Ryse: Son of Rome

Το γνωρίσαμε πριν αρκετά χρόνια ως παιχνίδι για Kinect του Xbox 360, μας συστήθηκε πρόπερσι ως αποκλειστικότητα του Xbox One, και εδώ και λίγες ημέρες είναι διαθέσιμο στους υπολογιστές. Το Ryse: Son of Rome είναι η πρώτη next-gen πρόταση της Crytek, η οποία αφήνει πίσω τα first person shooters και στρέφεται σε ένα action παιχνίδι τρίτου προσώπου που βασίζεται κυρίως σε hack n slash μηχανισμούς.

Η αλήθεια είναι πως οι προσδοκίες για το παιχνίδι ήταν πολύ υψηλές. Λίγο τα απίθανα γραφικά, λίγο τα εντυπωσιακά πλάνα που μας παρουσίαζε η Microsoft, έκαναν κοινό και μέσα να μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τον τίτλο. Όπως πιθανώς να γνωρίζετε από πέρυσι που το παιχνίδι κυκλοφόρησε για το Xbox One, το παιχνίδι στάθηκε ανίκανο να ικανοποιήσει όσο θα περίμεναν αρκετοί. Αν δεν το γνωρίζετε, θα το μάθετε στη συνέχεια.

ryse-single-player

Το Ryse μας τοποθετεί στον ρόλο ενός στρατιώτη, του Marius Titus και στη Ρώμη του 1ου αιώνα, όταν ο αυτοκράτορας είναι ο αλαζόνας Νέρωνας. Η ιστορία του παιχνιδιού, προς έκπληξής μου, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, χωρίς να παρουσιάζει καμπή καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού (η οποία δεν ξεπερνάω ωστόσο τις 5 με 6 ώρες). Η κινηματογραφική αφήγηση, σε συνδυασμό με την άριστη μηχανή γραφικών που η Crytek δημιούργησε, μεταμορφώνει το παιχνίδι σε μία καλοδουλεμένη CGI ταινία, η οποία αναβιώνει την γραφική και επιβλητική πόλη της αρχαίας Ρώμης. Οι 5-6 ώρες που διαρκεί το παιχνίδι δεν είναι πολλές, αλλά η διάρκεια επεκτείνεται με το multiplayer μέρος, όπου 2 παίκτες μάχονται συνεργατικά ενάντια σε ορδές βάρβαρων.

Δυστυχώς, όσο ενδιαφέρον είναι το σενάριο και η ιστορία του Marius Titus, το gameplay κινείται σε αρκετά ρηχά νερά. Το σύστημα μάχης βασίζεται σε τέσσερα πλήκτρα, δύο για αποφυγή επιθέσεων/άμυνα και άλλα δύο για επιθετικές κινήσεις. Αν και το παιχνίδι δεν απαιτεί controller, είναι καθαρά σχεδιασμένο με βάση το χειριστήριο του Xbox, και προσωπικά θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε ένα αν επιλέξετε να ασχοληθείτε με τον τίτλο. Δεν είναι ότι ο συνδυασμός keyboard/mouse δεν βολεύει, αλλά τα quick time events παρουσιάζονται ως “λάμψη” γύρω από τους εχθρούς αντιστοίχου χρώματος με τα χρώματα των A,B,X,Y. Για παράδειγμα, όταν ένα εχθρός έχει μπλε περίγραμα θα πρέπει να πατήσετε το Χ, ενώ όταν έχει κίτρινο το Υ.

Όσο σκοτώνετε εχθρούς και κάνετε σωστά τις finishing κινήσεις, θα κερδίζετε health και XP, ενώ πριν κάθε μάχη μπορείτε να επιλέξετε μέσω από το D-Pad του controller τι θέλετε να κερδίσετε περισσότερο. Στο παιχνίδι υπάρχουν και αναβαθμίσεις, όπου μπορείτε να αγοράσετε νέες finishing κινήσεις, να αυξήσετε την υγεία κλπ.

ryse-son-of-rome-4

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά, με την CryEngine 3 να δείχνει ξανά τη δύναμή της. Από που να ξεκινήσουμε; Από τα εφέ φωτισμού; Από το αψεγάδιαστο animation; Από τα άριστα μοντέλα χαρακτήρων και τις φυσικές εκφράσεις των προσώπων τους; Όλα είναι τέλεια, και ίσως να μιλάμε για ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, η Crytek θα έπρεπε να προσέξει περισσότερο στη μεταφορά του παιχνιδιού από την κονσόλα της Microsoft προς τους υπολογιστές, αφού το παιχνίδι έχει καθαρά θέμα optimization. Αρχικά, οι διαφορές από Low σε High ρυθμίσεις, είναι μικρές. Και όταν λέω μικρές εννοώ πραγματικά μικρές. Τόσο σε εμφάνιση, όσο και αντίκτυπο σε performance. Οι διαφορές στο framerate μεταξύ των ρυθμίσεων δεν παρουσιάζουν αυξομειώσεις, με το παιχνίδι σε low να τρέχει με αρκετά προβλήματα ακόμη και σε συστήματα που ξεπερνάνε τις ελάχιστες απαιτήσεις κατά πολύ (το παιχνίδι δοκιμάστηκε σε GTX 660 και i5 3570, και 12GB Ram). Η κατάσταση σώζεται με την απενεργοποίηση του V-Sync και το κλείδωμα του παιχνιδιού στα 30FPS, αφού υπάρχει και η αντίστοιχη ρύθμιση εντός του μενού.

279598-Crytek_Ryse_Son_of_Rome_Screenshot_Palace

Κλείνοντας, το Ryse: Son of Rome το γνωρίζαμε εδώ και καιρό. Η καλή πλοκή και τα εκπληκτικά γραφικά, δεν μπορούν να μας κάνουν να παραβλέψουμε το μέτριο και επαναλαμβανόμενο σύστημα μάχης, ενώ το μέγιστο φάουλ της Crytek με το κακο optimization στον τίτλο δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Τέλος, οι 5-6 ώρες σίγουρα δεν δικαιολογούν την αγορά ενός παιχνιδιού όσο είναι ακόμη σε full price. Αν το βρείτε σε κάποιο Steam sale θα είναι μία καλή ευκαιρία να επισκεφτείτε την Ρώμη του 1ου Αιώνα!

 

Ryse Son of Rome

6.5

Βαθμός

6.5/10

Θετικά

  • Καταπλητικά γραφικά
  • ωραία υπόθεση

Αρνητικά

  • Κακή μεταφορά στους υπολογιστές
  • ρηχό σύστημα μάχης
  • μικρή διάρκεια

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.