Τι είναι τελικά τα Indie Games;

Fez: Ένα απο τα πιο επιτυχημένα Indie παιχνίδια του 2012

Έξω ρίχνει ο θεός με το θεό, η ειδησεογραφία του gaming είναι ψιλο-κοιμώμενη αυτή τη περίοδο, οπότε ήρθε η κατάλληλη στιγμή για το δεύτερο Blog Post. Και το θέμα που θα καταπιαστούμε σήμερα;  Τα Indie Games! Πριν από κανα μήνα και κάτι λόγω του IndieGamestand ανακάλυψα ότι δεν είχα στο μυαλό μου ορισμένο το Indie Game.

Πριν προσπαθήσω να αναλύσω- λέμε τώρα-το τι σημαίνει Indie παιχνίδι, να σας πώ ότι το Indie προέρχεται από το Independent –ανεξάρτητος- και αυτό είναι μεγάλο κομμάτι της φιλοσοφίας των παιχνιδιών αυτών.

Η γενική ιδέα περί Indie game, είναι συνήθως μικρά, απλά σε εμφάνιση και gameplay παιχνίδια, τα οποία προέρχονται από μεμονωμένους developers, ή μικρές ομάδες ανάπτυξης. Το ζουμί όμως του ορισμού είναι αλλού. Τα Indie παιχνίδια προέρχονται από ομάδες ανάπτυξης που δεν έχουν τις οικονομικές «πλάτες» κάποιου μεγάλου εκδότη. Βασικό στοιχείο των ανεξάρτητων παιχνιδιών δεν είναι η απλότητα ή το μέγεθος τους, αλλα κυρίως  το ότι δεν φτιάχτηκαν με πρώτο γνώμονα το κέρδος (που φυσικά εξακολουθεί να παίζει ρόλο), αλλα το μεράκι των δημιουργών του.

Τελευταία τα Indie games, γνωρίζουν εκθετικά αυξανόμενη επιτυχία, κυρίως λόγω της άρσης του μεγαλύτερου περιορισμού που  είχαν να αντιμετωπίσουν οι ανεξάρτητοι Developers, αυτό της διακίνησης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο προϋπολογισμός τέτοιων παιχνιδιών τείνει στο 0 στις περισσότερες των περιπτώσεων, η διαφήμιση αλλά και η Retail διανομή, είναι απλά εκτός συζήτησης.

Τα τελευταία 5-10 χρόνια ευτυχώς, έχουν εμφανιστεί πολλές υπηρεσίες που δίνουν τη δυνατότητα όχι μόνο να διακινηθούν ανεξάρτητα παιχνίδια, αλλά να αποφέρουν και κέρδος στους developers. Μερικές από τις σημαντικότερες προσπάθειες, είναι το Steam, το PSN, το Indie κομμάτι του Xbox Live Arcade και το Indiegamestand.

Πλέον μάλιστα γίνονται και αρκετοί διαγωνισμοί για να αναδεικνύονται κάθε χρόνο οι καλύτερες δουλειές στο χώρο δίνοντας και αρκετές ευκαιρίες για δημοσιότητα στα καλύτερα παιχνίδια. Ένα από τα μεγαλύτερα Events παγκοσμίως είναι το Independent Games Festival (IGF) που γίνεται κάθε χρόνο από το 1999 και μόνο για το 2012 είχε 567 συμμετοχές ενώ το φετινό που θα γίνει στο χώρο της GDC έχει για την ώρα 589 παιχνίδια.

To IGF αποτελεί απο το 1999 μια απο τις μεγαλύτερες συναντήσεις οσο αφορά τα Indie Games

Επιστρέφοντας τώρα στο θέμα του ορισμού ας σας μεταφράσω τον επίσημο ορισμό του IGF για το ποια παιχνίδια θεωρούνται σαν έγκυρες Indie game συμμετοχές.

Independently Created: The Nominating Committee must be confident that the submitted game was created in the ‘indie spirit’ by an independent game developer, fulfilling the question asked on the entry form. The Nominating Committee reserves the right to refuse any game at its sole discretion.”

«Δημιουργημένα Ανεξάρτητα: Η Επιτροπή πρέπει να είναι σίγουροι ότι τα παιχνίδια που λαμβάνουν μέρος έχουν δημιουργηθεί με «Indie πνεύμα» από ανεξάρτητο developer παιχνιδιών με ικανοποιητικές απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της αίτησης συμμετοχής. Η επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε παιχνίδι ανάλογα με την κρίση της.»

Καταλάβατε τίποτα; Ούτε εγώ.  Σύμφωνα με αυτό Indie Game είναι αυτό που διακατέχεται από το Πνεύμα ανεξαρτησίας! Αρα ψάχνουμε αλλού την απάντηση.

Η 5th Cell είναι μια από τις επιτυχημένες Indie εταιρίες.Από τα χεράκια τους έχει προέλθει το Scribblenauts, το  Run Roo Run για IOS  ενώ ετοιμάζουν και το Hybrid για το XBLA. Θεωρούν τους εαυτούς τους όμως Indie; O CEO της 5th cell , Jeremiah Slaczka έχει δηλώσει κάτι περι αυτού:

«θα πώ ένα πράγμα. Δεν θα πουλήσουμε ποτέ την εταιρία μας, και δε πρόκειται να βασιστούμε σε επενδυτές. Κανείς δεν έχει μετοχές εκτός από εμάς. Υπάρχουν πολλοί Developers που δηλώνουν Indie αλλα έχουν ιδιοκτήτες.Δεν ξέρω καν αν υπάρχει ορισμός της λέξης Indie”

« Θα λέγατε ότι το Hard Reset είναι ένα Indie παιχνίδι; Εγώ νομίζω πως είναι. Χωρίς μετόχους, χωρίς επενδύσεις, χρησιμοποιούν την δική τους τεχνολογία, την δική τους μηχανή γραφικών, και είναι υπεύθυνοι για το marketing του ίδιου του παιχνιδιού τους. Και απλά επειδή είναι FPS με καλά γραφικά δε θεωρείτε Indie;

Τι είναι Indie; Μικρότερες ομάδες ανάπτυξης;, απλό Gameplay, απλά γραφικά; Κάτι τέτοιο φαντάζει ως ορισμός του Indie αυτή τη στιγμή και ενώ δεν είμαι σίγουρος για το αν συμφωνώ με αυτόν το ορισμό, δεν έχω κάποιον καλύτερο να προσφέρω.”

Από την άλλη ο συνιδρυτής της Zeboyd Games, Robert Boyd έχει έναν αρκετά πιο απλό ορισμό.

«Indie Developer είναι ένας άνθρωπος ή μια μικρή ομάδα, που δεν είναι ιδιοκτησία κάποιας εταιρίας και φτιάχνει παιχνίδια. Το Indie Game είναι το παιχνίδι που φτιάχνεται από τον Indie Developers.» Τόσο απλά.

Υπάρχει όμως και άλλη άποψη. Η Thatgamecompany, λειτουργεί υπο την αιγίδα της Sony. Θεωρούν λοιπόν τον εαυτό τους Indie, παρόλο που έχουν εξωτερική χρηματοδότηση; H συνιδρυτής της εταιρίας Kellee Santiago θεωρεί ότι οι στόχοι που θέτει μια εταιρία είναι πιο σημαντικοί για το αν είναι Indie ή όχι , από το αν χρηματοδοτείτε από τρίτους .

Indie είναι όταν προσπαθείς να καινοτομήσεις με κάποιο τρόπο στο πως φτιάχνεις παιχνίδια. Αυτό μπορεί να είναι είτε δημιουργικά, είτε από μια πιο εμπορική διάσταση με το πώς χρηματοδοτείς ή διακινείς το παιχνίδι σου.Πολλές φορές αυτά τα δύο συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Έχουμε μια εμπορική συμφωνία με τη Sony,και νιώθω ευλογημένη που μπορούμε να θεωρούμαστε ακόμα ανεξάρτητο Studio ακόμα και αν στα Festival δεν μας δέχονται. Νομίζω όμως το ότι μας βοηθάει η Sony, είναι ο λόγος που μπορούμε να πάρουμε όλες τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για τα παιχνίδια μας, και να κάνουμε πράγματα που αλλιώς δε θα μπορούσαμε.”

Και 850 λέξεις μετά δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω απάντηση στο ερωτημά μου. Τι είναι τελικά τα Indie Games; Το οτι λαμβάνεις χρήματα για να δημιουργήσεις το παιχνίδι σου εν λευκώ, σε βγάζει από την οικογένεια των Indie παιχνιδιών;  Αν το Minecraft είχε την Ubisoft από πίσω, ή αν κάποιος πλήρωνε την 2D Boy για να φτιάξει το World Of Goo, θα έκανε αυτό το παιχνίδι εμπορικό αφαιρώντας κάθε κομμάτι από το DNA του που να αφορά την ανεξάρτητη παραγωγή; Η Ανεξαρτησία σε ποια επίπεδα πρέπει να φτάνει για να θεωρηθεί ένα παιχνίδι ως ανεξάρτητο;

Τελικά μάλλον ποιο πολλά ερωτήματα δημιούργησα, παρα απάντησα! Papp0us Over and out!

Πηγές-Διαβάστε περισσότερα:

http://igf.com/

http://blog.wolfire.com/2009/08/what-are-indie-games/

http://en.wikipedia.org/wiki/Indie_game

http://www.eurogamer.net/articles/2012-04-16-what-is-indie

papp0us

Γιος της Zelda. αδελφός του Cris Redfield, έχω συμμαχήσει με τον Solid για να κατατροπώσουμε τον Bowser, πριν φάει τη Lara. Με το Android στο ένα χέρι και το χειριστήριο του Xbox στο άλλο η νίκη είναι δική μου!