Fallout 4

Το Fallout είναι μια σειρά που έχει αφήσει όσο λίγες το στίγμα της στην ιστορία του gaming. Τώρα έρχεται το τέταρτο παιχνίδι της βασικής σειράς να δείξει πως στήνεται ένα open world rpg. Πάμε.

Η ιστορία έχει ως εξής. Ο πρωταγωνιστής (ή πρωταγωνίστρια) μας ζουν μια ωραία οικογενειακή ζωή στο Commonwealth, ένα προάστιο με όλα τα καλά, όταν η πυρηνική απειλή τους χτυπά την πόρτα. Αρπάζουν τον μπέμπη Shaun και τρέχουν στο Vault 111 όπου καταψύχονται. Κάποια στιγμή οι κακοί άνθρωποι απαγάγουν τον μπόμπιρα και σκοτώνουν το έτερον ήμισυ μας. Οπότε ξεκινά το νταβαντούρι του να βρούμε τον πιτσιρικά στην post-apocalyptic wasteland. Εντάξει, δεν είναι το πιο ευφάνταστο main story (στο 3 δεν ψάχναμε τον πατέρα μας;) αλλά δεν είναι εκεί το ζουμί, όπως όλοι ξέρουμε.

Τα quest lines των rpg της Bethesda έχουν μια μαγεία, και το Fallout 4 έχει εξαίσια quest lines. Όπως λέει και ο StratosGk για τα quests στα Bethesda rpgs, “ξεκινάς να βοηθήσεις μια γριούλα και ανακαλύπτεις ολόκληρη αίρεση της οποίας γίνεσαι και αρχηγός”. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται όταν επιλέγεις να βοηθήσεις κάποιον. Βασικά εντάξει, μερικές φορές είναι, αλλά το πράγμα συχνά περιπλέκεται σε παρακλάδια sub quests που είναι όλα τα λεφτά. Ενδεικτικά, στις πρώτες ώρες του παιχνιδιού, βγαίνεις από ένα κτήριο έχοντας ολοκληρώσει ένα side quest των Minutemen όταν περνάει από πάνω σου το αερόπλοιο της Brotherhood of Steel (πανηγυρισμοί). Κι αν δε θες να κάνεις quests; Γίνε bandit! Ο χάρτης είναι τεράστιος και γεμάτος ζωή. Εξερεύνησε. Μόνος ή με έναν από τους αρκετούς followers ή τον Dogmeat.

Η νέα προσθήκη στη σειρά είναι το management survivor settlements. Μια -εν μέρει- ενδιαφέρουσα ασχολία που όμως ξεκλειδώνει νέα quests και κάνει τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη στον αδίστακτο κόσμο του παιχνιδιού. Επίσης έχουμε crafting. Όπλα, πανοπλίες, φαγητό, γιατρικά, και power armor, το καθένα στο δικό του ειδικό πάγκο. Επιπλέον, ο εξοπλισμός που βρίσκουμε σημειώνεται αναλόγως αν είναι καλύτερος από τον equiped. Γενικά η αίσθηση του gameplay είναι πολύ καλή, και το VATS δεν πάει πίσω. Πλέον δεν παγώνει το χρόνο αλλά τον επιβραδύνει. Καλύτερα από πριν, νομίζω. Αξίζει να σημειωθεί πως το level up δε δίνει attribute points αλλά ένα perk point για ένα upgrade σε κάποιο από τα πολλά perks τα οποία έχουν βέβαια και tiers.

Τεχνικά τώρα. Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για glitches, bugs, κακοφτιαγμένα γραφικά και άλλα διάφορα. Ναι, τα γραφικά θα μπορούσαν να είναι λίγο καλύτερα για την εποχή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι καλά ή δεν ταιριάζουν στο ύφος. Ο ήχος είναι αρκετά καλός, ειδικά σε καλό σύστημα (5.1 πχ) αλλά στα default settings οι μουσική είναι δυνατότερη από όσο πρέπει και ενίοτε καλύπτει διαλόγους. Από την άλλη, οι μουσικές είναι οι κλασσικές και 50s που μας έμαθε η σειρά, με μεγαλύτερη ποικιλία και σε καλύτερη ποιότητα. Τα εφέ γενικά απλά αλλά καλοδεμένα στη δράση. Το πρώτο πρόβλημα στον ήχο το παρατήρησα κάπου στην 7η ώρα, όταν άλλα ακουγόντουσαν από τους χαρακτήρες και άλλα έγραφε η οθόνη. Τίποτα σοβαρό έκτοτε. Εκεί που πρέπει να σταθούμε είναι οι διάλογοι αυτοί καθ αυτοί. Οι επιλογές απαντήσεων είναι πάντα τέσσερις. Συνήθως γενικούρες του τύπου ναι-όχι-σαρκαστική-πληροφορίες. Για ένα rpg τέτοιου μεγέθους θα έπρεπε να έχουμε παραπάνω. Πολλές παραπάνω! Η γενικότερη τάση απλοποίησης χτύπησε και τα hardcore rpgs όπως φαίνεται και μόνο με mods μπορούμε (για την ώρα) να δούμε τι ακριβώς θα πει ο χαρακτήρας σε κάθε επιλογή.

Κλείνοντας, το Fallout 4 είναι ένα πάρα πολύ καλό rpg. Έχει θεματάκια που μπορεί να βελτιώσει για να γίνει τέλειο αλλά αξίζει τα λεφτά του μιας και είναι τεράστιο (300-400 ώρες για να τα δεις όλα από όσο λένε οι δημιουργοί) και πολύ ενδιαφέρον.

Fallout 4

9

Βαθμός

9.0/10

Θετικά

  • Αχανής χάρτης
  • ενδιαφέροντα quest lines

Αρνητικά

  • Λίγες επιλογές διαλόγου

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.