Desktop Dungeons

Τι μας λες; Τι είναι αυτό το “roguelike puzzle rpg”; Τι ατελείωτα dungeons; Και απαντώ, το καλύτερο dungeon crawler που μας έχει δώσει η indie σκηνή.

Το Desktop Dungeons είναι ένα πολύ απλό στο χειρισμό, πολύ εθιστικό και πολύ δύσκολο στο να γίνεις master. Σαν το Othello. Roguelike σημαίνει πως μπαίνουμε σε dungeons, σκοτώνουμε ότι υπάρχει για να φτάσουμε στο boss το οποίο δίνει το loot και πάμε στο επόμενο. Puzzle γιατί θέλει σκέψη για το πως θα προχωρήσουμε και πως θα χρησιμοποιήσουμε τη μαγεία και τους εχθρούς ώστε να πάμε όσο το δυνατόν πιο βαθιά στο dungeon. Και RPG γιατί τι άλλο να ήταν.

Στο παιχνίδι ξεκινάμε χτίζοντας ένα βασίλειο. Τα κτήρια υπηρετούν ως “βάσεις” για τα διαθέσιμα classes και races. Δηλαδή για να ξεκλειδώσουμε τα Elves πρέπει να χτίσουμε το ανάλογο κτήριο, αφού πρώτα έχουμε σώσει ένα Elf από κάποιο dungeon. Αντίστοιχα για να ξεκλειδωθούν οι Monks χτίζουμε το κτήριό τους όταν μας γίνει διαθέσιμο βάσει της προόδου μας. Τα χρήματα για όλα αυτά όπως και τον blacksmith και διάφορα άλλα τα παίρνουμε σκοτώνοντας bosses από τα γειτονικά dungeons και πουλώντας το loot τους. Τα μέχρι τώρα ήταν η σάλτσα που γεμίζει τα όποια κενά αφήνει το κυρίως πιάτο, δηλαδή τα Dungeons.

Έχοντας ήδη λάβει αρκετά βραβεία σχεδιασμού και innovation, το Desktop Dungeons είναι ένα μοναδικό παιχνίδι. Όταν μπαίνουμε σε ένα μπουντρούμι, κάθε – μα κάθε – φορά αντικρίζουμε ένα layout εντελώς διαφορετικό από όσα έχουμε δει. Αυτό οφείλεται σε έναν εξαιρετικό μηχανισμό randomizing του χάρτη και κάνει κάθε περιπέτεια διαφορετική. Όπως καταλαβαίνουμε το replayability και η αντοχή στο χρόνο είναι απλά στο θεό. Τα dungeons έχουν παράλληλα και ορισμένα achievement-like γεγονότα που ξεκλειδώνουν έξτρα loot όπως το να τερματίσουμε μόνο με Berserker ή Priest.

Όποτε μπαίνουμε σε ένα μπουντρούμι ο  χαρακτήρας μας είναι 1 level. Οι εχθροί ξεκινάνε κι αυτοί 1 και φτάνουν ως 9 ενώ το boss είναι πάντα 10. To XP είναι ανάλογο των levels του τέρατος που σκοτώνουμε. Εδώ παίζουν ρόλο και τα racial ή class abilities με bonus damage κτλ. Τα επιπλέον στοιχεία περιλαμβάνουν altars στο χάρτη που δίνουν βραβεία αν ακολουθούμε τον κώδικα του εκάστοτε θεού και ένα σύστημα που “σπάει” runes για να δώσει πόντους. Ανάλογα με τη φυλή του πολεμιστή μας παίρνουμε κάποιο δώρο κάθε φορά που συμπληρώνουμε ένα ποσό πόντων.

Τεχνικά ο τίτλος λειτουργεί σωστά σε όλους τους μηχανισμούς. Τα γραφικά είναι δύο διαστάσεων αρκετά καρτουνίστικα αλλά ταιριαστά. Ο ήχος κι αυτός κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με χαμηλά ambients. Σημαντική προσθήκη είναι η δυνατότητα να σώσουμε τα saves μας στο cloud του παιχνιδιού (όχι του Steam) ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε την πλατφόρμα του Steam ή τον browser μας αφού το παιχνίδι υπάρχει και στο επίσημο site. Παράλληλα, η alpha είναι δωρεάν διαθέσιμη για κατέβασμα για να δοκιμάσετε τον τίτλο.

Για να κλείσουμε, το Desktop Dungeons είναι ένα εξαιρετικό indie game, τόσο εθιστικό και ατελείωτο που “βγάζει τα λεφτά του” την πρώτη μέρα και προσφέρεται για πολλή διασκέδαση!

Θετικά: Ατελείωτα dungeons, puzzle-style gameplay, άκρως διασκεδαστικό και εθιστικό, δυνατός βαθμός δυσκολίας

Αρνητικά: Ο αλγόριθμος παίρνει ακόμα βελτιώσεις

Βαθμός: 8.1

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.