World of Warcraft: Mists of Pandaria

Αρχικά να πω πως στο παρόν κείμενο δεν υπάρχει βαθμολογία καθώς μιλάμε για ένα expansion ενός mmorpg οπότε: Ήχος και Γραφικά είναι στην ίδια ή παραπλήσια κλίμακα με το original/προηγούμενο expansion. Gameplay επίσης και το Replayability δεν υφίσταται. Αφού ξεκαθαρίσαμε αυτό ας ξεκινήσουμε.

Βασικό στοιχείο του MoP είναι το νέο level cap το οποίο είναι πλέον 90 level. Αναμενόμενο. Αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον εδώ είναι ο τρόπος που θα ανέβουν τα levels. Ξεχάστε τα ανιαρά βαρετά ανούσια quests με τους κλισέ διαλόγους. Η Blizzard όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα άκουσε το feedback των 10 και πλέον εκατομμυρίων (at the moment) παικτών της και έκανε τα quests ενδιαφέροντα! Μιας και το Mists of Pandaria αποτελεί ένα πιο ουσιώδες hardcore based αλλά ταυτόχρονα πιο casual σε παρουσίαση expansion τα quests ήταν κάτι που ήθελε στρώσιμο. Έτσι λοιπόν η εξιστόρηση έχει πάρει τα πάνω της για τα καλά και θα το δείτε από τα πρώτα σας κιόλας βήματα στην Pandaria. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στους διαλόγους και στο “δέσιμο” των quest lines ώστε να κρατούν το ενδιαφέρον του ήρωα σε όλη τους τη διάρκεια. Απόντα δε θα μπορούσαν να είναι τα quests με οχήματα και λοιπές κατασκευές αλλά και τα “πήγαινε εκεί, φέρε αυτό” που έχουμε τόσο αγαπήσει. Έτσι ερχόμαστε στα dailies. Αυτά είναι πολλά σε αριθμό και αρκετά πιο ενδιαφέροντα πλέον. Είναι ακόμα grinding και ίσως κάπως βαρετά αλλά είναι πιο καλά παρουσιασμένα από παλιά.

Το “ζουμί” παρ’όλα αυτά είναι όπως πάντα στα dungeons. Και φυσικά μιλάω για τα heroics. Το “πανηγύρι” ξεκινά στα 90 level με το end game content να έχει την τιμητική του στο νέο παιδί της Blizzard και του World of Warcraft. Εδώ είναι και που η Blizzard κάνει επίδειξη δύναμης όσον αφορά στο σχεδιασμό αφού τα νέα dungeons/raids είναι αριστουργηματικά. Πανέμορφα οπτικά αλλά και σωστά δομημένα δίνουν στον ήρωα μια πολύ καλή εμπειρία. Και φυσικά κάθε dungeon έχει λόγο ύπαρξης που δένει με την ιστορία και τους θρύλους της Pandaria. Αν δεν σας χορταίνουν αυτά, η Blizzard πρόσθεσε και Scenarios και dungeon challenges στο MoP! Τα μεν πρώτα δεν φαίνονται αρκετά επιτυχημένα τα δε δεύτερα κάνουν το παιχνίδι ακόμα πιο hardcore για όσους θέλουν μια έξτρα πρόκληση! Στο PvP κομμάτι, 2 νέα battlegrounds έρχονται να γεμίσουν ότι κενό μπορεί πιθανώς να είχε μείνει από το Cataclysm. Silvershard Mines (σαν crazy hill για όσους έχουν παίξει Halo) με αμαξάκια που κινούνται και πρέπει να “πάρει” κάθε ομάδα και Temple of Kotmogu όπου οι ομάδες πρέπει να κρατήσουν στην κατοχή τους 4 orbs για να μαζέψουν πόντους.

Monk και Pandaren. Class και Race. H Blizzard συνηθίζει όπως φαίνεται το συνδυασμό αυτό σε κάθε της expansion με το τελευταίο να είναι ίσως το πιο αναμενόμενο αφού οι Monk ήταν κάτι που έλλειπε αρκετά από τoν Azeroth. Ο Monk μπορεί να παίξει όλους τους διαθέσιμους ρόλους στο παιχνίδι, με το κατάλληλο πάντα specialization. Έτσι ο μοναχός σας μπορεί να είναι tank, healer ή damage dealer με επιτυχία. Όλα πάντα δεμένα με το Lore του Brewmaster. Εξάλλου όλο το Expansion είναι προς τιμήν του αφού η Blizzard θεώρησε πως είναι ένας χαρακτήρας του Warcraft universe που άξιζε και χρειαζόταν να ειπωθεί η ιστορία του. Περισσότερα δε θα πω, θα τα δείτε μέσα στο παιχνίδι – και είναι αρκετά ενδιαφέροντα! Τελειώνοντας με τον monk, μη φοβηθείτε να ξεκινήσετε από το level 1 καθώς οι τελευταία διαθέτουν ένα experience-boost buff! Τελευταίο στοιχείο που αξίζει να ειπωθεί, για να μην μακρηγορούμε κιόλας, είναι το pet battle system που κάνει την εμφάνισή του. Πλέον μπορούμε να βάζουμε τα pets μας να κάνουν μάχες (ίσως σας θυμίσει pokemon αυτή η διαδικασία) και αυτά να παίρνουν levels και δυνάμεις. Ενδιαφέρουσα προσθήκη ομολογουμένως.

Για τα τεχνικά λίγα λόγια. Όπως προειπώθηκε, τρομερές βελτιώσεις δεν υφίστανται. Τα γραφικά είναι ίσως λίγο πιο καλά, ίσως λίγο πιο ελαφριά. Ο στόχος είναι έτσι κι αλλιώς να παίζει το παιχνίδι σε όλα τα συστήματα και αυτό συνεχίζει να συμβαίνει. Η ηχητική επένδυση είναι όμορφη και ταιριαστή με το περιβάλλον της Pandaria, ακριβώς ότι θα περιμέναμε αφού η Blizzard έχει καλό ιστορικό σε soundtracks. Όλα είναι καλοσχεδιασμένα και με μεράκι από ότι φαίνεται. Όπως έχουμε δει στο παρελθόν, προχειροδουλειές τιμωρούνται.

Κλείνοντας, το Mists of Pandaria είναι ένα αξιοσέβαστο expansion με πολλή δουλειά που μόνο η Blizzard θα μπορούσε να προσφέρει. Ταιριάζει στους end level χαρακτήρες αλλά και στους newbies και δένει μια πανέμορφη ήπειρο με καλοφτιαγμένα quests και δυνατό περιεχόμενο. Δείχνει όλη την ιστορία της Pandaria, το κακό που την περικυκλώνει, εισάγει σωστά ένα class και ένα race και ταυτόχρονα δίνει βάθος στην αφήγηση και κρατάει το ενδιαφέρον.

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.