NBA 2K13

Θα ξεκινήσω το review με το στοιχείο που μου έκανε την πιο μεγάλη εντύπωση στον τίτλο. To πρώτο πράγμα που βλέπουμε ξεκινώντας το παιχνίδι είναι ο η title screen. Σωστά; Σωστά. Το πρόβλημα εδώ είναι πως μαζί με τον μεγαλεπήβολο τίτλο φιγουράρει στη μαρκίζα και το “EXECUTIVE PRODUCED BY JAY-Z“. Ξεπερνώντας το πρώτο σοκ, έρχεται το δεύτερο. Όλο το styling του παιχνιδιού φαίνεται να έχει γίνει από κάποια επίλεκτη ομάδα trending managers εκεί στις Η.Π.Α. Όλα φαντάζουν βγαλμένα από video-clip gangsta rap τραγουδιού και είναι βαμμένα αφροαμερικάνικη νεόπλουτη κουλτούρα. Μουσική, μενού, τίτλοι, ακόμα και το MyPlayer Store το οποίο διαθέτει κοσμήματα για τις δημόσιες εμφανίσεις του custom παίκτη σας. Μιας και ξεκίνησα με τα αρνητικά, το αμέσως επόμενο σοκ έρχεται στο θέμα των menus. Για την ακρίβεια των μη-menus καθώς είναι τόσο κακοσχεδιασμένα, αργά και σε ορισμένες περιπτώσεις κρυμμένα που θα σας εκνευρίσουν για λίγο μέχρι να τα μάθετε. Δεν είναι τεράστιο πρόβλημα όμως.

Το gameplay από την άλλη είναι ακριβώς ότι περιμέναμε. Εθιστικό και γρήγορο, όπως ακριβώς και τα προηγούμενα. Τα game modes είναι και εδώ αρκετά και ενδιαφέροντα. Τη διαφορά βέβαια κάνει το MyCareer στο οποίο ξεκινάμε από τα pre-drafts με έναν custom παίκτη και φτάνουμε στο ύψιστο βάθρο αποθέωσης. Κάθε κίνηση μέσα στον αγώνα δίνει ή αφαιρεί στη συνολική εικόνα παιχνιδιού και σε συνάρτηση με το post-game interview δημιουργεί ή διαλύει το θρύλο σας! Ενδιαφέρουσα προσθήκη στο χειρισμό αποτελεί η αλλαγή των ντριμπλών, οι οποίες πλέον γίνονται με το right stick. Ο ήχος δε θα μπορούσε πιστεύω να είναι άσχημος με τόσα copyrights που πληρώθηκαν. Το OST είναι μια ατελείωτη λίστα hits που δένουν με το γενικότερο presentation του τίτλου και τη μαγεία του NBA – ίσως σε βαθμό πιο μεγάλο από όσο θα έπρεπε όμως. Τα ηχητικά εφέ είναι κι αυτά “top notch” και δίνουν αρκετά στον τίτλο.

Τα γραφικά τώρα είναι μεν όμορφα αλλά σε ορισμένες στιγμές -όπως τα interviews και τα menus- φαίνονται πολυκαιρισμένα. Σαν η 2Κ να μην έδωσε την πρέπουσα σημασία. Αυτό δε σημαίνει πως παίρνουν την κάτω βόλτα. Απλά ήθελαν ένα κλικ παραπάνω. Τα interactions μεταξύ των παικτών έχουν σαφώς αναβαθμιστεί και φαίνονται πιο αληθινά σε σχέση με τον προκάτοχο του τίτλου. Ακόμη ένας τομέας που αξίζει σχολιασμού είναι οι ομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο NBA 2K13. Η Dream Team των Η.Π.Α είναι παρούσα και εδώ και περιλαμβάνει όλους τους υπεραστέρες του NBA. Ήταν κάτι που σίγουρα έπρεπε να μείνει και από ό,τι φαίνεται η εταιρία άκουσε τους gamers. Kudos +. Επειδή όμως πάντα υπάρχει ένα “αλλά”, συνεχίζοντας το εμπορικό style της μουσικής και της γενικότερης αίσθησης που αφήνει ο τίτλος, εδώ υπάρχει και μια ομάδα celebrities. Η αλήθεια είναι πως σχεδόν χάρηκα όταν την είδα αφού σκέφτηκα macho μορφές όπως ο Will Smith ο Gerard Butler και ο Robert Downey Jr σε slam dunk contest. Η 2Κ όμως είχε αντίθετη άποψη για το τι σημαίνει “Celebrities στο NBA”. Η ομάδα απαρτίζεται από κατασκευές όπως ο Bow Wow (νυν ράπερ, έπαιζε τον Twinkie στο Tokyo Drift), ο Justin Bieber (σχόλιο κανείς;) και ο Pauly D (βλ. Jershey Shore)! Και σα να μην έφτανε αυτό, η ομάδα αυτή είναι μόλις 1% χειρότερη της Dream Team στο OVR rating. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να βάλετε τρίποντο “στη μάπα” του Larry Bird με τον Justin Bieber. Τέλος δοκιμάστε να ακούσετε τα σχόλια που γίνονται από τους εκφωνητές για τον “Βασιλιά” LeBron James.

Εν τέλει, το NBA 2K13 είναι ένα εξαιρετικό basketball simulation game, αντάξιο του 2Κ12 αλλά με ορισμένες παραφωνίες που θα πρέπει να εξαλειφθούν στο μέλλον. Φαίνεται πως η 2Κ επαναπαύθηκε και το έριξε στο σορολόπ όσον αφορά τα σημαντικά κομμάτια του τίτλου ενώ προσπαθεί να μετατρέψει ένα fun to play εθιστικό παιχνίδι σε trending culture symbol. Παρ’ όλα αυτά μιλάμε για το πιο καλό μπασκετάκι to-date και αξίζει να το δείτε, ειδικά με παρέα!!!

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.