Far Cry 3

Η ιστορία μας ξεκινάει σε ένα τροπικό νησί ονόματι Rook Island με μια παρέα να επιδίδεται σε extreme sports και γενικά να την περνάει φίνα. Σε μια άσχημη τροπή όμως η ομάδα πιάνεται αιχμάλωτη από τον Vaas και τους πειρατές του. Ο Vaas είναι ένας δολοφόνος/έμπορος ναρκωτικών/έμπορος δούλων/ηγεμόνας των πειρατών/κτλ κτλ. Μετά από προσπάθεια ο πρωταγωνιστής Jason και ο αδερφός του Grant δραπετεύουν και ο Jason ξυπνάει στην καλύβα ενός τύπου έχοντας ένα tatau (tattoo σα να λέμε) στο χέρι. Ενημερώνεται πως έχει μέσα του το πνεύμα του πολεμιστή και με εκπαίδευση θα αποκτήσει δυνάμεις. Έτσι αποφασίζει να αναζητήσει τους φίλους του και να βγάλει από τη μέση το φίλο του το Vaas και τους πειρατές του.

Το story του παιχνιδιού χωρίζεται σε 38 αποστολές ενώ υπάρχουν και δεκάδες side quests και άπειρα ακόμη πράγματα να δεις και να κάνεις στον τροπικό παράδεισο του Rook Island. Οι αποστολές έχουν καλή ροή και δε θα σας κουράσουν αφού ο τεράστιος χάρτης προσφέρει άπειρα distractions. Γενικότερα θα βρείτε ποικιλία αποστολών, από το να σώσεις έναν φίλο σου, delivery φαρμάκων, bounty hunt και κυνήγι ζώων, όλα παίζουν.

Το παν είναι το νησί. Τo Rook Island σφύζει από ζωή αλλά και από θάνατο. Σε κάθε γωνιά θα βρείτε κάτι ενδιαφέρον ή απειλητικό. Άλλοτε πειρατές, άλλοτε άγρια ζώα. Οι μεγάλες αποστάσεις καλύπτονται εύκολα με τα διάφορα μεταφορικά μέσα που υπάρχουν διάσπαρτα, gliders, jet ski, αυτοκίνητα κτλ που είτε απλά υπάρχουν (το νησί είναι προορισμός extreme sports έτσι κι αλλιώς) είτε αποκτώνται όταν οι ιδιοκτήτες τυχαίνει να είναι επιθετικοί πειρατές που πήγαν να κάνουν μαγκιές στον Jason. Το ενδιαφέρον όμως είναι τα απομεινάρια ενός παλαιότερου κόσμου που υπάρχουν παντού στο νησί. Εγκαταλειμμένα σπίτια, θαμμένοι θησαυροί, χαμένα ημερολόγια και πολλά άλλα που εμβαθύνουν αρκετά στην ιστορία του νησιού, δίνουν στο παιχνίδι μια αίσθηση μυστηρίου.

Το Far Cry 3 χρησιμοποιεί σύστημα levels για την πρόοδο του χαρακτήρα και την απόκτηση δυνάμεων. Πηγή τους σαφώς το tatau το οποίο μαγικά εξελίσσεται όταν ξεκλειδώνει ο Jason ένα νέο skill μέχρι που γίνεται “μανίκι”. Τα xp points αποκτώνται με ολοκλήρωση αποστολών, άνοιγμα νέων περιοχών και kills, τυπικά πράγματα.

Μερικά mechanics έχουν όμως  ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αρχικά τα communication towers. Φανταστείτε View Points από Assassin’s Creed. Τα com towers λοιπόν είναι σιδερένιοι πυλώνες που στην κορυφή έχουν ένα scrambler το οποίο κλείνει τις επικοινωνίες των κατοίκων και συνεπώς το χάρτη. Ακούγεται παράδοξο αλλά ο Jason “σκανάρει” την περιοχή από τον πύργο οπότε αναγνωρίζει και τα πέριξ. 2 σε 1. Παράλληλα με το χάρτη, για κάθε tower που “χαλάει” ξεκλειδώνεται και ένα όπλο στα gun shops του νησιού.Εδώ να σημειώσουμε πως υπάρχουν πολλά όπλα και το καθένα έχει μερικά attachments διαθέσιμα προς αγορά.  Οπότε ενώ πριν η τιμή ήταν πχ 1000$ τώρα είναι δωρεάν. Άρα 3 σε 1! Επόμενο ενδιαφέρον σύστημα, το crafting. Πριν το αναλύσουμε, σκεφτείτε πως ένα τεράστιο τροπικό νησί προφανώς κατοικείται και από άλλα ζώα πέραν των ανθρώπων. Επίσης υπάρχει πλούσια χλωρίδα. Μετά το μάθημα βιολογίας λοιπόν, crafting! O Jason μπορεί να μαζέψει διάφορα είδη φυτών για να παρασκευάσει φάρμακα. Άλλα για υγεία, άλλα για αδρεναλίνη κτλ. Επίσης μπορεί να σκοτώσει ζώα και να πάρει το δέρμα τους ώστε να φτιάξει επιπλέον θήκες για όπλα, πορτοφόλια και λοιπά δερμάτινα είδη. Όχι, μπουφάν και μπότες δε φτιάχνει. Τελευταίο σημαντικό, τα οχυρά των πειρατών. Καταμεσής του νησιού οι αξιολάτρευτοι πειρατές έχουν στήσει ή έχουν καταλάβει διάφορους μικρούς οικισμούς. Το πρέπον είναι να τους διώξουμε λοιπόν.

Στα του multiplayer, το Far Cry 3 δεν κάνει κάτι για να εξισορροπήσει την ποιότητα του single player. Αν και έντονο και διασκεδαστικό, παραμένει ένα-ακόμη-multiplayer χωρίς καινοτομίες ή κάτι εξεζητημένο. Κάνει τη δουλειά του πάντως.

Γενικά το παιχνίδι δίνει ελευθερία στο πως θα παιχτεί (μόδα τελευταία) με ένα σχετικά πρωτόγονο σύστημα stealth (είπαμε, ο Jason είναι ο average joe σε γνώσεις μάχης) ή run n’ gun τακτικές. Και οι 2 αντιμετωπίσεις είναι δόκιμες και βγάζουν αποτέλεσμα στο τέλος.

Βασικό όμως -και ίσως μοναδικό- μειονέκτημα του παιχνιδιού είναι το συχνό screen tearing. Αν και όλα είναι καλοσχεδιασμένα, η μηχανή γραφικών φαίνεται να ζορίζεται στις υψηλές αναλύσεις σε βαθμό που ναι μεν δεν δημιουργεί πρόβλημα αλλά είναι αρκετά εμφανές για να είναι εκνευριστικό (σ.σ. το review έγινε σε XBox 360 και σύνδεση HD 1080i). Ο ήχος είναι πολύ καλός και “φυσικός” μα σε λιγοστά σημεία φαίνεται να είναι εκτός χρονισμού.

Εν τέλει το Far Cry 3 είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι, χορταστικό και ενδιαφέρον. Δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή σας.

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.