Πόσο θα (πρέπει να) κάνει το Playstation 5;
Αν θα έπρεπε να έχει μάθει ένα μάθημα η Sony και το Playstation brand κατά την περασμένη δεκαετία είναι σίγουρα ότι το λανσάρισμα μιας υπερκοστολογημένης κονσόλας σίγουρα μπορεί να στείλει ακόμα και το πιο φανατικό κοινό της στην αντίπερα όχθη. Η διαφορά του λανσαρίσματος (αλλά και της συνολικής πορείας) του Playstation 3 με το Playstation 4 είναι ένα πρόσφατο και τρανταχτό δείγμα ότι η τιμή μετράει, και σίγουρα που αυτή θα βρίσκεται συγκριτικά με τον ανταγωνισμό.
Ναι, το Playstation 3 πίσω στο 2007, είχε ανώτερο GPU chip, Blu Ray player, SD κάρτες και έναν υπερ-επεξεργαστή αλλά στην τελική ανάλυση προσέφερε ότι και το Xbox 360, με αρκετά μεγαλύτερη τιμή. Tι κατάφερε να κάνει τότε η Sony; Απανωτά downgrades του PS3 ώστε να καταφέρει να χτυπήσει στην τιμή το Xbox 360. Και έμπαινε και μέσα. Και δεν πούλαγε. Το ίδιο στραβοπάτημα έπαθε και η Micorosoft με το Xbox One το 2013, όταν η τιμή του ήταν ελαφρώς υψηλότερη από αυτή του Playstation 4. Κάτι που της έγινε και μάθημα, και λογικά θα πάνε και οι δύο σε πιο σίγουρα μονοπάτια.
Ωστόσο τα πράγματα το 2020 είναι πολύ διαφορετικά από το 2013. Ο μέσος gamer σήμερα δεν θέλει μια κονσόλα να τον βγάλει για μία εξαετία. Έχει απαιτήσεις. Απαιτήσεις που του έχουν δημιουργήσει κυρίως οι ραγδαίες εξελίξεις στις κάρτες γραφικών των υπολογιστών την περασμένη δεκαετία αλλά και στην αγορά των τηλεοράσεων. Πλέον ο gamer θέλει μία κονσόλα στην χαμηλότερη δυνατή τιμή με όλα αυτά που ποθεί. Ray tracing. 8K ανάλυση. SSD τελευταίας τεχνολογίας. 144 fps με v-sync. Και είναι κάτι που και οι δύο, Sony και Microsoft, θέλουν να το καταφέρουν και να το κάνουν πράξη. Το έχουν υποσχεθεί άλλωστε.
Η παγκόσμια οικονομία είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Και προφανώς δεν βάζω μέσα την ελληνική οικονομία, μιας και σε καμία σοβαρή εταιρία η μικρή αγορά της Ελλάδας δεν θα ληφθεί υπ’ όψιν. Η τάση στην παγκόσμια οικονομία είναι οι νέες συσκευές να είναι ακριβότερες από το παλιότερο μοντέλο. Δείτε για παράδειγμα τα iPhones, τα νέα MacBooks, τα νέα Galaxy. Σε αυτό έχουν συμβάλει φυσικά και τα αυξημένα κόστη παραγωγής, σε μία χώρα που οι Ασιατικές χώρες έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται ραγδαία και παρασέρνουν μαζί και το εργατικό κόστος.
Αν λάβουμε υπ’ όψιν όλες τις μεταβλητές, η λογική τιμή λιανικής πώλησης του Playstation 5, είναι 499 ευρώ. Η τιμή που θέλουμε να ακούσουμε, είναι προφανώς το 399€, αλλά βάσει των προηγουμένων, μάλλον θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Οτιδήποτε ανάμεσα στα 400 και 500€ αποτελεί ένα λογικό ποσό, αλλά από το άνω όριο και πάνω ίσως να κάνει στις εταιρίες μεγαλύτερο κακό από ότι καλό. Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως οι κονσόλες πλέον απαιτούν και συνδρομή, που φέρνει έξτρα χρηματικές ροές στα ταμεία των εταιριών.