XCOM: Enemy Within

To standalone expansion του XCOM: Enemy Unknown που καιρό περιμέναμε είναι εδώ και υπόσχεται αρκετές ώρες διασκέδασης.

Η ιστορία συνεχίζει στα ίδια πρότυπα, η XCOM προσπαθεί να απωθήσει τους εξωγήινους εισβολείς στέλνοντας ομάδες των 4-6 μονάδων να κάνουν αναγνώριση, να σώσουν πολίτες ή απλά να καθαρίσουν μια περιοχή και άλλα διάφορα.

Genetics Lab

Εκεί που το Enemy Within μπαίνει για τα καλά στο σύμπαν του παιχνιδιού είναι με το Μeld. Το meld συνάδει με τον τίτλο του expansion καθώς με τη βοήθειά του οι πεζικάριοι μπορούν να ενσωματώσουν μέρος του εχθρού στον εαυτό τους. Τα 2 νέα labs που το συνοδεύουν για Genetic και Cybernetic upgrades προσθέτουν νέο βάθος στον τίτλο. Κατά τη διάρκεια των αποστολών βρίσκουμε Meld cannisters τα οποία αν προλάβουμε να μαζέψουμε -μιας και καταστρέφονται μετά από λίγο- μας δίνουν το πολύτιμο υλικό. Αυτό είτε χρησιμοποιείται για γενετική τροποποίηση των στρατιωτών μας, με προνόμια όπως σούπερ-όραση ή γρηγορότερη αναπλήρωση ζωής, είτε για να μετατρέψουμε μια μονάδα σε μηχανική με cybernetics ανοίγοντας έτσι ένα νέο skill tree.

 

Προσθέστε και τους δύο νέους εχθρούς: Seekers και Mechtoids σε αυτά και έχουμε σίγουρα αρκετό περιεχόμενο και άπειρες νέες τακτικές. Οι πρώτοι είναι ιπτάμενα πλάσματα που γίνονται αόρατα και επιτίθενται ξαφνικά σε μια μονάδα ακινητοποιόντας τη. Οι δεύτεροι είναι mech sectoids που μπορούν να πάρουν έξτρα ασπίδα αν συνεργαστούν με άλλα sectiods.

Τι άλλο μπαίνει; Χάρτες. 47 για την ακρίβεια, τόσο στο Single όσο και στο Multiplayer. Τα διάφορα bugs εξαλείφθηκαν, ειδικά στο multi οπότε πλέον όλα τρέχουν ομαλά χωρίς παράξενες “τηλεμεταφορές” ομάδων ή τυφλές βολές λόγο προβλήματος στα οπτικά σημεία. Το μόνο πρόβλημα που παρατηρείται είναι πως μετά τη μέση του expansion και αφού περάσουν οι πρώτες δύσκολες αποστολές οι μονάδες δυναμώνουν τόσο που οι διαδρομές στους χάρτες γίνονται “περίπατος”.

Σημαντική βελτίωση είναι η εύκολη πρόσβαση που είναι πλέον εφικτή σε όλες τις επιλογές κάθε στιγμή του παιχνιδιού αφού τα μενού απλοποιήθηκαν σχετικά μετά από αίτημα του κοινού για βελτίωση της ζωής στο παιχνίδι. Κατά τα άλλα ο τίτλος δεν έγινε γραφικά καλύτερος, όχι πως αυτό είναι κακό αφού ήταν ήδη σε πολύ καλό επίπεδο. Στον ήχο προστέθηκε επιλογή ώστε οι στρατιώτες να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα και έχουμε και νέο soundtrack το οποίο δεν κάνει μεγάλη διαφορά όμως.

Εν τέλει το Enemy Within είναι ένα εξαιρετικό expansion σε έναν ήδη πάρα πολύ καλό τίτλο. Έχει αρκετές προσθήκες και νέες επιλογές που δίνει ακριβώς το βάθος που αρμόζει σε ένα expansion για το Enemy Unknown (ακόμη και standalone).

Θετικά: Πολλοί χάρτες, περισσότερες αναβαθμίσεις, νέες τακτικές

Αρνητικά: Γίνεται εύκολο προς το τέλος

Βαθμός: 8.8

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.