Επιστήμονες λένε πως μπορείς να παίξεις League of Legends χωρίς να βρίζεις

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Utah εδώ και δύο χρόνια συνέτασσε μια έρευνα για το αν μπορεί να υπάρξει παρτίδα League of Legends χωρίς βρισιές. Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 παίκτες, 30 level, όλοι τους Silver Division και πάνω. Το κοινό επιλέχθηκε και πέρασε μια βδομάδα στο campus του “The U” ώστε να αναπτυχθούν φιλικές σχέσεις και να δημιουργηθούν δεσμοί μεταξύ του unisex κοινού του πειράματος.

Τότε άρχισαν οι αγώνες. Τα ματς ήταν 5v5 σε tournament mode (όλοι οι champions, runes κτλ ξεκλείδωτα) αλλά σε normal pick, όχι ranked και random queue, τίποτα premade. Να σημειωθεί πως όλοι οι αγώνες γίνονταν σε έναν ενιαίο χώρο με τους 2.000 συγκεντρωμένους σε ένα τεράστιο lan party. Κατά τη διάρκεια της έρευνας όποιος παίκτης εμφάνιζε επιθετική συμπεριφορά  αποβαλλόταν για το υπόλοιπο του game.

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Μόλις 58 “εκρήξεις” σημειώθηκαν την πρώτη μέρα, και ο αριθμός έπεφτε συνεχώς μέχρι που φτάσαμε στη δέκατη πέμπτη όταν και δεν υπήρξε κανένα παράπτωμα! Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως στο άτυπο αποχαιρετιστήριο τουρνουά που διοργάνωσαν οι μεταξύ τους συμμετέχοντας μετά τη λήξη του πειράματος δεν υπήρξε ούτε ένα αρνητικό σχόλιο στο τσατ των παιχνιδιών, ενώ νικητές και χαμένοι δήλωσαν πως διασκέδασαν εξίσου.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου, με ανοιχτά στόματα, έδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση.

“Κι όμως, γίνεται! Ήταν μια έρευνα που θεωρήθηκε άσκοπη από την κοινότητα, μα τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα και είναι συναρπαστικά. Μπορούμε με περηφάνια να το πούμε. Διοργανώσαμε τουρνουά LoL χωρίς να υπάρξουν βρισιές, απειλές και κατάρες! Το σημαντικότερο; Δε χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε ούτε ένα από τα ηλεκτρόδια που είχαμε συνδέσει στα ποντίκια και πληκτρολόγια, όπως είχε γίνει στην έρευνα του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης! Θεωρούμε την έρευνα πετυχημένη.”

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.