Le Tour de France 2012

Οκ, το παραδέχομαι. Τα Tour de France δεν το είχα ποτέ ιδιαίτερα ψηλά στην υπόληψή μου. Λίγο από μερικά demos, λίγο από τα απογοητευτικά reviews των προηγούμενων παιχνιδιών, πάντα η ενασχόλησή μου με κάποιο από τα παιχνίδια ακυρωνόταν, μέχρι πριν από λίγες μέρες όταν και έπρεπε να ασχοληθώ με το τελευταίο μέρος της σειράς. Πριν αρχίσω να ξεκαθαρίσω ότι το TdF 2012 είναι ένα παιχνίδι το οποίο απευθύνεται σε ένα πολύ περιορισμένο κοινό, στο οποίο προσωπικά δεν ανήκω και σας ζητάω συγγνώμη προκαταβολικά, αν δεν αναλύσω το παιχνίδι όπως θα έκανε ένας γνώστης του αθλήματος

Αρχικά όταν κάποιος αρχίσει την ενασχόλησή του με το παιχνίδι θα νιώθει κάπως χαμένος, αφού το μόνο tutorial που υπάρχει είναι στατικά slideshows, τα οποία δεν εξηγούν καθόλου καλά τους μηχανισμούς gameplay και οι πρώτοι αγώνες σας γίνονται στην ουσία δοκιμαστικοί, αφού θα πειραματίζεστε με όλες τις επιλογές που έχετε στην διάθεσή σας. Ο Γύρος της Γαλλίας είναι χωρισμένος σε μέρη, αλλά εφόσον έχετε το κουράγιο μπορείτε να παίξετε ολόκληρη την διαδρομή. Δυστυχώς, και προς μεγάλη μου απογοήτευση, η διαδρομή δεν είναι ολοκληρωμένη, αφού πολλά κομμάτια δεν είναι playable, αλλά βλέπετε τους ποδηλάτες να κινούνται σε διαγράμματα (αν κάποιος έχει παίξει Gran Turismo, το B-Spec mode μπορεί να παρομοιαστεί αρκετά με αυτό).

Το παιχνίδι έχει μεγάλο ρόστερ αθλητών (τους οποίους δεν ήξερα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα :P), με τον καθένα να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις σε ποικίλους τομείς, όπως η αντοχή του. Παράλληλα, μέσα στον αγώνα μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με άλλους ποδηλάτες της ομάδας σας, και να τους δώσετε εντολές ώστε να δημιουργήσετε ενός είδους στρατιγική, στην προσπάθειά σας να φτάσετε στην νίκη. Εξαιρετική κίνηση για όσους θέλουν να ξεζουμίσουν τον τίτλο και να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη τακτική, αλλά προσωπικά δεν με πολυ ενθουσίασαν όλα αυτά… Φυσικά και η έλλειψη πλήρους tutorial συμβάλει σε αυτό, με τους παίκτες που δεν γνωρίζουν πολλά για το άθλημα να αισθάνονται χαμένοι με τόσες πολλές επιλογές.

Και δυστυχώς τα θετικά(;;;) τελειώνουν εδώ, αφού το παιχνίδι ταλανίζεται από προβλήματα πολλών φύσεων. Αρχικά, το gameplay είναι μονότονο και περιορίζεται στο συνεχόμενο πάτημα του A και καμία φορά στις αλλαγές ταχυτήτων (όταν υπάρχει ανηφόρα ή κατηφόρα), ενώ η αίσθηση της ταχύτητας δεν είναι και ιδιαίτερα αξιοθαύμαστη. Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει έντονη υποβοήθηση στο στρίψιμο(steering assist) κάνει πολλές φορές την ανάγκη για κίνηση του αριστερού αναλογικού να μην υφίσταται και το παιχνίδι να έχει μπει στον.. αυτόματο πιλότο! Γενικά, προσωπικά βρήκα το Tour de France ένα από τα πιο κακοφτιαγμένα παιχνίδια που έχω συναντήσει ποτέ μου, ενώ υπήρχαν και αρκετές προοπτικές για την δημιουργία ενός καλού τίτλου, ο οποίος έχει στα χέρια του ένα πολύ δυνατό όνομα!

Πέρα από τις διάφορες ατέλειες του τίτλου στο gameplay, και στον οπτικοακουστικό τομέα το παιχνίδι δεν διεκδικεί κάποιο βραβείο. Χοντροκομμένα μοντέλα χαρακτήρων, textures εποχής PS1, draw distance όχι μεγαλύτερο της απόστασής σας από την οθόνη του υπολογιστή που διαβάζετε αυτό το κείμενο και animation χειρότερο από αυτά του Ocarina of Time (ειδικά των θεατών, οι οποίοι αποτελούνται από 5-6 διαφορετικά μοντέλα που ανακυκλώνονται συνεχώς). Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και το framerate να πέφτει πολύ πιο κάτω από τα 30FPS, λες και γίνονται εκρήξεις στην οθόνη! Στα του ήχου, η μουσική επένδυση αποτελείται από χαλαρά κομματάκια, και τίποτα πιο  ενθουσιαστικό, ενώ οι κραυγές και τα σφυρίγματα των θεατών είναι πανομοιότυπα, είτε βρίσκεστε στην βόρεια Γαλλία, είτε στον νότο της χώρας (άλλωστε μιλάμε για τους ίδιους θεατές, οι οποίοι βρίσκονται ταυτόχρονα παντού :P).

Και η κίνηση του ποδηλάτου (όπως και ο έλεγχός του) χρειάζονταν λίγη περισσότερη δουλειά, αφού το ποδήλατο θα λέγαμε γλιστράει στο οδόστρωμα, και δεν κυλάει, κάνοντας το παιχνίδι να χάνει τον ρεαλισμό που θα ήθελε να του δώσει η ομάδα ανάπτυξης. Ο χαμηλός του προϋπολογισμός γίνεται άμεσα αντιληπτός και εξαιτίας αυτού το παιχνίδι χάνει αρκετά, αφού τα μέσα που διέθεται η ομάδα ανάπτυξης όπως φαίνεται δεν ήταν αρκετά για την δημιουργία ενός καθαρόαιμου simulator.

Το παιχνίδι διαθέτει και online multiplayer, και μετά από matchmaking αρκετών λεπτών κατάφερα να μπω σε αγώνα, αλλά μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα η σύνδεση διακόπηκε και έπρεπε να περιμένω άλλα τόσα για να βρω άλλους παίκτες! Οι servers του μπορούν να χαρακτηριστούν μέτριοι(το lag παρατηρείται συχνά-πυκνά), αφού και η ποιότητα σύνδεσης δεν ήταν αυτή που αρμόζει σε ένα παιχνίδι που στέκεται δίπλα από δεκάδες άλλα στα ράφια των καταστημάτων και στην ίδια τιμή με αυτά. Just saying…

Συνολικά, το παιχνίδι δεν πρέπει να βρίσκεται στα σχέδιά σας για άμεση αγορά, εκτός φυσικά και αν είστε ένας από τους λάτρεις της ποδηλασίας και όνειρό σας είναι να κάνετε τον Γύρο της Γαλλίας. Το Tour de France είναι ένα μετριότατο παιχνίδι, το οποίο σε μία πιο “budget” τιμή (ή σαν downloadable τίτλος) θα είχε πολλές προοπτικές να κάνει επιτυχία και χωρίς ιδιαίτερες βελτιώσεις σε όλους του τους τομείς. Ίσως το επόμενο παιχνίδι να μάθει από τα λάθη του, αλλά μέχρι τότε πάω να κάνω λίγο πραγματικό ποδήλατο!

 

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.