Οδηγός αγοράς 2017: Gaming PC από 400€

Xbox One X, Nintendo Switch ή PS4 Pro; Σα να μην έφτανε αυτή η σκοτούρα, έρχομαι εγώ να σας βάλω στην εξίσωση και τέταρτη μεταβλητή, το gaming PC. Και όχι ότι και ότι gaming PC. Gaming PC για όλους, από 400€ προκειμένου να σταθεί όσο το δυνατόν καλύτερα απέναντι στις νέες κυκλοφορίες που έπονται. «Μα Νίκο, ένα gaming PC μπορεί να κοστίσει και τρεις φορές το κόστος αγοράς του Πλέυστέσιο, δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση» έρχεται κάποιος μέτριος (και σαφώς αναγνώστης άλλου site, καθώς εμείς δεν έχουμε μέτριους αναγνώστες) να πει, χωρίς φυσικά να τον κατηγορούμε για το αφελές του λάθος. 400 ευρώ έχω πει, και εγώ τις υποσχέσεις τις κρατάω. CTRL+D γρήγορα για bookmark, και συνεχίζουμε.

Πριν περάσουμε στις… δημιουργίες μας, πρέπει να θέσουμε μερικά όρια. Εν έτη 2017, gaming PC και μνήμη RAM κάτω από 8GB δεν πάει μαζί, οπότε ακόμη και στο “βασικό” build δεν θα πέσουμε κάτω από αυτά. Η μητρική και το κουτί που επιλέγουμε αποτελεί καθαρά budget επιλογή που ο καθένας μπορεί να επιλέξει κάτι διαφορετικό.

Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε σε τρία builds, ένα από 400€, ένα μέχρι 700 και ένα 1000-φεύγα. Ας ξεκινήσουμε.

Φθωχικό: Gaming PC με 400€ και κάτι ψιλά

Σύνολο 418€, με τροφοδοτικό που θα καλύψει τις απαιτήσεις του συστήματος ακόμη κι αν στο μέλλον αποφασίσετε μία αναβάθμιση. Προφανώς το build μας δεν περιλαμβάνει DVD Drive και το λογισμικό. Δεν μας νοιάζει που θα τα βρείτε αλλά σας έχουμε εμπιστοσύνη ;)

Ρεαλιστικοί στόχοι: Υποστήριξη παιχνιδιών του σήμερα και του αύριο (ίσως και του μεθαύριο), με φυσιολογικά framerates (>30) σε αναλύσεις HD και Full HD σε ορισμένες περιπτώσεις. Σίγουρα το νέο σας σύστημα δεν θα τρέξει το Watch_Dogs 2 στις πιο υψηλές ρυθμίσεις, αλλά θα τρέξει το Watch_Dogs σε αξιοπρεπές επίπεδο.

Μη ρεαλιστικοί στόχοι: Να τρέξετε οποιοδήποτε παιχνίδι στα Ultra και 4K gaming. Αυτά τα χόμπι δεν είναι για αυτό το build, και καλύτερα να πάτε στο επόμενο.

Μικρές αλλαγές για μερακλήδες: Προσθήκη DVD-Drive (+20€), GTX 1050 Ti με 4G (+30€) και έναν SSD ακόμη και πολύ μικρό (περί τα 40-50€).

Αρχοντικό: Gaming PC μέχρι 700€

Στην δεύτερη… κλίμακα, το gaming PC μας ανεβαίνει επίπεδο και δείχνει τα δόντια του.

To παρόν build δεν θα ζοριστεί σημαντικά σε κανένα παιχνίδι του σήμερα όσο οι αναλύσεις σας δεν ξεφεύγουν από το 1080p. Θα υπάρξουν τίτλοι που τα framedrops θα κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά όλα θα λυθούν με ένα χαμήλωμα των σκιών για παράδειγμα από το Ultra στο High. Αρκετά future-proof, θα καταφέρει να σταθεί χωρίς αναβάθμιση για την επόμενη τριετία.

Ρεαλιστικοί στόχοι: 1080p gaming, High και εν δυνάμει Ultra στους περισσότερους τίτλους που κυκλοφορούν ή αναμένονται να κυκλοφορήσουν

Μη ρεαλιστικοί στόχοι: 4K gaming με υψηλή απόδοση, flawless VR Gaming.

Μικρές αλλαγές για μερακλήδες: Αντί για την 4άρα RAM επιλέγουμε μία ακόμη 8άρα (+30€), DVD Drive (+20€), SSD.

ΠΑΣΟΚ: Gaming PC με 1000€ παρά κάτι

Τρίτο και τελευταίο build και απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν μείνει πίσω στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και τις αρχές του 2000, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στα χάι της και τα μποζούκια δούλευαν Τρίτη με Κυριακή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχία. Ωραία χρόνια, πάμε να τα αναγεννήσουμε μέσω αυτού του build (bonus πόντοι αν πάρετε καταναλωτικό δάνειο για να αγοράσετε αυτό το PC).

Δεν σας χάλασε. 928 ευρώ και σας μένουν και τα ρέστα να τα επενδύσετε σε μία κουτάρα ή σε ότι άλλο θέλετε. Προφανώς και εδώ ισχύουν τα παραπάνω, DVD Drive και SSD συνίσταται, αφού ένας γνήσιος σοσιαλιστής δεν θα κάτσει να περιοριστεί για πενταροδεκάρες. Το συγκεκριμένο PC θεωρώ θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους για την ερχόμενη δεκαετία, χωρίς υπερβολές. Οι λάτρεις του overclock μπορούν να κοιτάξουν κάποια πιο high end μητρική, ενώ προφανώς θα πρέπει να κοιτάξετε σοβαρά την ψύξη του συστήματος. Είναι ακριβό, και νομίζω ότι δύο καλοί ανεμηστήρες (1 για είσοδο κρύου αέρα, ένας για έξοδο) όχι απλά χρειάζονται αλλά είναι εγκληματικό να μην τοποθετηθούν σε ένα τέτοιο μηχάνημα. Το μόνο που δεν θα κάνει το PC αυτό είναι να σας φτιάχνει καφέ. Αλλά λεφτά έχετε, να βγείτε να πάρετε.

Καλές αγορές :)

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.