The Clockwork Man 2 Unlimited Edition

Τα παιχνίδια από Ελληνικές ομάδες ανάπτυξης είναι δυστυχώς μετρήσιμα με τα δάχτυλα των χεριών μας, και συνήθως μάλιστα πρόκειτε για δουλειές που ενώ είναι ποιοτικές, χάνονται κάπου στη διαδρομή λόγω της μηδανιμής διαφήμισης και υποστήριξης στους Developers. Ο λόγος είναι απλός και δε θέλει πολύ προσπάθεια για να τον αντιληφθούμε. Το κόστος που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη ενός επιτυχημένου παιχνιδιου, είναι τεράστιο για να το επωμιστούν οι ίδιοι οι δημιουργοί, και τα κεφάλαια που θα δώσουν ένα μικρό σπρώξιμο στη βιομηχανία της δημιουργίας παιχνιδιών εντός Ελλάδας, είναι απλά ανύπαρκτα.

 

Το πρόβλημα αυτό, τα τελευταία χρόνια, έχει περιοριστεί λόγω δύο σημαντικών λύσεων που εμφανίστηκαν. Πρώτον και κύριων η ψηφιακή διακίνηση, και δεύτερων η εξάπλωση των λεγόμενων Casual Games, που έγιναν, με χαρά, δεκτά από τους ανθρώπους που ασχολούνται περιστασιακά με το Gaming, μια ομάδα ανθρώπων που συνεχώς αυξάνεται.

 

Η Total Eclipse, μια ομάδα developers με «βάση» τη θεσσαλονίκη, δινει τα ρέστα της για να αποδείξει ότι η δημιουργία ενός επιτυχημένου παιχνιδιού, εξαρταται πρώτα από το μεράκι των ανθρώπων που το φτιάχνουν και όχι από τα πόσα ευρώ θα πέσουν στο τραπέζι. Από το 2004 που δημιουργήθηκε η Total Eclipse(σαν κομμάτι της Zefxis ) έχει δημιουργήσει 5 παιχνίδια:

Academy of Magic – Word Spells
Bounty – Special Edition
Fashion Boutique
The Clockwork Man
The Clockwork Man 2 Ultimate Edition.

Το δεύτερο μέρος του ClockWork Man που είναι και αυτό που θα μας απασχολήσει  κυκλοφόρησε στις 21 Ιουλίου  2010 από την GameHouse . Πρόκειτε για ένα Adventure/Casual-Puzzle Game και συνδιάζει με αρκετή επιτυχία τα είδη αυτά.

Ενα StreamPunk σπίτι στο λιβάδι
Η παιχνίδι αφηγείτε την ιστορία της Miranda Calomy και του ρομπότ που την συντροφεύει του Sprocket. Η Miranda βρίσκεται σε αναζήτηση των γωνιών της που εξαφανίστηκαν πριν από 8 χρόνια. Το παιχνίδι ξεκινάει σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο στην Ιρλανδία, που ήταν το τελευταίο σημείο που κάποιος είδε τους γονείς της ζωντανούς . Αυτή η περιοχή είναι και η εισαγωγή του παιχνιδιού. Ολόκληρο το παιχνίδι αποτέλείτε από 6 περιοχές-κεφάλαια(σύν την εισαγωγή συνολικά επτά)

Δείγμα απο το καταπληκτικό art του παιχνιδιού

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα την παραμικρή επαφή με το πρώτο παιχνίδι αλλα δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα για να «μπώ» στην ιστορία του παιχνιδιού. Σε γενικές γραμμές, χωρίς να είναι κάτι εξωπραγματικό, το σενάριο του παιχνιδιού κάνει καλά τη δουλειά του και σας κρατά προσηλωμένους ανάμεσα σε γρίφους  και hidden objects mini games, μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, χωρίς να προσπαθεί να κάνει τη διαφορά με ανατροπές και παρόμοιες τεχνικές, υπερκαλύπτοντας  το Gameplay, που σε τελική ανάλυση είναι αυτό που πραγματικά μετράει σε αυτά τα είδη των παιχνιδιών.

Ενας κόσμος γεμάτος χρώμα!
Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι μεν στατικά και δισδιάστατα , αλλα πανέμορφα, με τα backround και τους χαρακτήρες να είναι σχεδιασμένα στο χέρι με τρομερή λεπτομέρεια. Τα χρώματα ζωντανεύουν τα τοπία που αντικρίζετε και μερικά κομμάτια animation δίνουν την αίσθηση της ζωντάνιας στον κόσμο του παιχνιδιού. Όπως είναι αναμενόμενο το παιχνίδι ζητάει ελάχιστα πράγματα από τον υπολογιστή σας, και με ένα laptop 4ετίας, δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα στο να το απολαύσω.

theclockworkman2

Το Interface είναι πολύ έξυπνα σχεδιασμένο και καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο στην οθόνη σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε και αναπτύσσεται ανάλογα με τις επιλογές με όμορφα animation . Ολες οι πληροφορίες που χρειάζεστε για το παιχνίδι είναι εύκολα προσβάσιμες, ενώ εκτός των Tasks που καταγράφονται από το παιχνίδι για να μην ξεχνάτε τι πρέπει να κάνετε, υπάρχει και ένα καλοσχεδιασμένο diary το οποίο κρατάει τα σημαντικότερα στοιχεία που μαθαίνεται και σας βοηθάει με την επίλυση των γρίφων.

Ο ήχος της επιτυχίας!
Το Soundtrack του παιχνιδιού που άρεσε πραγματικά πάρα πολύ και δεν κρύβω ότι αρκετές φορές άφησα ανοιχτό το παιχνίδι ακόμα και όταν δεν έπαιζα για να ακούγεται ο η μουσική του Backround.  H συλλογή της μουσικής του The Clockwork Man 2 αποτελείτε από κλασσικά κομμάτια, απόλυτα ταιριαστά  με το ύφος του παιχνιδιού αλλα και την εποχή που εξελίσσεται σεναριακά το παιχνίδι.

To Voice Acting των ,βασικών τουλάχιστον, χαρακτήρων είναι πολύ καλό, και αν και αντιπαθώ την Βρετανική προφορά, δε μπορώ παρα να παραδεχτώ ότι οι Voice Actors  που δάνεισαν τις φωνές τους, ακούγοντε αρκετά φυσικά και είναι μια ακόμα ευχάριστη νότα στο παιχνίδι.

Gaming is serious business
Στο κομμάτι του gameplay τώρα που είναι και το σημαντικότερο σε αυτής της κατηγορίας τα παιχνίδια, το The Clockwork Man 2 χωρίζεται νοητά σε δυο βασικά μέρη. Τους γρίφους που πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κοινή λογική και το inventory σας για να τους λύσετε, και το hidden Objects κομμάτι του παιχνιδιού, που αν ασχολήστε με τα Casual games σίγουρα θα έχετε ξανασυναντήσει. Σκοπός του Hidden Objects είναι να ανακαλύψετε μέσα στο τοπίο του παιχνιδιού μια λίστα με αντικείμενα που εμφανίζονται στο κάτω κομμάτι της οθόνης σας, μερικά από τα οποία καταλήγουν και στο Inventory σας.

Γρίφοι για ολα τα γούστα!

Η ομάδα ανάπτυξης του παιχνιδιού, κατάφερε μια πνοή φρεσκάδας στο χιλιοπαιγμένο σενάριο των Hidden Oblects αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων το παιχνίδι σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε ζουμ στο βάθος του φόντου, αποκαλύπτοντας έτσι αντικείμενα που προηγουμένως δεν ήταν εμφανή, ενώ εκτός του ζουμ, μπορεί να σας δωθεί η δυνατότητα για οριζόντιο Scroll στο τοπίο μεγαλώνοντας έτσι δραστικά η περιοχή που σας δίνεται για εξερεύνηση.

Οσο προχωράει το παιχνίδι, τα αντικείμενα καμουφλάρονται όλο και  περισσότερο στο backround(τίποτα που παλιο καλό “one thousound clicks” σε κάθε pixel της οθόνης δεν μπορεί να υπερκεράσει :P ) και αν θέλετε να τα βρείτε πριν τα νεύρα σας γίνουν κομματάκια πρέπει να επιστρατεύσετε όλη την υπομονή και παρατηρητικότητα σας.
Εδώ το παιχνίδι σας δίνει ένα χεράκι βοηθείας με τη μορφή του Sprocket, ο οποίος έχει ορισμένες ιδιότητες που θα σας ξελασπώσουν τη δύσκολη ώρα, όπως το να αποκαλύπτει τυχαία ένα από τα αντικείμενα που ψάχνεται, ή να σας δίνει hints σε σημεία που έχετε κολλήσει. Οσο προχωράτε το παιχνίδι το πιστό ρομπότ  σας αποκτά περισσότερες ιδιότητες προσφέροντάς σας ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια.

Δυστυχώς δεν είχα την τύχη να παίξω ολόκληρο το παιχνίδι, παρα μόνο το Demo που είναι διαθέσιμο στη σελίδα του παιχνιδιού, για αυτό δεν έχω ολοκληρομένη άποψη για την δυσκολία του παιχνιδιού και την διάρκειά του, αλλα από λίγο ψάξιμο στο internet οι περισσότεροι μιλάνε για 4-5 ώρες καθαρού gameplay αν δεν κολλήσετε σε κάποιο από τους γρίφους του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι κοστίζει  16 ευρουλάκια και έρχεται σε ένα πακετο με πλούσια περιεχόμενα για να σας ωθήσουν στην αγορά του:
*To πλήρες παιχνίδι με 7 Chapters
*Η έκδοση του παιχνιδιού για PC & Mac
*Ένας οδήγός του παιχνιδιού με λύση για ολους τους γρίφους
*Wallpapers, Concept art και το πως φτιάχτηκε το παιχνίδι
*Το πλήρες Soundtrack.

Και με δώρο το Game Guide..

Ένα ακόμη σημείο που θα ήθελα να σταθώ για να βγάλω το καπέλο στους δημιουργούν του παιχνιδιού, είναι η απουσία ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ τρόπου «καταπολέμησης της πειρατείας» . Το παιχνίδι δεν έχει Serial, ουτε το καρκίνωμα του PC gaming που ακούει στο όνομα DRM. Αγοράζεται το παιχνίδι και το παίζεται εις τον αιώνα τον άπαντα, χωρίς  να δίνεται λογαριασμό σε κανένα.
Μια άνω του μετρίου προσπάθεια από μια Ελληνική εταιρία που δείχνει να έχει μέλλον στο χώρο.

Βέβαια αν το βαθμολογήσουμε σαν απλό Casual Game, το 7,5 τείνει στο δεκάρι, και όπως και να έχει αξίζει σίγουρα την προσοχή σας.

papp0us

Γιος της Zelda. αδελφός του Cris Redfield, έχω συμμαχήσει με τον Solid για να κατατροπώσουμε τον Bowser, πριν φάει τη Lara. Με το Android στο ένα χέρι και το χειριστήριο του Xbox στο άλλο η νίκη είναι δική μου!