Sims 4

Sims.. Είχα να παίξω Sims από το δημοτικό, τότε στις μέρες που το dial-up internet κυριαρχούσε και έπρεπε να έχεις πάντα κάποιο παιχνίδι στον υπολογιστή για να δικαιολογηθεί η ύπαρξή του στο γραφείο. Ε, αυτό το παιχνίδι ήταν το Sims. Σήμερα, περίπου μια δεκαετία μετά, πιάνω στα χέρια μου το Sims 4, το οποίο ξυπνάει αναμνήσεις και -φυσικά- ενθουσιάζει έναν κοινό θνητό σαν εμένα που είχα να παρακολουθήσω την πορεία του franchise αρκετά χρόνια.

Πρώτα ας μιλήσουμε γενικά για το Sims, σε περίπτωση που κάποιος ζούσε κάτω από μια πέτρα την τελευταία δεκαετία. Το Sims αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς life simulators, στους οποίους καλείσαι να φτιάξεις τους δικούς σου χαρακτήρες και το δικό σου νοικοκυριό, ενώ στη συνέχεια καλείσαι να εξελίξεις τις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων που δημιούργησες αλλά και γενικότερα να ορίσεις τη ζωή τους.

Από την πρώτη στιγμή (η αλήθεια είναι πως οι πρώτες ώρες ενασχόλησης θα σας φανούν λίγο βαρετές, παρόλο που ο σχεδιασμός των Sims και του σπιτιού έχει βελτιωθεί εξαιρετικά) θα μπείτε στο κλίμα του παιχνιδιού, μιας και η EA σας ενημερώνει συνεχώς με ποικίλα tips να πετάγονται στην οθόνη, πολλές φορές υπερβολικά πολλά μάλιστα που σε κάνουν να πιστεύεις ότι είσαι χαζός. Μέσα από ένα συγκεκριμένο budget θα πρέπει να φτιάξετε το κατάλυμά σας ή να επιλέξετε ένα από τα ήδη έτοιμα που υπάρχουν στις διάφορες γειτονιές της Simούπολης. Η αλήθεια είναι ότι τα λεφτά στην αρχή δεν είναι ποτέ αρκετά, οπότε θα αναγκαστείτε να τοποθετήσετε τα απολύτως απαραίτητα, με τις αισθητικές βελτιώσεις να έρχονται στη συνέχεια, όταν τα Sims σας βρουν εργασία και αρχίσουν να φέρνουν εισόδημα πίσω.

ts4_live_2

Το Sims 4 εισάγει ένα νέο σύστημα συναισθημάτων, το οποίο δίνει αρκετό βάθος στην καθημερινή ζωή των Sims. Έτσι, αν ένας χαρακτήρας είναι Inspired, θα μπορούσε να μαγειρέψει, να ζωγραφίσει, να γράψει ένα βιβλίο, ενώ αν ένας είναι Energized θα είχε όρεξη για άθληση, εύρεση εργασίας κοκ. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι πως πλέον τα Sims έχουν την AI να κάνουν τις περισσότερες εργασίες μόνοι τους, και δεν θα πρέπει να δίνετε συνεχώς τις εντολές εσείς. Για παράδειγμα, αν αφήσετε το παιχνίδι στον “αυτόματο πιλότο” δεν θα δείτε τα Sims να κάθονται εκεί που τα αφήσατε, αλλά να συνεχίζουν τη ζωή τους και να κάνουν διάφορες εργασίες. Φυσικά, σε όλα αυτά μπορείτε εσείς να επέμβετε, γιατί άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός του παιχνιδιού. Τέλος, οι χαρακτήρες έχουν και multitasking, που σημαίνει ότι μπορείτε να τους δίνετε εντολές για να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα (ξέρω που πάει το μυαλό σας).

Και τώρα ας περάσουμε στο πολυδιαφημισμένο Build System της EA. Μέσω απλού drag and drop, η κατασκευή του σπιτιού γίνεται αρκετά εύκολη διαδικασία, ενώ η παραμετροποίηση του σχήματος των δωματίων είναι απλή υπόθεση. Η ύπαρξη έτοιμων δωματίων, βοηθάει πολλούς σαν τον υποφαινόμενο να τελειώσουν γρήγορα με την δημιουργία της κατοικίας και να αρχίσουν άμεσα το παιχνίδι, αν και τα εν λόγω δωμάτια είναι σχετικά ακριβά (οικονομικές στενότητες και στο Sims πλέον).

ts4_live_4

Οι σχέσεις μεταξύ των Sims (το ξέρω πως όλοι εδώ θέλατε να καταλήξουμε ατιμούτσικα :P) είναι πλέον αρκετά προχωρημένες. Έτσι, στο αντίστοιχο πάνελ θα δείτε ποιοι από τους χαρακτήρες σας είναι απλοί συγκάτοικοι, ποιοι είναι φίλοι (πως γίνεται να αγοράσεις σπίτι μαζί με άλλα άτομα και να είστε απλοί συγκάτοικοι ρωτήστε την ΕΑ, εγώ δεν ξέρω) και ποιοι έχουν ένα… ρομάτζο να εξελίσσεται. Όλα αυτά τα βλέπετε μέσα από μπάρες που γεμίζουν όσο περνάει ο καιρός και μπορείτε φυσικά να κάνετε τα πάντα για να… αλλάξετε τις ισορροπίες.

Το Sims 4 αφαιρεί τον ανοιχτό κόσμο που εισήγαγε το τρίτο μέρος του franchise, περίορίζοντάς μας σε μικρότερες γειτονιές. Εκεί οι Sims θα είναι σε θέση να έρθουν σε επαφή με τους γείτονες, να αναπτύξουν συνομιλίες μαζί τους, ενώ φυσικά υπάρχουν και οι διαθέσιμες επιλογές ψυχαγωγίας και διασκέδασης όπως nightclub, βιβλιοθήκη και γυμναστήριο. Τα loading times, που είδα αρκετούς να παραπονιούνται σε forums, υπάρχουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο μεγάλα για να κουράσουν (και πλαισιώνονται από WTF ατάκες, οπότε σου χαρίζουν και λίγο γέλιο). Όσον αφορά για τις ελλείψεις όπως αυτές των πισινών, είμαι σίγουρος πως αυτές θα ενσωματωθούν σε ένα από τα άπειρα expansions που θα κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια για το Sims 4.

Ο οπτικός τομέας του παιχνιδιού δεν είναι το κάτι ιδιαίτερο, αλλά εδώ που τα λέμε, δεν έχουμε και την απαίτηση να είναι. Τα animations και οι κινήσεις των χαρακτήρων δίνουν στο Sims 4 το ύφος που η EA ήθελε να προσδώσει στο παιχνίδι, ενώ παράλληλα το καθιστούν αρκετά ελαφρύ για να τρέχει και σε παλαιότερα ή low budget συστήματα.

14111594599_6cd59693cb_z

Αν θα σας πρώτεινα την αγορά του Sims 4; Αν σας άρεσε ένα από τα παλαιότερα Sims, τότε σίγουρα θα βρείτε διασκεδαστικό και αυτό. Αν πάλι ποτέ δεν συμπαθήσατε τη σειρά, τότε το Sims 4 δεν θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη, αφού πατάει στις βάσεις που έχουν θέσει οι προκάτοχοί του

 

Sims 4

7.5

Βαθμός

7.5/10

Θετικά

  • Build system
  • βελτιωμένο AI,
  • εναλλαγή συναισθημάτων
  • multitasking

Αρνητικά

  • Μερικές ελλείψεις που θα γίνουν αφορμή για expansions

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.