενο παιχνίδι, εκπαιδεύεται ο εγκέφαλος να προσανατολιστεί περισσότερο στις θετικές πλευρές της κοινωνικής ζωής.
Οι υπάλληλοι έπαιζαν κάθε πρωί για μια εβδομάδα το video game. Κάθε μέρα συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με την αυτοπεποίθησή τους, ενώ τα επίπεδα κορτιζόλης μετρήθηκαν την τελευταία μέρα. Όπως φάνηκε, οι εθελοντές εμφάνισαν μείωση κατά 17% στα επίπεδα κορτιζόλης σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου που έπαιξε παρόμοιο παιχνίδι αλλά χωρίς χαμογελαστά πρόσωπα.
Πηγές: ‘Journal of Personality and Social Psychology’{jcomments on}