The Evil Within

Ας μην γελιόμαστε. Το είδος του survival horror τα τελευταία χρόνια περνάει κρίση, και αυτό είναι γεγονός, όχι κάποιου είδους προσωπική άποψη που ανακάλυψα για να ξεκινήσω το review μου (η αλήθεια είναι όμως ότι με βόλεψε πολύ). Η είδηση ότι ο Shinji Mikami, δημιουργός της σειράς Resident Evil, επιστρέφει για να δημιουργήσει κάτι νέο στο είδος που έδειχνε στασιμότητα, δημιούργησε πολλές ελπίδες για τον τίτλο που ετοίμαζε, το The Evil Within.

Δεν θα πω ψέματα. Περίμενα το The Evil Within από την μέρα που ανακοινώθηκε, περισσότερο από ένα χρόνο πριν, έχοντας μεγάλες προσδοκίες για το παιχνίδι. Εδώ και λίγες μέρες, ο τίτλος είναι διαθέσιμος στα καταστήματα, αλλά καταφέρνει να σταθεί αντάξιο των απαιτήσεων;

gaming-the-evil-within-screenshot-1

Το παιχνίδι ξεκινάει αργά, όταν ο πρωταγωνιστής μας, Sebastian Castellanos μαζί με τους συνεργάτες του καλούνται να παρευρεθούν σε μία κλασσική σκηνή εγκλήματος όπου υπάρχουν πολλαπλά θύματα, σε μία κλινική. Δεν θα αργήσετε πολύ όμως να αντιληφθείτε ότι τα πράγματα… ξεφεύγουν κατά πολύ από το φυσιολογικό. Η ιστορία παρουσιάζει ενδιαφέρον, αλλά δυστυχώς δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τα κινηματογραφικά κλισέ. Παράλληλα, το τέλος του παιχνιδιού είναι αρκετά προβλέψιμο, αφού από τη μέση και μετά μπορείτε με ευκολία να αντιληφθείτε που θέλουν οι δημιουργοί να οδηγήσουν το σενάριο του τίτλου. Οπότε όσοι περιμένατε μία πλοκή αντάξια ενός Silent Hill, με πολλά plot twists και OMG στιγμές, δυστυχώς το παιχνίδι δεν μπορεί να ικανοποιήσει την εν λόγω επιθυμία σας.

Αλλά το παιχνίδι μπορεί να ικανοποιήσει την βασική επιθυμία αυτών που θα αγοράσουν ένα survival horror game. Και δεν είναι άλλη από την ύπαρξη τρόμου. Το Evil Within τα καταφέρνει εξαιρετικά σε αυτόν τον τομέα, από την αρχή μέχρι το τέλος. Η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που μεταδίδει είναι μοναδική, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού η επιβίωση είναι δύσκολη, αφού τα πυρομαχικά είναι μετρημένα και ο κόσμος του τίτλου κρύβει αμέτρητες παγίδες που θα σας κάνουν να προσέχετε το κάθε σας βήμα. Ακόμη και όταν θα έχετε στη διάθεσή σας όπλα (υπάρχουν στιγμές που δεν έχετε τίποτα και θα πρέπει να κινηθείτε εντελώς stealth), τα πυρομαχικά σας δεν θα είναι ποτέ αρκετά, με την κάθε σφαίρα να είναι εξαιρετικά σημαντική για να επιβιώσετε. Και θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού από τα πρώτα λεπτά θα δείτε την οθόνη του game over και τον χαρακτήρα σας να… κατακρεουργείται πολύ συχνά!

evildead

Το Evil Within δεν αλλάζει ωστόσο το είδος των survival horror. Δεν αποτελεί την ανάσα φρεσκάδας που πολλοί θα θέλαμε. Δεν επανακαθορίζει το είδος. Καταφέρνει ωστόσο να συνδυάσει αποτελεσματικά στοιχεία τόσο από τα Resident Evil, όσο και από πιο πρόσφατους τίτλους (πολλοί μηχανισμοί του gameplay μου θύμισαν το απόκοσμο Outlast) και να δημιουργήσει ένα απολαυστικό σύνολο που δεν θα σας απογοητεύσει. Προσωπικά, είναι το πρώτο παιχνίδι που απόλαυσα μέχρι το τέλος από το Resident Evil 4, το καλύτερο ίσως survival horror παιχνίδι που κυκλοφόρησε ποτέ. Τώρα μπορείτε να με λιντσάρετε, ελεύθερα!

Στην απόδοση του τρόμου συμβάλει φυσικά και η ατμόσφαιρα που καταφέρνει να χτίσει η μηχανή γραφικών. Με μία αναλογία οθόνης που θυμίζει ταινία (ελαφρώς μικρότερη από την κλασσική 16:9 Widescreen, οπότε προστίθενται μπάρες πάνω και κάτω), ειδικά φίλτρα που κάνουν το παιχνίδι μουντό, άρρωστο και αποκρουστικό, το Evil Within θυμίζει σε πολλά σημεία μία καλογυρισμένη ταινία. Άλλωστε, τα μοντέλα των χαρακτήρων, τα τοπία και τα animations είναι εξαιρετικά, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν έχουμε δει και καλύτερα κατά καιρούς. Παράλληλα, το σύνολο ολοκληρώνεται με μερικά εξαιρετικά voice overs, ηχητικά εφέ υψηλού επιπέδου και ένα πολύ όμορφο soundtrack που αγκαλιάζει πολλές σκηνές του τίτλου.

Κλείνοντας, το The Evil Within, παρά τα όποια του προβλήματα, είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο survival horror των τελευταίων ετών. Σίγουρα, δεν είναι τέλειο, σίγουρα χωλαίνει σε αρκετά θέματα (όπως η αναμενόμενη τροπή της πλοκής ή η μικρή καινοτομία σε μηχανισμούς gameplay), αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον ικανοποιητικό. Ακόμη και αν το αγοράσετε στην πλήρης τιμή που κυκλοφορεί, οι περισσότερες από 15 ώρες playtime που διαρκεί κάνουν ιδιαίτερα δελεαστική την αγορά του. Όσοι επιλέξετε να ασχοληθείτε με την έκδοση του παιχνιδιού για υπολογιστές, ο συνδυασμός keyboard και mouse δεν θα σας δυσκολέψει ιδιαίτερα, χωρίς ωστόσο αυτός να είναι η καλύτερη δυνατή λύση.

 

The Evil Within

8.5

Βαθμός

8.5/10

Θετικά

  • Πραγματικό survival horror
  • ικανοποιητική διάρκεια
  • πολύ καλά γραφικά και ατμόσφαιρα,
  • μηχανισμοί gameplay...

Αρνητικά

  • ... που δεν καινοτομούν
  • αναμενόμενο σενάριο

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.