Silent Hill: Shattered Memories

The Game Plays You
Οι τίτλος δικαιολογημένα, είναι ένα απο τα πιο δυνατά χαρτιά της οικιακής κονσόλας της Nintendo για το 2009. Απο την πρώτη στιγμή κατάφερε να συγκεντρωσει τα βλέματα των παικτών και των κριτικών. Πριν ακόμη κυκλοφορήσει κέρδισε ήδη στο σύνολο 3 Βραβεια(Best Wii Looking Game, IGN)(Best Horror of 2009, IGN)(Best Looking Wii game of E3, Gamespot). Τα βραβεια συνεχίζονται με το IGN να το τοποθετεί ως το καλύτερο Horror Game του Wii και με μία διόλου κακή βαθμολογία 8.6/10. Έπειτα απο 3 ώρες παιχνιδιού και έχοντας πάει στην τουαλέτα 5-6 φορές (Σ.Σ: Ίσως και να τα παραλέω τελικά) έχω φτάσει σε ένα τελικό συμπέρασμα. Πριν προχωρήσουμε παρακάτω να επισημάνω 2 πράγματα:

1) Όχι δεν έχει όπλα
2) Είναι Remake του original Silent Hill

As much you play it
Ας δώσουμε κάποιες γενικές πληροφορίες για τον τίτλο. Όπως προαναφέραμε, το Shattered Memories είναι βασισμένο στο πρώτο τίτλο, αλλά όχι ένα πιστό Remake. Οι περιοχες παραμένουν οι ίδιες, αλλά τα γεγονότα έχουν αλλάξει, κάνοντας τον τίτλο μοναδικό και ανεξάρτητο. Για τους μη κοτόχους Wii, μπορείτε να προμυθευτείτε το παιχνίδι για PS2 ή PSP, αλλά να έχετε στο μυαλό σας πως αποτελούν διαφορετική έκδοση απο την βασική του Wii, και ότι θα κυκλοφορήσουν αργότερα μέσα στο 2010.
Πριν βάλω τον τίτλο στο Wii, ομολογώ ότι δεν είχα ιδέα για το τι εστί Silent Hill. Πήρα μια γερή δόση ομως. Κλασσικό Horror Game, με το στοιχείο της εξερεύνησης να κυριαρχεί. Αν ακούσει κανείς Horror μπορεί να του έρθει στο μυαλό παιχνίδι τύπου Resident Evil. Κάτι τέτοιο, αλλά καμία σχέση. Στον συγκεκριμένο τίτλο δεν έχεις όπλα. Κάτι που τον κάνει ακόμη πιο τρομακτικό και αγχώδη. Η μόνη λύση είναι να τρέξετε για την ζωή σας, ενώ αν δεχτείτε επίθεση απο τα τέρατα έχετε στο πλευρο σας τις Melee επιθέσεις, κάτι που γίνεται με τα Motion Controls του Wii

Cheryl? Που χώθηκες μωρη?
Το παιχνίδι ξεκινάει με ένα στιγμιότυπο στο γραφείο του ψυχίατρου. Εκεί καλείστε να απαντήσετε σε ένα απλό ερωτηματολόγιο, σύμφωνα με το οποίο το παιχνίδι σας ”φακελώνει”, ενώ σύμφωνα με τις απαντήσεις σας θα κάνει τον τίτλο διαφορετικό σε κάποια σημεία, με σκοπό να τρομάξει και τους πιο θαραλέους παίχτες. Το φακέλωμα δεν τελειώνει εδώ. Ο τίτλο καταγράφει τις κινήσας σας, τα αντικείμενα που συλλέγετε πρώτα, τον τρόπο που κινείστε αλλά και τις κινήσεις που κάνετε με το WiiMote! ΠΧ, αν γυρνάτε συνέχεια τον φακό στο χώρο θα καταλάβει ότι είστε ανασφαλείς, και θα πράξει ανάλογα. Αν πάλι τρέχετε όλη την ώρα, η δυσκολία θα ανέβει, με τους εχθρούς να έρχονται απο παντού. Αφού ολοκληρώσετε το ερωτηματολόγιο, θα αρχίσετε να διηγείστε στον ψυχίατρό σας τον ”εφιάλτη” σας. Το αυτοκίνητό σας εκτροχιάζετε, μένετε αναίσθητος και μόλις βρίσκεται τις αισθήσεις σας, αντιλαμβάνεστε ότι η κόρης σας Cheryl έχει εξαφανιστεί. Απο εκεί ξεκινάει το μακρύ σας ταξίδι. Και πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου εύκολο και ευχάριστο.Θα χρειαστεί να βρείτε κλειδιά, να λύσετε γρίφους, να βρείτε την σωστή πόρτα και να τρέξετε για την ζωή σας.
Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού θα βρείτε πολλά άτομα, τα οποία θα σας στέλνουν συνεχώς σε νέα άτομα (Κάτι σαν το ελληνικό δημόσιο). Η επαφή σας με την αστυνομία δεν είναι εφικτή μιας και οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν χαλάσει απο την καταιγίδα και το κινητό σας δεν έχει σήμα. Α! Ναι! Ξέχασα να σας αναφέρω τον σύμαχό σας, που δεν είναι άλλο απο το κινητό τηλέφωνο. Από το τηλέφωνο μπορείτε να κάνετε Save, να δείτε τον χάρτη, αλλά και να τραβήξετε φωτογραφίες, που μπορούν να σας φανουν χρήσιμες. Τέλος να αναφέρουμε ότι το κινητό μπορεί να τραβήξει και αντικείμενα μην ορατά για το ανθρώπινο μάτι, όπως φαντάσματα!
Η γενική υπόθεση του τίτλου μόνο απλή δεν είναι, και λίγο δύσκολη να την περιγράψουμε σε ενα Review χωρίς να αποκαλύχουμε στους αναγνώστες το τέλος του τίτλου. Φαινομενικά παιρνετε τον ρόλο του Harry Mason ο οποίος διηγείται στον ψυχολόγο τους εφιάλτες που είχε τον τελευταίο καιρό. Όπως παρακολοθουμε στην αρχή του παιχνιδιού, έπειτα απο ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό σας, αφου συνελθετε απο το χτύπημα, αντιλαμβάνεστε ότι η κόρη σας έχει εξαφανιστεί. Έτσι ξεκινάει το ταξίδι στην ερημη και χιονισμένη πλεον πόλη του Silent Hill, όπου έρχεστε αντιμέτοποι με τους χειρότερους εφιάλτες σας.

 

 

 

Χειρισμός. Όταν τα πλήκτρα δεν είναι αρκετά
Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι αρκετά απλοϊκός. Με την χρήση της Sensor Bar χειρίζεστε τον φακό σας, ενώ με τα πλήκτρα κάνετε τις υπόλοιπες επιλογές.
Για παράδειγμα, κρατώντας πατημένο το Ζ, ο χαρακτήρας θα κινηθεί πιο γρήγορα. Αν κινηθείτε προς μία πόρτα, πατάτε το Α για να ανοίξει, ενώ και με το ίδιο πλήκτρο γίνονται και άλλες επιλογές όπως το σκαρφάλωμα των μαντρων και των φραχτων.
Αν δέχεστε επίθεση απο τα τέρατα, καλείστε να κάνετε κινήσεις με όλο σας το σώμα για να τα πετάξετε απο πάνω σας, καθώς χρειάζεται καλό Timing και σωστή κίνηση.
Τέλος, με τον σταυρό κατεύθυνσης μπορείτε να περιηγηθειτε στο μενού του τηλεφώνου, ενώ το Α αντιστοιχή στο πλήτκρο ”Επιλογή” και το – στο ”Eπιστροφή”.

Γραφικά & Ήχος. Όταν το Wii περνάει τα όρια
Best looking game είναι αυτό. Δεν πήρε άδικα τον τίτλο του. Όντως πρόκεται για ένα απο τα πιο όμορφα παιχνίδι της κονσόλας, αλλά πιστεύω ότι δεν φτάνει σε καμία περίπτωση το Monster Hunter Tri. Ωστόσο τα γραφικά είναι όμορφα σχεδιασμένα αποδεικνύοντας ότι η κονσόλα δεν είναι αντάξια του PS2, αλλά πολύ πιο καλύτερη σε επίπεδο οπτικού τομέα.
Ο ήχος του παιχνιδιού είναι και αυτός σε άρτια επίπεδα. Μελωδίες που ταιριάζουν στο ύφος της σειρας, ενώ οι ήχοι του κινητού σας παράγονται μέσω του WiiMote. έτσι όταν δέχεστε καποιο ηχητικό μύνημα, πρέπει να βάλετε το αυτί σας στο WiiMote, εφόσον επιθυμείτε να ακούσετε την συνομιλία. Συνολικά τα γραφικά δεν θα σας εντυπωσιάσουν, αλλά ούτε θα σας απογοητεύσουν, ενώ σε καμία περίπτωση δεν χαλάνε την ατμόσφαιρα του τίτλου.
Tα  Voice Overs του τίτλου είναι πολύ καλά. Οι φωνές των ηρώων μας ακουγονται ρεαλιστικές, ενω το παιχνίδι έχει και ένα πάρα πολύ ωραίο Soundtrack ( Hell forzen rain)

 

 

 

Συνολικά:
Το παιχνίδι είναι εδώ και αναμένεται να κάνει πάταγο. Ελπίζουμε να μην έχει την ίδια τύχη με το άριστο Dead Space Extraction, καθώς το παιχνίδι αξίζει κατα πολύ κάθε cent που θα δώσετε. Mην το χάσετε! Είναι ότι πρεπει για δώρο χριστουγέννων!

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.