BioShock Infinite

Το νέο installment της βαρύγδουπης σειράς με το βαρύ πλέον όνομα, το BioShock Infinite είναι εδώ και 4 μέρες στα ράφια των καταστημάτων. Η 2K φαίνεται πως έχει πιάσει το νόημα του τι εστί ποιοτικό FPS και παραδίδει έναν τίτλο που θα είναι από τα γερά χαρτιά της χρονιάς.

Η ιστορία μας ξεκινάει με τον Booker DeWitt κατά το σωτήριον έτος 1912. Έναν, όπως φαίνεται αρχικά, άσημο τύπο που πάει στην Columbia για να σώσει τη μικρή Elizabeth ώστε να του χαριστούν τα χρέη του. Η Columbia είναι μια ιπτάμενη πόλη η οποία αποσχίστηκε από την υπόλοιπη χώρα ώστε να μη γίνει έρμαιο της εξέλιξης και των νέων συνθηκών που θα επικρατούσαν στην επιφάνεια της γης. Στα σύννεφα οι κάτοικοι βρήκαν έναν παράδεισο, μια πανέμορφη πόλη γεμάτη φως και ζωή. Εκεί κυριαρχεί ο Prophet, ονόματι Father Zachary Hale Comstock, είναι ο ιδρυτής της Columbia και βασικός “κακός” της υπόθεσης. Η αποστολή του Booker αρχίζει με αξιώσεις μα όταν ένας πολίτης βλέπει στο χέρι του τα αρχικά “AD”, το σύμβολο του False Shepherd. Κατά την προφητεία, αυτός θα κλέψει την Elizabeth και θα φέρει την πτώση της Columbia. Τα υπόλοιπα εντός παιχνιδιού. Η ιστορία είναι γεμάτη και καλογραμμένη με αρκετές ανατροπές. Σίγουρα θα σας καλύψει στο έπακρο.

Elizabeth

Τα αντίστοιχα plasmids λέγονται Vigors και δίνουν στον κύριο DeWitt ικανότητες όπως τηλεκίνηση, έλεγχο αντιπάλων, ηλεκτρισμό και άλλα διάφορα γνωστά στους fans της σειράς. Οι επιλογές αντιμετώπισης των εχθρών είναι κι εδώ άπειρες αφού και το οπλοστάσιο καλύπτει μεγάλη γκάμα επιλογών. Οι διαδρομές στην πόλη γίνονται γρήγορα και επιταχύνονται αισθητά με τη βοήθεια των Skylines. Σε μια ιπτάμενη πόλη οι μεταφορές είναι εναέριες, έτσι στην Columbia υπάρχουν τελεφερίκ και ο Booker μπορεί να ταξιδέψει στις γραμμές τους με τη βοήθεια ενός μαγνητικού γάντζου ο οποίος λειτουργεί και σαν melee όπλο. Πέρα από αυτά όμως, ίσως το βασικότερο στοιχείο του gameplay, το οποίο μάλιστα είναι και μη-ελεγχόμενο από το παίκτη, είναι η ίδια η Elizabeth. Από τη στιγμή που τη βρίσκουμε κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και συνάμα πιο δύσκολη. Δύσκολη γιατί εξαιτίας της όλη η Columbia θέλει το κεφάλι του Booker αλλά εύκολη γιατί βοηθάει σε πολλά σημεία. Η μικρή έχει πολλές ικανότητες, μια από αυτές είναι το να ανοίγει σκισίματα στο χωροχρόνο ώστε να εμφανίσει αντικείμενα που χρησιμεύουν προς όφελός μας. Σε διάφορα σημεία, κομβικά ή όχι, η δεσποινίς δίνει επιλογές όπως κιβώτια με πυρομαχικά, σταθερά turrets, σημεία κάλυψης ή health packs, επιτρέποντας έτσι διάφορες πιθανές τακτικές για κάθε μάχη. Πέρα από αυτό, κατά τη διάρκεια των μαχών δίνει στον πρωταγωνιστή όπλα και health packs όταν το θεωρεί απαραίτητο (και υπάρχουν κοντά της σαφώς) ή εκτός μάχης κέρματα και τις γνώσεις της πάνω στο lockpicking. Aκόμη ένα στοιχεία που αξίζει να σημειωθεί είναι οι επιλογές gear. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα βρείτε διάφορα κομμάτια ρουχισμού, καθένα από τα οποία δίνει και άλλο passive effect συνθέτοντας έτσι μια γκαρνταρόμπα που ικανοποιεί κάθε στυλ παιξίματος.

Colublia sky

 

Αξίζει την αναφορά το γεγονός πως για να ξεκλειδώσετε όλα τα μυστικά της Columbia θα πρέπει να γυρίσετε πίσω και να πάτε αρκετές φορές στις διάφορες περιοχές μιας και πάντα θα υπάρχει κάτι να βρείτε χρησιμοποιώντας τις νέες ικανότητες και γνώσεις για την πόλη. Αυτό συμβάλει αρκετά στο χρόνο παιχνιδιού, όπως και οι αρκετές αναβαθμίσεις των διαθέσιμων όπλων, Vigors και στατιστικών ζωής/ασπίδας/salts (τα αναλώσιμα των Vigors). Επίσης, αν και δεν ταιριάζει σε κάποια κατηγορία, η πλειοψηφία των εχθρών είναι άνθρωποι, φαντάροι της Columbia με ενίοτε βοήθεια από μηχανικούς εχθρούς ή ειδικευμένους στρατιώτες που χρησιμοποιούν κάποιο Vigor.

Τα γραφικά είναι εξαιρετικά. Period. Δεν είναι μόνο το τεχνικό κομμάτι αλλά και το καλλιτεχνικό που κάνουν την Columbia μια εξαιρετική πόλη. Εμπνευσμένη από την ιδέα της προσωποποίησης της Αμερικής και στα πλαίσια του αμερικανικού εξεψιοναλισμού (american exceptionalism) τα πάντα σε τούτη την ιπτάμενη πόλη προϊδεάζουν για το τι συμβαίνει σε αυτή. Εντάξει, δε μοιάζει με την τρομακτική καταχνιά της Rapture σε τίποτα μα η εμπειρία που προσφέρει είναι ισάξια. Οι λεπτομέρειες είναι άπειρες όπως έπρεπε αφού η 2K μας έχει κακομάθει σε over polished παιχνίδια.

Στα ίδια επίπεδα ακολουθεί και ο ήχος. Ρεαλιστικά ηχητικά εφέ και ένα soundtrack που σε συνδυασμό με τα τοπία θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Cop n' Hook

Περισσότερα για αυτό το διαμάντι δε χρειάζεται να ειπωθούν. Είναι ένας τίτλος που αναμφισβήτητα δεν πρέπει να λείπει από καμία συλλογή και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς του είδους για πάρα πολύ καιρό.

Θετικά: Εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, γρήγορο gameplay, εξαιρετική ιστορία, η Elizabeth

Αρνητικά: Ελάχιστα glitches γραφικών που περνούν απαρατήρητα

Βαθμός: 9.3

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.