FortressCraft? Minecraft? Infiniminer!

Ας πούμε μια μικρή ιστορία.

Πριν κάνα χρόνο βγήκε στο Xbox Live Indie Games ένα παιχνιδάκι ονόματι FortressCraft και όλοι έπεσαν να το φάνε επειδή “είναι αντιγραφή του Minecraft!”. Ο τύπος πίσω από την “αντιγραφή” λοιπόν (Adam Sawkins) λέει πολύ απλά πως αν λέτε ότι εγώ αντέγραψα το Minecraft τότε και το Minecraft είναι αντιγραφή. Από τι; Μα φυσικά το -άγνωστο- Infiniminer.

Και τι είναι αυτό ρε μπάρμπα; Ο ορισμός είναι “an open source multi-player block-based sandbox building and digging game, in which the player is a miner searching for minerals by carving tunnels through procedurally generated voxel-based maps and building structures”. Στα ελληνικά; Μinecraft. Αλλά αν αφαιρέσουμε το hype και τις διαφημίσεις. Είναι δωρεάν σαν καλό open source. Οπότε δε το διαφημίζουμε γιατί δεν έχει νόημα. Και τότε βγήκε ο μύθος του Minecraft και πως “ένας άνθρωπος μόνος του το σκέφτηκε και το έφτιαξε”.

Mojang Games είπατε; “Άντε ρε, ένας το έφτιαξε, όχι ομάδα!” Οκ πήρε την ιδέα του Infiniminer αλλά το FortressCraft είναι καθαρή αντιγραφή του Minecraft! Το θέμα είναι πως η Mojang έκλεψε την ιδέα του Infiniminer και την έκανε χρυσή μέσα από το hype. Δεν τίθεται καν θέμα αντιγραφής η όχι. Είναι. Από τα γραφικά ως το gameplay,  το χτίσιμο και τα πάντα.

Πως αισθάνεστε φίλοι των κουτιών που στοιβάζονται πάνω σε άλλα κουτιά;

Πάνος Αλεξόπουλος

Παίζω, γράφω, κριτικάρω και σχεδιάζω παιχνίδια. H συλλογή μου μια μέρα δε θα χωράει σε μουσείο.