Σαν σήμερα το 1889 ιδρύθηκε η Nintendo

23 Σεπτεμβρίου 1889, Kyoto, Ιαπωνία. Ο Fusajiro Yamauchi ιδρύει την Nintendo Koppai για να κατασκευάζει hanafuda, Ιαπωνικές τράπουλες.

Αν και οι τράπουλες είναι Δυτική δημιουργία, έφτασαν στα 1500 στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και εκεί διασκευάστηκαν μέσα στους αιώνες. Η Yakuza μάλιστα, στα παράνομα στοιχήματα που έστηνε, χρησιμοποιούσε hanafuda.

Το γεγονός αυτό επηρέασε και το όνομα της εταιρίας. Η λέξη Nintendo έχει τρία συστατικά. Nin-ten-do. Η ακριβής μετάφραση είναι “τύχη-παράδεισος-δωμάτιο”. Στα Ιαπωνικά αντιστοιχεί σε κάτι σαν παροιμία, που σε ελεύθερη μετάφραση είναι “Leave luck to Heaven”, εννοώντας το μέρος που αφήνεις την τύχη σου στα χέρια των θεών. Μιλάμε για τυχερά παιχνίδια άλλωστε.

Στα επόμενα 60 χρόνια η Nintendo έγινε η πρώτη φίρμα σε κατασκευή καρτών για παιχνίδια. Ήταν η πρώτη που έφτιαξε πλαστικές τράπουλες στην Ιαπωνία και έκλεισε συμφωνία με μια εταιρία κινουμένων σχεδίων για να φτιάξει τράπουλες με τους ήρωές της. Η εταιρία αυτή ήταν η Disney.

Για έναν αιώνα η εταιρία ήταν στην οικογένεια Yamauchi, με τον δισέγγονο του παππού Fusajiro, Hiroshi να αναλαμβάνει τα ηνία το 1949 σε ηλικία 22 ετών.

Nintendo Color TV-Game 6
Η πρώτη κονσόλα της Nintendo, ίσως και του κόσμου.

Ο θεούλης Hiroshi απέλυσε όλους του τους συγγενείς, έκανε συμφωνία με τη Sharp για να φτιάξουν παιχνίδια και μετά συνέχισε στα arcades.

Η πρώτη κονσόλα ήρθε το 1977, με το Color TV-Game 6. Το σύστημα περιείχε έξι παραλλαγές του Pong, Tennis, Hockey, και Volleyball σε μονές ή διπλές ομάδες. Ακολούθησαν άλλες τέσσερις εκδόσεις της μέχρι το 1983 και το NES. Ακολούθησαν τα SNES, Nintendo 64, GameCube, Wii, Wii U και Switch.

Η πιο μεγάλη επανάσταση όμως ήρθε με τις φορητές κονσόλες. Το 1980 βγήκε στην αγορά το πρώτο Game & Watch, ο προπάτορας των GameBoy, Nintendo DS, 3DS και εν τέλει πάλι του Switch. Αξίζει να αναφερθεί πως η εταιρία μπήκε και στο χώρο του VR, με το Virtual Boy. Επρόκειτο για μια μάσκα που στο εσωτερικό της είχε οθόνη που πρόβαλλε 3D γραφικά, και ένα χειριστήριο. Όπως δηλαδή τα πρωτοποριακά VR γυαλιά που κυκλοφορούν σήμερα. Το έτος ήταν 1995.

Η Nintendo ακόμα είναι η κορυφή στην κατασκευή hanafuda decks στην Ιαπωνία, απλά πλέον βάζει και τους ήρωές της πάνω.

Λευτέρης Μάλλιος

Avid LoL gamer, καμμένος του Dark Souls και εθισμένος στο streaming παιχνιδιών στο Twitch