E3 2012: Του χρόνου καλά να ‘μαστε!

Αν πω ότι η φετινή Ε3 ήταν από τις πιο ξενέρωτες όλων των εποχών θα έχω άδικο; Δεν νομίζω. Οι περισσότερες εταιρίες αρκέστηκαν σε μικρές ανακοινώσεις, χωρίς δυνατά χαρτιά-εκπλήξεις, πλην φυσικά ελαχίστων εξαιρέσεων. Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τα περισσότερα από 250 άτομα που συνδέθηκαν στο livestream του Xgamers για να παρακολουθήσουν την E3 2012 καθώς και τους φίλους που συνέχισαν να βλέπουν μέχρι και τα χαράματα και την λήξη της Sony!

Την σκυτάλη πήρε η Microsoft, η οποία ήταν ή του ύψους ή του βάθους. Από την μία μας έδειξε Halo 4, νέο Gears, το Forza Horizon, το Splinter Cell: Blacklist και το Tomb Raider, αλλά από την άλλη επί μία ώρα μας μίλαγε για τα νέας apps του Xbox Live και Arcade παιχνιδάκια του Kinect. Οκ, έγινε προφανές ότι η Microsoft θεωρεί το 360 ήδη παρελθόν και δεν  προσπαθεί ιδιαίτερα να δώσει νέα παιχνίδια-αποκλειστικότητες, πέρα φυσικά από το Halo και το Gears που ήταν υπό ανάπτυξη για αρκετό καιρό. Έτσι η εταιρία προσπαθεί να πουλήσει και να προωθήσει την κονσόλα σαν ένα φθηνό media-player, στο οποίο θα βλέπεις ταινίες, θα ακούς μουσική και θα μπαίνεις στο internet.

Την απογοήτευση επέκτεινε και η αδιάφορη EA, η οποία μας έδειξε προφανή παιχνίδια χωρίς καμία ανατροπή, χωρίς καμία έκπληξη. Ακόμα και το demo του Crysis 3 δεν έδειξε κάτι που να σε εντυπωσιάσει. Ήταν καλό, αλλά μέχρι εκεί. Το να μιλάς 15 λεπτά για νέα updates, DLCs και το Battlefield Premium στην Ε3, δεν νομίζω ότι ήταν ότι καλύτερο. Αυτό που ξεχώρισε ήταν νομίζω το νέο Medal of Honor, το οποίο με την Frostbite έχει ανεβεί σε άλλο επίπεδο. Το Dead Space 3 νομίζω ότι έχει ξεφύγει από τις ρίζες της σειράς και από ότι κατάλαβα από τις εντυπώσεις των παιδιών στο MSN παράλληλα με την press conference δεν ήμουν ο μόνος! Το Most Wanted ίσως να καταλήξει καλό, αλλά δεν το βλέπω να φτάνει το επίπεδο του ομώνυμου τίτλου του 2006.

Η Ubisoft τελικά ήρθε για να μας ξυπνήσει, και ευτυχώς ήταν η μόνη που έδειξε παιχνίδια. Νέα παιχνίδια. Νέα IPs. Hell, μέχρι και καλύτερη παρουσίαση του Wii U έκανε σε σχέση με την Nintendo! Assassin’s Creed 3, ZombiU, Rayman Legends στο Wii U, Far Cry 3 και φυσικά την έκπληξη της χρονιάς, Watch Dogs. Excellent Ubi, go on!

Sony μετά.. Τα ίδια με την Microsoft. Έδειξε τίτλους όπως το Beyond και τον νέο τίτλο της Naughty Dog, Last of Us, αλλά αναλώθηκε υπερβολικά στο μυστικό project με το augmented βιβλίο.. Νομίζω ότι αυτό ξεπερνάει και τα Kinect games της Microsoft! Είδαμε αρκετό πράμα για το Vita, συμπεριλαμβανομένου των εκδόσεων Black Ops και Assassin’s Creed 3 για το φορητό. Επίσης είδαμε λίγο ακόμα gameplay από το Assassin’s Creed 3, στην έκδοση του PS3. Το God of War: Ascension προσωπικά δεν με εντυπωσίασε, αφού δεν είδα και ιδιαίτερες διαφορές σε σχέση με το 3 και το Playstation All-Stars ψιλο αδιάφορο.

Η Nintendo τα έκανε μαντάρα για μία ακόμα χρονιά, αφού επέμεινε να μην παρουσιάσει την κονσόλα τόσο όσο το χειριστήριο αυτής. Σαν να μην έφτανε αυτό, στο Wii U (και τονίζω, μία HD κονσόλα που βρίσκεται στο επίπεδο των PS360) θα δούμε πληθώρα από.. δισδιάστατους τίτλους όπως.. Scribblenauts και νέο Super Mario Bros. Τα θυμάμαι και συγχύζομαι, ειδικά όταν και τα δύο θα κυκλοφορήσουν και στο 3DS και με υποστήριξη 3D! Στα των third-parties, είδαμε έκδοση Batman: Arkham City, το οποίο ωστόσο θα κυκλοφορήσει με καθυστέρηση.. ενός έτους στην κονσόλα της Nintendo, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Mass Effect, το οποίο ίσως να μη προλάβει το launch της κονσόλας.. Αστεία πράγματα, ειδικά όταν από την συλλογή της κονσόλας λείπουν system-sellers παιχνίδια όπως Zelda, Metroid και ένα από τα δεκάδες franchises της Nintendo. Τουλάχιστον θα βγει το Pikmin 3, κάτι είναι και αυτό..

Του χρόνου ελπίζω να δούμε καλύτερα πράγματα και επιτέλους next-gen κονσόλες. Η τωρινή γενιά δεν νομίζω ότι τραβάει άλλο, και αυτό φαίνεται από τα ελάχιστα προγραμματισμένα παιχνίδια για τα τέλη του 2013.

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.