FIFA 14: Hands-on Preview

fifa14_gen3_de_protect_the_ball_wm

Είχα κουραστεί και αναζητούσα κάτι ξεκούραστο και εκτονωτικό. Τα μαγικά αυτά χαρακτηριστικά τα βρήκα στο πρόσωπο του FIFA 14. Και ευτυχώς, το FIFA 14 είναι εξαιρετικό, όπως άλλωστε και οι προκάτοχοί του, διατηρώντας έτσι τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιρικού παιχνιδιού και αυτή τη χρονιά (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου).

Το FIFA 14 φαίνεται φέτος να παίζει… μπάλα μόνο του, αφού το Pro Evolution Soccer δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στις next-gen κονσόλες. Το παιχνίδι αλλαγές δεν έχει πολλές, αν εξαιρέσεις το νέο σύστημα για σουτ και την νέα μηχανή animation. Το first touch επιστρέφει, αυτή τη φορά πιο ρεαλιστικό και, κατ’ επέκταση, πιο δύσκολο στην χρήση του. Η κίνηση του παίκτη στο χορτάρι είναι σαφώς πιο αληθοφανή, με την μπάλα να ακολουθεί μία φυσιολογική πορεία, χωρίς να “κολλάει” στα πόδια του ποδοσφαιριστή (εκτός και αν αυτός ονομάζεται Iniesta, Ronaldo ή Messi).

fifa14_xboxone_ps4_messi_shooting

Στο ρόστερ των ομάδων προστίθενται δεκάδες ομάδες της Νότιας Αμερικής, όπως επίσης και η εθνική ομάδα της Βραζιλίας, η οποία έχει να βρεθεί ως licensed στο franchise από το 2010. Οι διαθέσιμες ομάδες που μπορούσαμε να επιλέξουμε δεν ήταν πολλές, ενώ -προς μεγάλη μου έκπληξη- ο Ολυμπιακός δεν υπήρχε ανάμεσα σε αυτές! Σου βάζουν δηλαδή κάτι γατάκια Παρί Σεν Ζερμέ, Μπαρτσελόνα και Ντόρτμουντ, και αφήνουν τον Θρύλο στην απ’ έξω. Άι σιχτίρ, με χτικιάσατε! Και πριν ρωτήσετε για Ελληνικό πρωτάθλημα, μήν περιμένετε πολλά. Μόνο οι μεγάλες ομάδες (Ολυμπιακός και Αναγέννηση Άρτας δηλαδή :P)

Το demo του FIFA 14 που παίξαμε έτρεχε στο Xbox One, “εκμεταλλευόμενο τη δύναμη της κονσόλας”. Ίσως και όχι βέβαια, αφού το παιχνίδι πολλές φορές ταλανιζόταν από framedrops, ενώ το loading θα έπρεπε να ήταν σαφώς μικρότερο από αυτό των προηγούμενων τίτλων για Xbox 360. Τουλάχιστον το finesse shot υπάρχει ακόμη και είναι μία από τις καλύτερες λύσεις για να στείλεις την μπάλα στα δίχτυα όταν έρχεσαι σε Τετ-α-Τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Σε γενικές γραμμές οι γνώστες του παιχνιδιού θα αισθανθούν γρήγορα σαν στο σπίτι τους.

Αυτό όμως που με ενθουσίασε όσο έπαιζα FIFA δεν ήταν το παιχνίδι, όσο το χειριστήριο του Xbox One. Το controller αυτό είναι άρτια σχεδιασμένο για την παλάμη, δημιουργημένο από πλαστικό πρώτης ποιότητας και με απόκριση που θα ζήλευαν και οι πτυσσόμενες οθόνες του CSI. Πραγματικά εξαιρετικό, και διόλου κουραστικό όντως πιο ελαφρύ και από το ενσύρματο Xbox 360 Controller.

Το FIFA 14 μοιάζει να βρίσκεται στην σωστή πορεία, και αν τα προβλήματα του framerate διορθωθούν τότε θα μιλάμε για ένα σχεδόν αψεγάδιαστο παιχνίδι. Το FIFA 14 αναμένεται να κυκλοφορήσει για Xbox 360 και PS3 στις 24 Σεπτεμβρίου και στο launch των Xbox One και PS4.

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.