Vaporum: Lockdown

Πρωταγωνίστρια του Vaporum: Lockdown είναι η Ellie Teller, η οποία είναι μέρος μιας ερευνητικής ομάδας με βάση της κάπου στη μέση του ωκεανού. Μετά από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων καλείται να εξερευνήσει το Arx Vaporum.

Ο τίτλος είναι prequel του Vaporum, το οποίο κινείται στο ίδιο στυλ. Ποιο είναι αυτό το στυλ; Εξερεύνηση – πολλή, μα πολλή εξερεύνηση! – σε ένα steampunk περιβάλλον, μάχη σε πρώτο πρόσωπο, επίλυση γρίφων και μαγική ατμόσφαιρα. Και όλα αυτά σε grid based σύστημα κίνησης με στοιχεία rpg.

Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά. Οι χώροι του πύργου είναι σχεδιασμένοι με βασικό μοντέλο τον κύβο. Έτσι κινούμαστε ένα τετραγωνικό μέτρο σε κάθε κλικ, μη έχοντας την απόλυτη ελευθερία κίνησης. Η κάμερα είναι φιξαρισμένη στο κέντρο, αλλά μπορούμε να την χειριστούμε ελεύθερα ανά πάσα στιγμή. Το σύστημα αυτό προσφέρει αρκετά καλά. Για αρχή δίνει πολύ old school αίσθηση στον τίτλο. Επίσης, φέρνει μεγάλη αλλαγή στο “συνηθισμένο” gameplay μιας και τώρα πρέπει να σκεφτόμαστε με κινήσεις. Οι εχθροί κινούνται συγκεκριμένα, τα puzzles έχουν απτή λογική και τα γραφικά είναι πιο “εύκολα” στο μάτι σε αρκετές περιπτώσεις.

Αυτός βέβαια είναι και ο τομέας όπου το Vaporum: Lockdown (μα τι ταιριαστός στην εποχή μας τίτλος) είναι που χάνει τους πόντους του από το τέλειο. Ακόμα και σε υψηλή ανάλυση, το art style τα κάνει να φαίνονται μέτρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προτιμήσουμε τα σχεδόν medium-high settings αντί των υψηλότερων κερδίζοντας έτσι frames με ελάχιστη πτώση στην ποιότητα. Φυσικά το παιχνίδι δε βασίζεται εκεί.

Όπως είπαμε νωρίτερα, μιλάμε για ένα σχεδόν rpg παιχνίδι. Η στολή της Ellie επιδέχεται βελτιώσεις τις οποίες βρίσκει κατά την εξερεύνηση του αφιλόξενου πύργου. Έτσι, παρά το βαρύ adventuring του, το παιχνίδι αποκτά μια ενδιαφέρουσα και προσωποποιημένη τροπή. Φυσικά, μιας και είναι one (wo)man show, δεν θα έχουμε επιλογές για διαλόγους και επιλογές των. Η κύρια παρέα της Ellie είναι ο συνάδελφος και φίλος ερευνητής που την καθοδηγεί και τη βοηθά στο ταξίδι της από την άνεση του γραφείου του.

Κλείνοντας αυτό το σύντομο review, το Vaporum: Lockdown είναι ένας καλοσχεδιασμένος και καλογραμμένος τίτλος. Χάνει λίγο στα τεχνικά του αλλά προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης μέσω ενός ιδιαίτερου και ανανεωτικού στυλ παιχνιδιού.

Vaporum: Lockdown

7.9

Βαθμός

7.9/10

Θετικά

  • Ωραίο concept
  • Καλοσχεδιασμένη εξερεύνηση
  • RPG στοιχεία

Αρνητικά

  • Μέτρια γραφικά

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.