TrackMania 2: Valley

Για τα παιχνίδια TrackMania δεν νομίζω πως χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Και ποιος δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με ένα από τα δεκάδες παιχνίδια της σειράς της Nadeo; To Trackmania 2 Valley αποτελεί το τρίτο expansion για τον δεύτερο Trackmania τίτλο, το οποίο μπορεί να παιχτεί χωρίς την κατοχή του αρχικού τίτλου.

Όσοι πάλι δεν έχετε ιδέα για το τι εστί TrackMania, η κεντρική ιδέα του παιχνιδιού μπορεί να συμπυκνωθεί σε λίγες μόλις λέξεις: γρήγορο, χαοτικό, arcade racing. Ξεχάστε τον ρεαλισμό των Gran Turismo και Forza. Στο TrackMania ενδιαφερόμαστε αποκλειστικά για τους χρόνους, την ταχύτητα και την απλή διασκέδαση, όχι για την μηχανή φυσικής και τον ρεαλισμό. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα expansions, το Valley μας μεταφέρει σε κοιλάδες και off-road διαδρομές, οι οποίες είναι 65 στο σύνολό τους και χωρίζονται σε επιμέρους κατηγορίες, αναλόγως την δυσκολία τους.

Ο μικρός αριθμός των πιστών δεν θα πρέπει να σας πτοεί ωστόσο, αφού η Nadeo έχει ενσωματώσει το Steam Workshop στο παιχνίδι της. Έτσι μπορείτε να κατεβάσετε διαδρομές δημιουργημένες από τους άλλους παίκτες, και γιατί όχι, να δημιουργήσετε και να ανεβάσετε την δική σας πίστα! Έτσι, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, όπως και οι ώρες που μπορείτε να ασχοληθείτε αν σας ενδιαφέρει το παιχνίδι.

TrackMania-2-Valley-Welcome-to-the-Valley-Trailer_3
Τρέξτε σε κοιλάδες, στα όρη και στα βουνά!

Τα μενού του παιχνιδιού είναι αρκετά λιτά, αλλά απαιτούν αρκετό ψάξιμο και χρόνο για να τα συνηθίσετε και να βρείτε βασικά πράγματα. Τα πάντα στο παιχνίδι είναι ανταγωνιστικά, ακόμη και όταν παίζετε μόνος σας. Ο καλύτερος χρόνος είναι πάντα το βασικό ζήτημα, αφού το παιχνίδι διαθέτει και leaderboards –ακόμα και για την Ελλάδα! Φυσικά, το multiplayer υπάρχει, όπως και η δυνατότητα επιλογής server που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας, ενώ το παιχνίδι υποστηρίζει μέχρι και 100 παίκτες ταυτόχρονα στον ίδιο server! Ωστόσο, το multiplayer δεν είναι ακριβώς αυτό που μπορεί να έχετε συνηθίσει σε άλλα racing παιχνίδια. Στο TrackMania Valley αγωνίζεστε ενάντια σε ghosts, στα πρότυπα των παιχνιδιών WRC. Δηλαδή, οι αντίπαλοι δεν έχουν φυσική υπόσταση και μπορείτε να περνάτε από μέσα τους χωρίς να υπάρχει καμία αλληλεπίδραση. Όπως είπα και πριν άλλωστε, όλα γίνονται για τον καλύτερο χρόνο!

Όσον αφορά τον οπτικό τομέα του παιχνιδιού, το TrackMania ανταπεξέρχεται σε πολύ καλό βαθμό. Φυσικά μη περιμένετε να τρέχει σε μηχανή γραφικών που η Turn 10 ή η Polyphone ξόδεψε εκατοντάδες ώρες να δημιουργήσει, αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Τα αυτοκίνητα είναι καλοδουλεμένα, οι πίστες επίσης, ενώ τα textures των δρόμων και του περιβάλλοντος δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο. Αυτό που κλέβει την παράσταση είναι ο πολύ καλός φωτισμός του παιχνιδιού, όπως και ο τρόπος που το φώς ανακλάται στην γυαλιστερή επιφάνεια των οχημάτων. Ωστόσο, το παιχνίδι υποφέρει από προβλήματα tearing, και η έλλειψη επιλογής V-Sync από το μενού ρυθμίσεων (υπάρχει κάπου καλά κρυμμένο στην αρχική οθόνη :P) καθιστά την αντιμετώπισή του λίγο πιο δύσκολη.

trackmania2-valley-2
Ο φωτισμός του παιχνιδιού είναι εξαιρετικός

All in all, το TrackMania 2 Valley σίγουρα δεν είναι για όλους και είναι από τα παιχνίδια που δεν ξέρεις αν πρέπει να το προτείνεις σε κάποιον άλλον. Αν έχετε παίξει κάποιο παιχνίδι της σειράς και σας άρεσε, τότε οι πιθανότητες είναι να απολαύσετε και το Valley. Αν πάλι δεν έχετε έρθει σε επαφή με την σειρά, αλλά η ιδέα ενός arcade racing σας ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστική, σας προτείνω να το αγοράσετε, μιας και αποτελεί ένα από τα καλύτερα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Η τιμή του παιχνιδιού είναι γύρω στα 20€ και μπορείτε να το αγοράσετε από το Steam, εδώ. Σίγουρα ένα παιχνίδι που “βγάζει τα λεφτά του”, μιας και ο map editor δίνει πολλούς πόντους στην διάρκεια και την διαχρονικότητα του παιχνιδιού/expansion.

Θετικά: Εξαιρετικό arcade gameplay, πολύ καλά γραφικά, Steam Workshop, ελληνικό leaderboard

Αρνητικά: Tearing, έλλειψη V-Sync, τα μενού θα μπορούσαν να ήταν πιο οργανωμένα, ghosts στο multiplayer

Βαθμός: 8

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.