Dead or Alive 5 [Last Round Update]
Νομίζω το Dead or Alive είναι από τις λίγες σειρές, αν όχι η μοναδική, που στο πέρασμα του χρόνου δεν έχασε το στόχο της και γίνεται καλλίτερη σε κάθε νέο installment. Έτσι και το πέμπτο μέρος της σειράς έρχεται να καλύψει τα κενά του 4 και να ανεβάσει τον πήχη αρκετά. Ας δούμε πως η Team Ninja κατάφερε αυτό.
Αρχικά όσον αφορά στην ιστορία. Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο DOA5 είναι μερικά χρόνια μετά το τουρνουά του 4. Έτσι οι χαρακτήρες είναι σκορπισμένοι στον πλανήτη ακολουθώντας ο καθένας την πορεία του και ζώντας τη ζωή του. Το story mode είναι χωρισμένο σε πάνω από 60 chapters, κάθε ένα με 3 μάχες. Αρχικά βλέπουμε πως κάθε μαχητής αποφασίζει να πάρει ξανά μέρος στο Dead or Alive Tournament, γιατί αυτό ξανά-μανά-διοργανώνεται και εν τέλει τι συμβαίνει εκεί. Στην πορεία θα δούμε τους παλιούς αγαπημένους μας χαρακτήρες αλλά και μερικούς νέους σε συνολικό αριθμό 26 playable χαρακτήρων! Η αφήγηση είναι πιο καλή από του 4 και γενικά δεμένη έτσι ώστε να μην χάνεται το νόημα. Αρκετά χορταστικό story για fighting game. Να σημειώσουμε πως τα πρώτα chapters λειτουργούν και σαν άτυπα tutorials. Πριν από κάθε μάχη ένα pop-up εξηγεί μια κίνηση και μας δίνεται ένα bonus challenge να την πετύχουμε μερικές φορές. Όμορφος συνδυασμός.
Πέρα από το story, τα διαθέσιμα modes περιλαμβάνουν arcade (solo & tag), survival, time attack και versus (duh!) ενώ υπάρχει και η δυνατότητα spectate mode που μπορούμε να βάλουμε η cpu players να παλεύουν προς τέρψιν των θεατών.
Η ουσία είναι όμως -όπως πάντα όταν μιλάμε για DOA- στους μηχανισμούς μάχης. Τα counter attacks είναι παρόντα και εδώ και άκρως βελτιωμένα. Για όσους δε γνωρίζουν, πρόκειται για ένα μηχανισμό ενσωματωμένο στην “άμυνα” που επιτρέπει να γυρνάμε την επίθεση του αντιπάλου σε δική μας. Ό,τι πρέπει δηλαδή για τον εκνευριστικό φίλο που spam-άρει γροθιές. Επίσης οι λαβές έχουν και εδώ θέση με ιδιαιτερότητα στις σχεδόν-counter λαβές που γίνονται μετά από άμυνα. Ακόμη ένα στοιχείο που έγινε πιο καλό είναι και τα διαδραστικά περιβάλλοντα. Τα σημεία είναι περισσότερα σε κάθε level και η ζημιά ποικίλει ανάλογα το effect. Σαφώς τα combos είναι πολλά και παντοδύναμα όσο και εντυπωσιακά -είτε μηχανικά πατήματα πλήκτρων είτε κάτι από τη moves list. Όλα αυτά συντελούν στο να είναι οι μάχες έντονες και ταχύτατες χωρίς περιθώρια λάθους.
Τεχνικά το Dead or Alive 5 παίρνει σχεδόν άριστα. Τα γραφικά του είναι πανέμορφα, ενδιαφέροντα, πολύχρωμα και εντυπωσιακά. Τα levels είναι πολλά και με μεγάλη διαφορετικότητα. Εντύπωση κάνει το πως ενεργοποιούνται διάφορα effects ανάλογα με την εξέλιξη της μάχης. Κάθε effect είναι σχεδιασμένο τέλεια, από in-battle μέχρι cutscene όλα άρτια δομημένα και δεμένα μεταξύ τους. Παράλληλα οι animators δίνουν ρεσιτάλ κίνησης -όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε! Ο ήχος αν και καλός θα μπορούσε να είναι ένα κλικ παραπάνω σε θέμα ποιότητας και ποικιλίας αλλά στέκεται στο ύψος των περιστάσεων επάξια.
Last but not least, multiplayer και δυσκολία. Για το multiplayer δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν. Τα Dead or Alive ήταν και είναι εξαίρετα στο πως φέρνουν τους παίκτες στα όριά τους όταν μιλάμε για ξύλο σε 3d πλατφόρμες. Ιδιαίτερα θα το ευχαριστηθείτε αν όλοι οι παίχτες είναι εξοικειωμένοι με τους μηχανισμούς counter attack και τα grapples. Στο θέμα της δυσκολίας από την άλλη, ο χρόνος που χρειάζεται για το 100% του παιχνιδιού στο single player είναι μάλλον άπειρος. Καλώς ή κακώς το Dead or Alive 5 κρατάει τη συνήθεια των προκατόχων του που συνοψίζεται στη φράση “Α ναι cpu; Δοκίμασε κι άλλα φτηνά κόλπα για να με νικήσεις ξανά”. Το παιχνίδι είναι δύσκολο. Ως οφείλει άλλωστε. Οι εχθροί είναι ιδιαίτερα ικανοί και όσο ανεβαίνει η δυσκολία είναι πολύ πιθανό να εκνευριστείτε με το πόσο “στημένο” φαίνεται το αποτέλεσμα. Πάραυτα το Try Again είναι ίσως η μόνη λύση, η ηθική επιβράβευση του να κάνεις μπαλάκι τον Bass μετά από 5 σερί ήττες είναι κάτι που η MasterCard δεν μπορεί να πραγματοποιήσει.
Και ερχόμαστε στο Last Round, τη μεταφορά σε PS4 και Xbox One. Τα γραφικά βελτιώθηκαν αισθητά, για αρχή. Παράλληλα έχουμε δύο νέους χαρακτήρες, τον Raidou και την Honoka, και δύο νέες πίστες. Την Crimson από το DOA2 και την εντυπωσιακή Danger Zone της Kasumi από το DOA. Στο πακέτο επίσης περιλαμβάνονται αρκετά κοστούμια, από νέα sexy, αθλητικά, legacy και άλλα. Η μόνη παραφωνία εδώ είναι τα crashes που “τρώει” ο τίτλος στην έκδοση για Xbox One, που όμως λογικά θα διορθωθεί σύντομα. Κατά τα άλλα είναι μια ωραία μεταφορά, αξίζει τα λεφτά της σίγουρα, κυρίως και λόγω της μεταφοράς του save που μπορεί να γίνει από την έκδοση για 360/PS3.
Εν τέλει, το Dead or Alive 5 είναι το πιο άρτιο ως τώρα παιχνίδι της σειράς. Φέρνει νέα πνοή στο weapon-less fighting και δίνει σε κάθε παίχτη όσα ζητάει -στους νέους δυσκολία και επιβράβευση, στους βετεράνους βάθος. Kudos στην Team Ninja που κρατάει τη φάση ζωντανή με ένα τόσο καλό παιχνίδι.
Θετικά:Γρήγορο, όμορφο, εξελιγμένο
Αρνητικά:Έχει αυτή την αίσθηση “αδικίας” μεταξύ cpu-player που είχαν και τα παλιά
Βαθμός: 9