Life is Strange: Before the Storm [Episode 1]

Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της προπέρσινης σεζόν ήταν ξεκάθαρα το Life is Strange, ένα δυνατό, επεισοδιακό παιχνίδι της DONTNOD και της Square Enix που κατάφερε μέσα από πέντε δίωρα επεισόδια να προσελκύσει, να τέρψει και να συγκινήσει το κοινό που επέλεξε να ασχοληθεί μαζί του. Και ενώ η εταιρία ετοιμάζεται ήδη να προβεί στην “δεύτερη σεζόν” του παιχνιδιού, μία τρίτη εταιρία, η Deck Nine μας επιστρέφει στον Arcadia Bay με ένα prequel.

Με την πρώτη σεζόν να είναι σημαντικά επηρεασμένη από τον David Lynch και τις δύο πρώτες σεζόν του Twin Peaks, η σύγκριση του Before the Storm με το prequel της σειράς, Fire Walk with Me είναι ανέφικτη. Όπως τα γεγονότα των δύο πρώτων κύκλων της σειράς και του παιχνιδιού μας τοποθετούν στον απόηχο της εξαφάνισης (και εν τέλει, θανάτου) ενός δημοφιλούς κοριτσιού που έκρυβε δεκάδες μυστικά κάτω από την χαρούμενη εμφάνιση (Rachel Amber και Carrie Page Laura Palmer), έτσι το prequel μας τοποθετεί λίγο καιρό πριν την εξαφάνισή τους. Όπως προβλέπεται ήδη από το πρώτο επεισόδιο, το Before the Storm θα ακολουθήσει την πορεία του Lynch. Το Before the Storm είναι πιο σκοτεινό, πιο βαθύ και το πέπλο του αναμενόμενου και μη αντιστρέψιμου θανάτου επισκιάζει τις σχέσεις των χαρακτήρων.

Το Before the Storm μας τοποθετεί χρονολογικά λίγα χρόνια πριν το πρώτο παιχνίδι, όταν η κεντρική χαρακτήρας της πρώτης σεζόν, Max, είναι ακόμη μακριά από την πατρική της περιοχή και ως εκτούτου μας δίνει τον έλεγχο της κολλητής της, Chloe Price, αρκετά πριν αυτή κάνει τα μαλλιά της μπλε. Η αλλαγή αυτή μπορεί να ξενίσει αρκετούς, όπως ξένισε και τον υποφαινόμενο, αλλά από τα πρώτα λεπτά αποδέχεσαι την επιλογή και αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να εξερευνήσουμε το ενδιαφέρον παρελθόν του χαρακτήρα, λίγο καιρό μετά τον θάνατο του πατέρα της. Όπως καταλάβατε, ο θάνατος, η απώλεια και η διαδικασία αντιμετώπισης αυτού θα αποτελέσει τους βασικούς άξονες αφήγησης στο νέο ταξίδι.

Αν και στα αρχικά στάδια του επεισοδίου – το οποίο σημειώνεται ότι μου φάνηκε αρκετά μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα του πρώτου παιχνιδιού – η υπόθεση φαίνεται λίγο ρηχή και κακογραμμένη γεμάτη κλισέ, η κατάσταση βελτιώνεται αυτόματα μετά το αρχικό sequence και όταν πέσουν οι τίτλοι αρχής. Σημειώνεται φυσικά ότι ο βασικός μηχανισμός του πρώτου τίτλου με την επιστροφή στο χρόνο αποτελεί παρελθόν, όπως και τα περισσότερα μεταφυσικά στοιχεία (πλην ορισμένων βασικών dream sequences που αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν στα επόμενα επεισόδια της σειράς).

Η αλλαγή της μηχανής γραφικών από Unreal σε Unity φαίνεται να ωφέλησε τον τίτλο, κυρίως στα θέματα του lip sync, το οποίο ωστόσο θα μπορούσε να είχε δουλευτεί περισσότερο μιας και μιλάμε για ένα interactive drama που βασίζεται σημαντικά στην υπόθεση και την σκηνοθεσία του.

Κλείνοντας, είναι πολύ νωρίς να δώσουμε βαθμό ή τελική εκτίμηση, αφού αναμένουμε άλλα δύο επεισόδια στο επόμενο τετράμηνο. Σίγουρα πάντως το πρώτο δείγμα είναι πολύ καλό, και το τέλος του επεισοδίου αφήνει υποσχέσεις για κάτι ακόμη καλύτερο. Μέχρι τότε, μπορείτε να αγοράσετε το πρώτο επεισόδιο στα Xbox Store, PS Store και Steam.

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.