Just Dance 2020 – Review

Όπως κάθε χρόνο, με το FIFA, το Call of Duty, τον αγιασμό στο σχολείο και τη φορολογική δήλωση, πλέον έχουμε και το νέο Just Dance. Η σειρά φέτος κλείνει τα 10 χρόνια της και το πάντα ακόμα χορεύει.

Πριν αρχίσουμε, να αναφερθεί πως δεν είμαστε τίποτα χορευτές ή έστω ενθουσιώδεις της τέχνης της κίνησης υπό τον ήχο ποπ μπιτακίων. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δε μπορούμε να μαζευτούμε 4 μαντράχαλοι σε ένα σαλόνι για να δούμε ποιος είναι πιο ατσούμπαλος. Και, ω θεοί, το Just Dance 2020 είναι υπέροχο για αυτό το σκοπό.

Όπως κάθε παιχνίδι του τίτλου τόσα χρόνια έτσι και το 2020 είναι ένα απλό παιχνίδι που βασίζεται στο replayability. Εικονικοί χορευτές κάνουν τα δικά της επί της οθόνης κι εμείς καλούμεθα να τους αντιγράψουμε όσο πιο πιστά μπορούμε με σκοπό να μαζέψουμε πόντους. Τώρα, η κίνηση γίνεται με δύο τρόπους. Είτε με τον συμβατικό κάθε κονσόλας (Kinect, PS camera, joycons) είτε με τη χρήση ενός smartphone στο οποίο φορτώνουμε μια dedicated εφαρμογή. Οπότε όλοι μπορούν να παίξουν.

Η φετινή playlist περιέχει περί τα 40 μουσικά κομμάτια, σχεδόν για όλα τα γούστα. Δηλαδή όχι και τόσο. Όλα είναι λίγο πολύ φρέσκα ποπ hits, και σα γνήσιοι μεταλάδες δεν ξέραμε ούτε τα μισά. Παρ’όλα αυτά είναι διασκεδαστικά και εύπεπτα.

Τα modes τώρα. Έχουμε το κλασσικό Just Dance mode, όπου απλά χορεύεις. Έχουμε ένα παιδικό mode με απλοποιημένες κινήσεις, ένα άτυπο story mode όπου χορεύουμε ένα τραγούδι από κάθε χρονιά της σειράς και ένα online mode που χορεύουμε με παίκτες από όλο τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο.

Εκεί που το Just Dance 2020 χάνει πόντους είναι στην συναρπαστική ιδέα της Ubi να κλείσει ουσιαστικά όλο το παιχνίδι πίσω από ένα paywall. Πληρώνοντας μια ευτελή συνδρομή της τάξης των €25/ έτος (και με επιλογή για ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία χρέωση) έχουμε πρόσβαση σε ακόμη… 200 τραγούδια. Πάλι η ποικιλία είναι στα ίδια στάνταρ, ποπάκια, αλλά η τεχνική φαντάζει κάκιστη. Ο μόνος λόγος να αγοράσει κάποιος τον κάθε νέο τίτλο της σειράς είναι το tracklist, κακά τα ψέματα. Έτσι αυτή η επιλογή της Ubisoft φαίνεται ως καθαρά money grab στα μάτια μας.

Κλείνοντας, το Just Dance 2020 είναι ένα συμπαθητικό παιχίδι για κάθε ηλικία. Δεν έχει να δώσει πολλά πράγματα παραπάνω από το περσινό, και αυτό είναι το μόνο μας παράπονο. Παρ’ όλα αυτά το διασκεδάσαμε.

Just Dance 2020

7.4

Βαθμός

7.4/10

Θετικά

  • Διασκεδαστικό και ανάλαφρο gameplay
  • Χρήση smartphone για χειριστήριο

Αρνητικά

  • Καμία ουσιαστική εξέλιξη σε σχέσι με πέρσι
  • Paywall στο playlist

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.