Mario + Rabbids Kingdom Battle

Πριν ξεκινήσουμε θέλω να σημειώσω δύο πράγματα. Πρώτον, το XCOM Enemy Unknown είναι από τα αγαπημένα μου παιχνίδια και περιμένοντας το Mario+Rabbids το ξεκίνησα για πολλοστή φορά ώστε να έχω το κόνσεπ όσο το δυνατόν πιο φρέσκο για να κάνω τη σύγκριση. Δεύτερον, ενώ γράφονται αυτές οι λέξεις έχω κοιμηθεί ελάχιστα από τη στιγμή που ξεκίνησα τη διαδικασία του review (aka έπαιζα). ΠΑΜΕ!!!

Η ιστορία του τίτλου είναι λίγο πολύ αναμενόμενα παράλογη. Η Princess Peach κατάφερε με μια από τις εφευρέσεις της να φέρει τα Rabbids στο Mushroom Kingdom και ένα από αυτά απέκτησε κάτι γυαλιά a la Cyclops που “ενώνουν” ό,τι πυροβολούν. Οπότε έχουμε ένα βασίλειο γεμάτο κουνέλια ντυμένα Mario, Luigi, DK, ένα Boss που είναι Rabbid συνδυασμένο με Fire Piranha Plant κ.ο.κ. Το Βασίλειο επίσης έχει γεμίσει κανονικά κουνέλια που έχουν κάνει κατάληψη, χτίζουν πράγματα (το μόνο καλό για εμάς) και παρατάνε τα εσώρουχά τους όπου βρουν. Οπότε η δυναμική ομάδα με αρχηγό τον Mario ξεκινάει να απενεργοποιήσει το συμπαθέστατο ακτινοκουνέλι.

Στο δρόμο θα δούμε όλους τους γνώριμους χαρακτήρες είτε σε κανονική μορφή είτε σε rabbid έκδοση. Κάθε διαφορετικός χαρακτήρας έχει και διαφορετικές ικανότητες στη μάχη, φυσικά. Με party 3 ατόμων, και αιώνιο πρόεδρο Αρχηγό πάντα τον ΥπερΜάριο θα πρέπει να επιλέγουμε 2 ακόμα μέλη για κάθε πίστα. Φυσικά υπάρχουν διαφορετικά όπλα να αγοράσουμε στον καθένα και skill trees (τα οποία είναι σχεδόν τα ίδια για όλους όμως). Εγώ συνήθως επιλέγω Rabbid Peach επειδή είναι healer και μετά είτε Luigi (sniper) ή Rabbid Mario (aoe damage).

Αποτέλεσμα εικόνας για Mario + Rabbids Kingdom Battle

Το gameplay τώρα, είναι ά-ψο-γο. Ο κόσμος χωρίζεται σε κόσμους και κάθε κόσμος σε επίπεδα τα οποία συνδέονται. Ουσιαστικά είναι μια ευθεία χωρισμένη σε μάχες. Οι μάχες κατά βάση έχουν τρία είδη: σκότωσέ τους όλους, σκότωσε Χ εχθρούς, φτάσε στο τέλος χωρίς να πεθάνεις. Στα της μάχης, πρόκειται για καθαρό turn-based σκάκι. Κάνουμε τις κινήσεις μας, παίζουν οι αντίπαλοι. Η κάλυψη πίσω από αντικείμενα έχει τρία επίπεδα αποτελεσματικότητας, 0% πιθανότητα ευστοχίας, 50 και 100. Μετά παίζουν ρόλο πράγματα όπως το high ground, ο τύπος του όπλου, τα buffs κτλ κτλ κτλ. Γενικά η ροή είναι πολύ καλή και με καλοφτιαγμένη καμπύλη εκμάθησης. Να αναφερθεί πως παντού υπάρχουν κρυμμένα collectibles οπότε θα χρειαστεί αρκετό backtracking για να ξεκλειδωθούν όλα.  Επίσης έχουμε Hard Mode, Challenges ΚΑΙ Co-Op challenges! Αν σε αυτά προσθέσουμε και τους μίνι γρίφους-puzzles που υπάρχουν εδώ κι εκεί μιλάμε για πολλές ώρες καψίματος.

Τεχνικά μιλάμε για ένα παιχνίδι με απλά χαριτωμένα και καλοφτιαγμένα γραφικά και animation. Φυσικά είναι πολύχρωμο και γεμάτο χιούμορ στα πρότυπα που μας έχουν καλομάθει τα Rabbids τόσα χρόνια. Από την άλλη ο ήχος είναι κάπως πιο κάτω σε επίπεδο, με αρκετά εφέ να γίνονται κουραστικά μετά από λίγη ώρα – μιλάμε άλλωστε για “woohoo” του Mario και κραυγές των Rabbids συνοδεία μελοποιημένων μπλιμπλικιών από τα κλασσικά Mario games. Πονοκέφαλος για τους πιο μεγάλους, αριστούργημα για τα πιτσιρίκια. Ο χειρισμός απλός και άμεσος. Το κακό εδώ έιναι πως έχει τόσο καλό… flow που ίσως μια στο τόσο ξεφεύγει μια κίνηση στον μικρό αναλογικό. Αλλά δεν είναι κάτι το τραγικό.

Κλείνοντας αυτή την παρουσίαση, το Mario + Rabbids Kingdom Battle είναι σχεδόν αψεγάδιαστο, διασκεδαστικό, εθιστικό, αστείο και εύπεπτο. Όποιος έχει Switch και δε το παίξει… να αναθεωρήσει τις επιλογές του άμεσα!

ΥΓ. Η σύγκριση με το XCOM αποδείχθηκε καλή κίνηση. Οι τίτλοι μοιάζουν πολύ και αν και το M+R είναι μια απλοποιημένη εκδοχή του XCOM, είναι ένας τίτλος που στέκεται αντάξια δίπλα του. 

Mario + Rabbids Kingdom Battle

9

Βαθμός

9.0/10

Θετικά

  • Καλοφτιαγμένη μάχη
  • Διασκεδαστικό
  • Replay value

Αρνητικά

  • Τα ηχητικά εφέ γίνονται εκνευριστικά
  • Η κίνηση του κέρσορα χάνει λίγο

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.