Metro Redux

Η σειρά Metro δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, μιας και τα δύο αυτά παιχνίδια αποτελούν τίτλους βαρόμετρα για την περασμένη γενιά κονσόλων. Το Metro 2033 αγαπήθηκε όσο λίγα παιχνίδια από το κοινό, ενώ το Metro: Last Light, αν και αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο, κυκλοφόρησε αφήνοντας αρκετή γκρίνια για το DLC που το συνόδευσε στην κυκλοφορία του.

Συνοπτικά, η σειρά Metro είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Dmitry Glukhovsky, και μας τοποθετεί στην μελλοντική Ρωσία, η οποία έχει καταστροφή μέσα από μία πυρηνική καταστροφή. Οι λιγοστοί επιζήσαντες του τραγικού αυτού συμβάντος εγκαταστάθηκαν στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας, δημιουργώντας μία δική τους κοινωνία κάτω από την τρομαχτική και ακατάλληλη επιφάνεια της γης. Τόσο το Metro 2033, όσο και το Last Light παρακολουθούν την ιστορία του Artyom, ο οποίος γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν το πυρηνικό ολοκαύτωμα, αλλά μεγάλωσε μέσα στις σήραγγες του μετρό. Η υπόθεση των δύο παιχνιδιών είναι εξαιρετική, όπως και η ατμόσφαιρα που έχει καταφέρει να δημιουργήσει η ομάδα ανάπτυξης, ενώ το soundtrack που τα πλαισιώνει δένει απίστευτα με το ύφος που αποδίδει η 4A Games.

Metro-2033-Redux---Announce-3

Έτσι, η Deep Silver, με την αφορμή της έλευσης των Xbox One και PS4, αποφάσισε να επανεκδώσει τα δύο παιχνίδια, αναβαθμίζοντάς τα παράλληλα στην πιο πρόσφατη έκδοση της 4A Engine. Η εν λόγω αναβάθμιση αφορά ουσιαστικά το Metro 2033, το οποίο δείχνει πιο όμορφο και πιο ζωντανό από ποτέ, με τους νέους φωτισμούς να δίνουν ζωή στη νεκρή πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει το ουκρανικό στούντιο ανάπτυξης. Αν έχετε παίξει το πρώτο παιχνίδι και στη συνέχεια ασχοληθείτε με την Redux επανέκδοση, σίγουρα θα αντιληφθείτε τις διαφορές, ενώ οι βελτιώσεις στο Last Light είναι αρκετά περιορισμένες -όντας πιο πρόσφατο από το 2033. Επιπλέον, όλα τα μοντέλα χαρακτήρων έχουν αντικατασταθεί με άλλα καλύτερης ποιότητας, ενώ το 2033 παρουσιάζει πλέον και εναλλαγή ημέρας και νύχτας! Όσον αφορά τις κονσόλες (η δοκιμή του παιχνιδιού πραγματοποιήθηκε σε υπολογιστή), η 4A έχει δηλώσει πως το παιχνίδι θα τρέχει στα 60FPS.

Οι αλλαγές και οι προσθήκες όμως δεν περιορίζονται στον οπτικό τομέα. Πλέον, έχετε τη δυνατότητα να παίξετε το Metro 2033 με διαφορετικό στυλ, αφού έχουν προστεθεί οι επιλογές Survival και Spartan. Το πρώτο σας δίνει περιορισμένο αριθμό πυρομαχικών, κρίνοντας σχεδόν πάντα αναγκαίο την stealth αντιμετώπιση των καταστάσεων, ενώ το Spartan φέρνει το παιχνίδι πιο κοντά στο Last Light κάνοντας το run-n-gun εφικτό, δίνοντας περισσότερες προμήθειες και δίνοντας περισσότερη ανεκτικότητα στα χτυπήματα που δέχεστε. Οι ίδιες επιλογές υπάρχουν και στο Last Light, που σας επιτρέπει πλέον να το προσεγγίσετε πιο stealth, όπως η αρχική έκδοση του 2033. Ήταν ένα πολυσυζητημένο θέμα όταν πρωτοείχε κυκλοφορήσει το παιχνίδι, και πολλοί θα χαρούν να ακούσουν για το εν λόγω mode που εισήγαγε η 4A Games.

Παράλληλα, η ομάδα ανάπτυξης συμπεριέλαβε και στον πρώτο τίτλο όλα τα όπλα που γνωρίσαμε στο Last Light, αλλά και το weapon customization αυτού. Δυστυχώς, και στα δύο παιχνίδια η AI τεράτων και συμμάχων αντιμετωπίζει κάποια θεματάκια, τα οποία ήλπιζα πως θα είχαν εξαλειφθεί εντελώς από τις αρχικές εκδόσεις. Τέλος, η συλλογή περιλαμβάνει και τα DLC του Metro Last Light, συμπεριλαμβανομένου και του Ranger DLC, το οποίο είχε κυκλοφορήσει την ίδια ημέρα με το παιχνίδι και πρόσθετε δύο επιπλέον επίπεδα δυσκολίας, τα Ranger και Ranger Hardcore. Και στα δύο αυτά επίπεδα, μία ή δύο σφαίρες αρκούν να σκοτώσετε τους εχθρούς, αλλά και να αντικρίσετε την οθόνη του game over.

metro-redux-preview-2jpg-dcfff2

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι αυτά τα δύο αριστουργήματα θα πρέπει να υπάρχουν στη συλλογή οποιουδήποτε, και τώρα με την συλλογή Redux είναι η κατάλληλη στιγμή. Μιλάμε για δύο παιχνίδια που συνολικά θα σας κρατήσουν απασχολημένους για περίπου είκοσι ώρες, ενώ παράλληλα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε κάτι διαφορετικό από τη μάζα των παιχνιδιών πρώτου προσώπου που έχουν κατακλύσει τα ράφια των καταστημάτων τα τελευταία χρόνια. Και με την τιμή στα 40€ (Steam) νομίζω πως οι δικαιολογίες αρχίζουν να περιορίζονται σημαντικά!

 

Metro Redux

9.5

Βαθμός

9.5/10

Θετικά

  • Η απόλυτη Metro εμπειρία!

Αρνητικά

  • Μικρές αλλαγές στο Last Light
  • η ΑΙ έχει ακόμη κάποια θεματάκια

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.