NBA 2K14

Όχι πείτε μου ποια σειρά παίζει μπάλα μόνη της και η εταιρία ανάπτυξης συνεχίζει να την βελτιώνει παρά την έλλειψη ανταγωνισμου! Μόνο η 2K το έχει κάνει αυτό, και συγκεκριμένα στα NBA παιχνίδια που δημιουργεί. Με το NBA Live της EA να έχει εξαφανιστεί από το 2009, κανείς θα περίμενε τα NBA 2Kxx® να παραμένουν στάσιμα, με επιφανειακές αλλαγές προκειμένου να επιτευχθεί το εύκολο και άμεσο κέρδος. Και εκεί που κυκλοφορεί το NBA 2K13 και από πολλούς θεωρείται ο καλύτερος προσομοιωτής μπάσκετ, αναρωτιόμαστε αν η 2K καταφέρει να βελτιώσει κάτι στο ήδη τέλειο περσινό παιχνίδι.

Ευρώπη vs Αμερική

Ας ξεκινήσουμε με αυτό που σίγουρα οι περισσότεροι περιμένετε από το φετινό τίτλο, και όχι άδικα. Όπως γνωρίζαμε εδώ και μερικούς μήνες -αλλά και σας μεταφέραμε από την gamescom- το NBA 2K14 περιλαμβάνει 14 ομάδες της Euroleague, με την χώρα μας να εκπροσωπείται από τους δύο αιωνίους, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Στις υπόλοιπες διαθέσιμες επιλογές βρίσκονται άλλες, επίσης μεγάλες, ευρωπαϊκές ομάδες  όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Ανατολού Εφές, η Μακάμπι, η ΤΣΣΚΑ και άλλες πολλές.

Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε την αγαπημένη σας ομάδα και να αγωνιστείτε αντίπαλοι είτε μιας ομάδα της Euroleague, είτε μιας ομάδας του NBA. Φυσικά, σε μία τέτοια περίπτωση -και επειδή παρατηρούνται μικροδιαφορές στους κανονισμούς μεταξύ των δύο πρωταθλημάτων- ισχύουν οι όροι της ομάδας που έχει επιλεχθεί σαν εντός έδρας. Για παράδειγμα, αν παίζετε Ολυμπιακός ενάντια Miami Heat, τότε οι κανονισμοί θα προσαρμοστούν στις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, μιας και οικοδεσπότης είναι ο Ολυμπιακός.

nba 2k14

Ωστόσο, εδώ έχουμε μερικές παραφωνίες, πράγμα περίεργο για τα δεδομένα της 2K. Αρχικά, το ρόστερ των ομάδων της Euroleague είναι περσινό και όχι φετινό, ενώ δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο patch για να το διορθώσει αυτό την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Έτσι αν θέλετε να παίξετε με τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας σας, τότε δυστυχώς θα απογοητευτείτε. Επιπλέον, όπως είχαμε αναφέρει και το καλοκαίρι από την Κολωνία, δεν υπάρχουν τα δικαιώματα για τα γήπεδα της Euroleague, και έτσι όλες οι ομάδες παίζουν σε ένα κοινό, το οποίο αποτελεί πιστή αναπαράσταση ενός τυπικού Ευρωπαϊκού σταδίου. Τέλος, οι Ευρωπαϊκές ομάδες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κανένα multiplayer mode, και στην ουσία χρίζονται άχρηστες σε κάποιον που δεν έχει κάποιον φίλο για να ριχτεί σε ένα ματσάκι Euroleague.

Για να κλείσουμε αυτόν τον τομέα, οι 14 ομάδες της Euroleague είναι μεν καλοδεχούμενη προσθήκη, αλλά χωρίς ένα Euroleague mode χάνουν τα φώτα της δημοσιότητας και επισκιάζονται από τα μεγαθήρια του NBA που είναι playable σε όλα τα modes.

Gameplay

Σε επίπεδο gameplay, το NBA 2K13 είχε φτάσει σχεδόν στο τέλειο, και το 2K14 καταφέρνει να βελτιώσει το ήδη τέλειο. Η AI είναι εξελιγμένη, η κίνηση των παικτών στο παρκέ φαντάζει πιο φυσική από ποτέ (πόσο μάλλον σε εμένα που η τελευταία μου επαφή με το franchise ήταν το 2011), ενώ πλέον με τον δεξί αναλογικό μοχλό πραγματοποιείτε όλες τις τρίπλες. Αυτό που προσωπικά με εντυπωσίασε, είναι το μοντέλο φυσικής. Συγκεκριμένα, η αληθοφάνεια που εντοπίζεται στις συγκρούσεις δύο παικτών, αλλά και στις μονομαχίες διεκδίκησης της μπάλας θα μπορούσε κάλλιστα να ενσωματωθεί στην next-gen έκδοση του παιχνιδιού, μιας και απροβλημάτιστα καταφέρνει να αποδώσει τα μέγιστα με πλήρη ρεαλισμό.

Πέρα από τα κλασσικά modes που μπορείτε να βρείτε, το μάτι σας σίγουρα θα πέσει στο ολοκαίνουριο “LeBron: Path To Greatness”. Στο εν λόγω αυτό mode θα πάρετε χεράκι-χεράκι τον LeBron για τα επόμενα 7 χρόνια και θα τον οδηγήσετε στην κορυφή, είτε ως παίκτη των Heat, είτε ως παίκτη άλλης ομάδας. Η 2k δεν θέλησε να μας δώσει spoilers στην παρουσίαση του παιχνιδιού, άρα θεωρούμε πρέπον να μην δώσουμε ούτε εμείς! Σε πολλούς θα θυμίσει το Jordan Challenge του 2K11, αν και αυτό σε μετέφερε στο παρελθόν, όχι στο… μέλλον! Και τώρα που μιλάμε για παρελθόν, να σημειώσουμε πως στην λίστα των ομάδων μπορείτε να βρείτε και ιστορικά ρόστερ προηγουμένων δεκαετιών.2k14

Και φέτος ο Steve Kerr πλαισιώνει το παιχνίδι με την ζωντανή του περιγραφή, στην οποία έχουν προστεθεί περισσότερες από 50 ώρες ηχογραφημένων μηνυμάτων, ενώ στα time outs και στο ενδιάμεσο των περιόδων θα δείτε… διαφημιστικά μηνύματα για να σας βυθίσουν ακόμη περισσότερο στην αυθεντική NBA εμπειρία.

Τεχνικός Τομέας

Στα των γραφικών, η κατάσταση παραμένει στα ίδια επίπεδα με αυτά των προηγούμενων παιχνιδιών. Όλα τα μοντέλα χαρακτήρων είναι αρκετά καλά φτιαγμένα, αν και ορισμένοι παίκτες της Euroleague χρειάζονται μερικές βελτιώσεις. Εξαιρετικό είναι και το animation των χαρακτήρων, οι οποίοι κινούνται με αμείωτο ρεαλισμό σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Ο ήχος κινείται στα ίδια στάνταρ, αναπαριστώντας επακριβώς την ατμόσφαιρα ενός αγώνα NBA, ενώ η περιγραφή του Steve Kerr που προαναφέραμε είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Σούμα

Το NBA 2K14 θα μπορούσε να ήταν το παιχνίδι που θα άξιζε το απόλυτο 10, αλλά οι παραφωνίες που ήρθαν με την ενσωμάτωση (έστω, εν μέρει) της Euroleague του αφαιρούν σημαντικούς βαθμούς. Σίγουρα ένα παιχνίδι που αξίζει να αγοράσουν οι φίλοι του αθλήματος, εκτός και αν θέλετε να περιμένετε την next-gen έκδοση αυτού που βρίσκεται σε άλλο επίπεδο! Τα λέμε online!

Θετικά: Ομάδες της Euroleague, τεχνικά άρτιο, Lebron: Path to Greatness, εκπληκτικός σχολιασμός

Αρνητικά: Περσινά ρόστερ στις ομάδες της Euroleague, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν online, απουσία ευρωπαϊκών σταδίων

Βαθμός: 9

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.