Εκθέσεις 2013

ps4-xbox720

Δεν αναφέρομαι ούτε στο -ελεεινό- μάθημα της έκθεσης, ούτε σε εκθέσεις επίπλων ή αυτοκινήτων. Αντιθέτως, στο εν λόγω μπλογκοπόστ®, θα αναφερθώ στις gaming εκθέσεις του 2013, οι οποίες σε δύο μήνες από σήμερα θα αρχίζουν να ανοίγουν τις πύλες τους και να υποδέχονται κοινό και Τύπο. Πρώτη η E3 στο Los Angeles, στη συνέχεια η Gamescom της Κολωνίας και στο πέρας των διακοπών (έστω Σεπτέμβριο) το Tokyo Game Show.

Μα καλά, θα με πείτε. Κάθε χρόνο το ίδιο γίνεται, γιατί να γράψεις ένα τέτοιο post που να μας τα ξαναλές; Φίλοι μου, οι φετινές εκθέσεις είναι διαφορετικές από αυτές των προηγούμενων 4 ετών που παρακολουθήσαμε παρέα, όταν και το XGamers γεννήθηκε. Από το 2010 και μετά -με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά- οι εκθέσεις γινόντουσαν ολοένα και πιο βαρετές, με τις εταιρίες να δείχνουν λίγα παιχνίδια και να εστιάζουν σε υπηρεσίες και casual διασκέδαση (cough-cough, Microsoft). Φυσικά στο γενικό αυτό κλίμα υπήρχαν και εξαιρέσεις, όπως η Ubisoft που αποτέλεσε την όαση που όλοι ψάχναμε.

Γιατί όμως ξεχώρισε η Ubisoft; Τι έγινε με τις Sony, Microsoft (για Nintendo δεν μιλάω αφού η παρουσίαση του Wii U εντυπωσίασε -με δυσκολία- παιδιά δημοτικού); Η εξήγηση απλή. Κοιτάξτε τα παιχνίδια της Ubisoft που παρουσιάστηκαν πέρυσι στις διάφορες εκθέσεις. Multiplatform παιχνίδια, σωστά; Τι άλλο όμως;; Σωστά. Watch Dogs. Ένας next-gen τίτλος. Αυτός είναι και ο λόγος που οι 2 μεγάλες εταιρίες δεν έδειξαν πράμα. Το PS4 ανακοινώθηκε, το Xbox next αναμένεται να ανακοινωθεί.

Πρέπει να ξαναπώ τι θέλω περισσότερο από τις press conferences της Microsoft;
Πρέπει να ξαναπώ τι θέλω περισσότερο από τις press conferences της Microsoft;

Δηλαδή τι θα έδειχναν οι εταιρίες; Παιχνίδια για τη κονσόλα που δεν ανακοίνωσαν ακόμη; Δεν στέκει. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που τα μεγάλα παιχνίδια για τα Xbox360/PS3 φέτος είναι σημαντικά λιγότερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Αμφότερες οι Microsoft και Sony έχουν αναθέσει ήδη στα μεγάλα studios την ανάπτυξη παιχνιδιών για τις επόμενές τους κονσόλες, ώστε να πραγματοποιήσουν ένα επιτυχημένο launch.

Η Microsoft πέρυσι απογοήτευσε. Η Sony επίσης, πόσο μάλλον όταν η παρουσίασή της γινόταν στις 4 τα χαράματα ώρα Ελλάδος! Φέτος όμως θα δούμε πράμα. Και στην E3, και στην δική μας την Gamescom, και στο Toky Game Show. Μόνο και μόνο η παρουσίαση κονσόλας αναβαθμίζει αυτόματα το ενδιαφέρον για τις press conferences. Πόσο μάλλον όταν αυτές θα συνοδευτούν από μία τεράστια ποικιλία παιχνιδιών, τόσο αποκλειστικότητες όσο και multiplafrom κυκλοφορίες. Άλλωστε, η Microsoft είναι σίγουρο πως έχει τις 343, Turn10, Epic, Lionhead και Remedy να δουλεύουν στα επόμενά τους παιχνίδια. Ενώ παράλληλα, γνωρίζουμε πως η Quantic Dream, Santa Monica, Suckerpunch, Guerilla δουλεύουν σε παιχνίδια για το PS4. Και σίγουρα η Nintendo δεν θα αφήσει τις άλλες να παίζουν μπάλα μόνες τους…

Άλλωστε, ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα . Κυρίως η E3, αποτελεί παιχνίδι εντυπώσεων, οπότε και η Sony, και η Microsoft, αλλά και η Nintendo κρύβουν άσσους στο μανίκι τους, που θα αποτελέσουν ειδήσεις της τελευταίας στιγμής, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τα φώτα της δημοσιότητας κατά τους θερινούς μήνες.

Σε δύο μήνες, τα λέμε στο Los Angeles!

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.