Anno 2070 – Deep Ocean

Πριν δούμε τι φέρνει το Deep Ocean Addon (και το τονίζω, ADDON και όχι Expansion), λίγα λόγια για το βασικό game.
Το Anno 2070 είναι ο πέμπτος τίτλος σε μια σειρά παιχνιδιών στρατηγικής που ξεκίνησε το 1998. Είναι ο πρώτος τίτλος της σειράς που διαδραματίζεται στο εγγύς μέλλον κι όχι μεταξύ δεκάτου πέμπτου και δεκάτου όγδοου αιώνα, και γενικά ένας από τους λίγους strategy τίτλους που τόλμησαν το sci-fi. Η ιστορία του βασίζεται στην ιδέα της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Υποτίθεται πως το έτος 2070 οι πάγοι στους πόλους έχουν λιώσει και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη δεν είναι κατοικήσιμο. Έτσι έχουν ξεφυτρώσει διάφορα factions που παλεύουν να επικρατήσουν. Οι επιχειρηματίες-tycoons, οι περιβαλλοντολόγοι και οι τεχνικοί. Φυσικά δε λείπουν από τους ανοιχτούς ωκεανούς και οι πειρατές. Οπτικά το παιχνίδι είναι άψογο. Ακόμα και σε πλήρες zoom τα γραφικά είναι πολύ περισσότερο από ικανοποιητικά.

Για το storytelling ακολουθεί την τακτική πολλών άλλων τίτλων, να βάζει τον παίκτη στη θέση του πρωταγωνιστή. Αυτό το καταφέρνει βαφτίζοντας το κεντρικό μενού του παιχνιδιού Ark και παρουσιάζοντάς το ως το interface μιας εγκατάστασης που λειτουργεί ως αρχική βάση. Καθώς πρόκειται για ένα city-building strategy με απειροελάχιστη δράση, προκειμένου να κρατήσει τον παίκτη καθηλωμένο, χρησιμοποιεί διάφορα quests. Έτσι κυλάει και η ιστορία με διαλόγους και τα συναφή. Όσον αφορά το gameplay, υπάρχουν τόσο θετικά, όσο και πολύ αρνητικά στοιχεία. Για παράδειγμα, είναι ωραία η δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε περιβαλλοντική ή επιχειρησιακή ανάπτυξη με τις ανάλογες συνέπειες, η υποβρύχια εξερεύνηση και το χτίσιμο δίνουν έξτρα ζωή στο παιχνίδι, αλλά τα bugs που υπάρχουν στις αποστολές και η έλλειψη τεκμηρίωσης για ορισμένες απαιτήσεις των quests σπαταλούν το χρόνο του παίκτη άσκοπα, καθώς είναι αναγκασμένος να βρει στο internet πληροφορίες για ορισμένα κτήρια και προϊόντα. Κατά τ’ άλλα κυρίαρχα στοιχεία είναι ο σχεδιασμός πόλεων, το ενεργειακό πλάνο, η κάλυψη πληθυσμιακών αναγκών όπως φαγητό, ποτό, διασκέδαση, ενημέρωση και πολλά ακόμη, η οχύρωση του νησιού για την αποτελεσματική άμυνα ενάντια σε πειρατές, το resoursing και τα λοιπά. Αξίζει να αναφερθεί ότι το παιχνίδι είναι unplayable offline. Χρειάζεται τους official servers για authentication. Συνολικά ένα καλό strategy για να σκοτώσεις λίγο χρόνο, αλλά όχι το παιχνίδι που μείνει για πάντα εγκατεστημένο στο pc σου.

Ας περάσουμε όμως στο addon.
Το Deep Ocean φέρνει αρκετό νέο content στον κόσμο του Anno 2070, προσθέτοντας ένα ακόμα σενάριο στην εξέλιξη της ιστορίας.
Μαζί μ’ αυτό έρχονται νέα mechanics, κτήρια, πηγές ενέργειας. Μεταξύ των νέων κτηρίων προστέθηκε το μνημείο F.A.T.H.E.R. 2.0, που αποτελεί εξέλιξη μιας βασικής AI που συναντάται στο βασικό campain. Αυτό το κτίσμα αναθέτει νέες αποστολές, που αποφέρουν στον παίκτη κέρδη. Επίσης καθιστά πολύ πιο εύκολη τη δόμηση στο νησί στο οποίο έχει εγερθεί.
Φυσικά πολύ μεγαλύτερη προσθήκη στη δόμηση αποτελεί η δουλειά που έγινε στην “υποβρύχια επέκταση” όπως την αποκαλεί το επίσημο site. Προστέθηκαν υποθαλάσσιοι αμυντικοί μηχανισμοί, υποβρύχιες γραμμές εμπορίου (το εμπόριο είναι σημαντικός παράγοντας για να καλυφθούν όλες οι πληθυσμιακές ανάγκες όσο αναπτύσσεται η πόλη και η παραγωγή της δεν επαρκεί) και οι Techs έγιναν playable faction, ενώ μέχρι πρότινος έπαιζαν βοηθητικό ρόλο.
Οι τεχνικοί απ’ ό,τι φαίνεται απέκτησαν μεγάλη δύναμη χάρη σε μια μορφή ενέργειας που ονομάζεται γεωθερμική ενέργεια. Με αυτή την πηγή που θεωρητικά είναι ανεξάντλητη και φυσικά με μεταγωγείς ενέργειας θα μπορέσετε να καλύψετε σημαντικές ελλείψεις στα νησιά σας και να τροφοδοτήσετε τις υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις σας.
Συνολικά το Deep Ocean είναι μια ωραία προσθήκη στο προϋπάρχον game. Ίσως θα έπρεπε όμως να συμπεριλαμβάνεται στη retail έκδοση, γιατί κατά τ’ άλλα δίνει ελάχιστες ώρες επιπλέον ζωής και η τιμή του είναι σχετικά υψηλή.