South Park: The Fractured But Whole |Review

Όποιος έχει ασχοληθεί με το franchise του South Park την τελευταία εικοσαετία, γνωρίζει το χαρακτηριστικό του χιούμορ γεμάτο προσβλητικές αναφορές και σόκινγκ storylines. Το νέο παιχνίδι της Ubisoft, και sequel του εξαιρετικού Sticks of Truth, δεν διαφέρει από αυτά που οι φίλοι θα περιμένατε από έναν τέτοιο τίτλο. Η ανάπτυξη του τίτλου από τη Ubisoft με τη συνεργασία των δημιουργών της σειράς άλλωστε άφηναν για ακόμη μία φορά πολλές ελπίδες για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Πριν καν σκεφτείτε την αγορά του παιχνιδιού πρέπει να κρατήσετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι αυτό το παιχνίδι δεν είναι για τους εύκολα προσβεβλημένους, καθώς το South Park σατιρίζει τη φυλή, την αστυνομική βία και κάνει ελεύθερη χρήση της n-word, από τις πρώτες μόλις ώρες. Άλλωστε το South Park είναι γνωστό για το σοκ που μπορεί να μεταδώσει στις προσβολές, αλλά νομίζω πως στην προκειμένη περίπτωση οι δημιουργεί ξεπέρασαν τον εαυτό τους με κάποια από τα καλύτερα ρατσιστικά lines που έχουν γραφτεί ποτέ.

Το παιχνίδι θα σας προσβάλλει, είτε θέλετε είτε όχι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το χρώμα του δέρματος του χαρακτήρα θα καθορίσει την δυσκολία του παιχνιδιού και τον τρόπο που οι NPCs θα σας αντιμετωπίζουν.

Σίγουρα όσοι έχετε μεγαλύτερη επαφή με την σειρά από τον υποφαινόμενο που γνωρίζει μόλις τα βασικά και έχει δει τυχαία σκόρπια επεισόδια την περασμένη δεκαετία, θα καταλάβετε περισσότερα πράγματα ή αστεία που πιθανώς εμένα να μου διέφυγαν, αλλά νομίζω πως το παιχνίδι προσπαθεί να γίνει προσβάσιμο ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν επαφή με την σειρά. Για παράδειγμα, ο Μπατμαν-like χαρακτήρας του Cartman, Coon (ΣΣ: Coon από το Ρακούν αλλά και την slang βρισιά για το σκυλάραπας!), από το ομώνυμο επεισόδιο επιστρέφει για το παιχνίδι.

Όπως το πρώτο παιχνίδι έτσι και το Fractured But Whole, έχει μεγάλα στοιχεία RolePlaying. Εμείς, ως New Kid, είμαστε ο μόνος που δεν έχει υιοθετήσει κάποια υπερ-ηρωική μορφή, και έτσι θέτονται τα πλαίσια της δημιουργία του δικού μας superhero με όνομα ButtLord που η δύναμή του είναι οι κλανιές που διαταράσσουν των χωροχρόνο. Ως ButtLord και μαζί με τους Coon & Friends θα πρέπει να καταπολεμήσουν τους Freedom Pals που έχουν και ύπουλα σχέδια και κλέβουν γάτες και τέτοια ακραία πράγματα.

Αφήνοντας πίσω το σενάριο που η αλήθεια είναι ότι ίσως και να μην περιέγραψα κατάλληλα αφού τόσα κατάλαβα, τόσα έγραψα, περνάμε στο σύστημα μάχης που είναι εντελώς διαφορετικό από το τυπικό turn based του prequel. Σε μία σκακιέρα οι χαρακτήρες τοποθετούνται και μπορούν να κάνουν κινήσεις ανάλογα με τα movement points που διαθέτουν και να επιτίθενται/αμύνονται σε/από αντιπάλους που βρίσκονται εντός βεληνεκούς. Τα boss fights φυσικά δεν απουσιάζουν, δίνοντας ένα μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας σε σχέση με τις τυπικές μάχες που συναντάτε.

Οι κινήσεις/επιθέσεις εξαρτώνται από την class κάθε χαρακτήρα, ενώ υπάρχουν 3 βασικά skills και ένα Ultimate το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόλις γεμίσει ο αντίστοιχος μετρητής/cooldown. Τα διάφορα attributes που υπάρχουν όπως buffs, ratings, team bonuses και τα λοιπά έχω την εντύπωση πως ήταν περισσότερο διακοσμητικά ή επέφεραν πολύ μικρή επίδραση στην μάχη. Παράλληλα, στον τίτλο έχει ενσωματωθεί ένα βασικό crafting system για την δημιουργία εξοπλισμού που είναι κατά βάση διακοσμητικός, σε αντίθεση με το περασμένο παιχνίδι της σειράς. Αυτό που ωστόσο έχει αντίκτυπο είναι οι κλανιές που παγώνουν τον χρόνο και επιτρέπουν να ρίξετε καμιά παραπάνω φάπα στους αλλόθρησκους ή να τους σκιπάρετε τον γύρο τους.

Σε γενικές γραμμές και έχοντας ασχοληθεί για τις ανάγκες του αντίστοιχου review με το Sticks of Truth, το νέο παιχνίδι είναι αρκετά πιο προσγειωμένο από το prequel, αφού διάφορα ακραία σενάρια και καταστάσεις απουσιάζουν εντελώς από το Fractured but Whole. Γεγονός που με στεναχώρησε αφού σε κάποια φάση πίστευα ότι δεν έχω δει τίποτα ακραίο γιατί οι δημιουργοί μου ετοίμαζαν κάποιο μεγάλο μπαμ που θα με αφήσει σύξυλο (και θα κάνει ένα ωραίο Instagram Story – ή Coonstragram όπως είναι το in-game social media).

Για τον οπτικό τομέα δεν χρειάζεται να αναφέρουμε κάτι. Το παιχνίδι ακολουθεί την γραμμή του τηλεοπτικού σόου σε μία ψευδο-3D προοπτική. Μερικά frame drops υπάρχουν και νομίζω πως δεν θα έπρεπε, με τη λογική ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για τα υποσυστήματα γραφικών ενός μηχανήματος όπως το Xbox One. Ο ακουστικός είναι για μία ακόμη φορά κορυφαίος, από ηχητικά themes μέχρι voice overs και εφέ.

https://youtu.be/uOZf8MjbQu0

Κλείνοντας, το Fractured But Whole είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι που θα σας κρατήσει κυρίως για το χιούμορ του και τον σαρκασμό που το διακατέχει από τα πρώτα λεπτά μέχρι την τελευταία από τις 20 ώρες που διαρκεί. Μπορεί μερικές αλλαγές που έχουν προστεθεί να είναι κυρίως καλλωπιστικές και να μην έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στο gameplay, και τα γεγονότα να είναι πιο… προσγειωμένα από αυτά που μας έχει συνηθίσει η σειρά, αλλά αποτελεί μία εξαιρετική South Park εμπειρία που ιδιαίτερα οι fans θα απολαύσουν.

South Park: The Fractured But Whole

8.5

Βαθμός

8.5/10

Θετικά

  • Εξαιρετικό χιούμορ
  • Έξυπνες καταστάσεις
  • Ανανεωμένο battle system
  • 18-22 ώρες περιεχόμενο

Αρνητικά

  • Ελάχιστες ακραίες καταστάσεις
  • Καλλωπιστικά RPG στοιχεία.

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.