Battlefield 3 (@Χ360, PS3)

Ξέρετε πως είναι να παραλαμβάνεις ένα παιχνίδι σαν το Battlefield 3, και αμέσως να συνειδητοποιείς ότι έχεις ξεχάσει να πληρώσεις τον λογαριασμό του Internet και έτσι έχει μπει φραγή; Ε λοιπόν, εγώ το έμαθα πριν λίγες μέρες :P Η beta του Σεπτέμβρη με είχε αφήσει με αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, αφού με τις μεγάλες κουβέντες της DICE περίμενα έναν κατα πολύ ανώτερο τίτλο. Αν και μέσα μου δεν πίστευα ότι η τελική έκδοση θα είχε διαφορές από αυτό που μας παρέδωσαν πριν ένα μήνα, φαίνεται ότι το ένστικτό μου έπεσε έξω (ο ανάδρομος Ερμής θα φταίει, δεν εξηγείται αλλιώς).

Ένας φτωχός και μόνος στρατιώτης…

Και έτσι που λέτε, μου έρχεται η έκδοση του 360 και χωρίς internet για μερικές ακόμα ώρες αποφάσισα να αρχίσω το single player του παιχνιδιού ώστε να μπω και λίγο στο κλίμα του gameplay και να μάθω την συμπεριφορά των όπλων και τον χειρισμό.

Το campaign υιοθετεί τον τρόπο αφήγησης που συναντήσαμε και στο Black Ops. Για όσους δεν έχετε παίξει το παιχνίδι, οι αποστολές εξηστορούνται από έναν πεζοναύτη ο οποίος είναι κλεισμένος μέσα σε ένα δωμάτιο και ανακρίνεται σχετικά με μία αποτυχημένη επιχείρηση. Μέσω της αφήγησης του χαρακτήρα, γίνονται αναδρομές στο παρελθόν και μεταφερόμαστε σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, ενώ παράλληλα λαμβάνουμε και τον έλεγχο πολλαπλών στρατιωτών που έχουν σχέση με την εν λόγω επιχείρηση. Κατά την διάρκεια του σύντομου single player (διήρκεσε-δεν διήρκεσε 5 ωρίτσες στον κανονικό βαθμό δυσκολίας) θα συμβούν και πολλές ανατροπές αλλά δυστυχώς δεν είναι δυνατές να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του παίκτη και να τον φορτίσουν συναισθηματικά.

Το campaign είναι σε γενικές γραμμές αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα μοντέρνο FPS. Σε αντίθεση με αυτό που χαρακτηρίζει την σειρά στο multiplayer της εδώ και χρόνια, το single player είναι απολύτως γραμμικό, ενώ αρκετές φορές θυμίζει corridor shooter. Υπάρχουν φυσικά σκηνές με ένταση, αγωνία και κινηματογραφικές στιγμές, αλλά εν τέλει δεν σώζουν αυτόν τον τομέα του τίτλου. Σε πολλά σημεία μπορεί να γίνει αντιληπτό η προσπάθεια της DICE να αντιγράψει κάτι από τους “απέναντι”, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα παιχνίδι χωρίς την δική του ταυτότητα και πρωτοτυπία (όλα αυτά ισχύουν για το single player, δεν φτάσαμε στο multi), ενώ δυστυχώς μιλάμε για μία απο τις πιο scripted περιπέτειες που έχουμε δει στον χώρο των FPS (μαζί με το Crysis 2 :P). Κάθε τι είναι προσχεδιασμένο, ώστε να συμβεί την κατάλληλη ώρα στο κατάλληλο σημείο, υπο τις απαραίτητες συνθήκες και καταστάσεις. Η αίσθηση της ελευθερίας δεν υπάρχει στο ελάχιστο καθ’ όλη την διάρκεια του singleplayer, ενώ είναι ένα ακόμα FPS που δυστυχώς πέφτει στην παγίδα του άπειρου spawning εχθρών μέχρι να προχωρήσετε στο objective (ίδια περίπτωση συναντήσαμε και πέρυσι με το Black Ops).

Τέλος, κάτι που με απογοήτευσε εντελώς ήταν η ενσωμάτωση των οχημάτων στο single player. Κατά την διάρκεια των αποστολών που μας τοποθετούν μέσα στα οχήματα, αναλαμβάνουμε τον ρόλο μόνο των όπλων του αεροσκάφους. Δηλαδή το jet κινείται από την AI και το παιχνίδι σας αναθέτει μόνο τον χειρισμό του οπλοστασίου του αεροπλάνου.

Κράτα με να σε κρατώ ν’ ανεβούμε το βουνό!

Φυσικά το single player σε έναν τίτλο σαν το Battlefield 3 δεν μπορεί παρά να είναι δευτερεύον στοιχείο. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε το παιχνίδι με σκοπό να παίξετε… single player, τότε θα έλεγα να κοιτάξετε αλλού. Το Battlefield ήταν, είναι και θα είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά στο multiplayer τομέα του.

Το online multiplayer, στηρίζεται στις βάσεις που έχουν χτίσει τα παλαιότερα παιχνίδια της σειράς, ενώ πηγαίνει την εμπειρία ένα βήμα παραπέρα. Στο Battlefield 3 οι classes είναι τέσσερις: Assault, Engineer, Support και Recon. Στην προσπάθεια της εταιρίας να ισορροπήσει ακόμα περισσότερο το gameplay του παιχνιδιού η class του Medic έχει συγχωνευτεί με αυτή του Assault. Τα διαθέσιμα modes είναι τα κλασσικά Conquest, Rush, Squad Deathmatch, ενώ σε αυτά προστίθεται για πρώτη φορά το Team Deathmatch, πιθανώς για να προσελκύσει ακόμα περισσότερο τους Call of Duty players. Ενώ παίζεται multiplayer θα ανεβαίνεται σταδιακά levels και θα ξεκλειδώνετε πολλά πράγματα όπως όπλα, attathcments για αυτά, ικανότητες μοναδικές για κάθε κατηγορία κλάσης (πιο γρήγορο sprint για παράδειγμα). Στις νέες προσθήκες περιλαμβάνεται και η δυνατότητα πέσετε και να συρθείτε στο έδαφος, δημιουργώντας επιπλέον παραμέτρους στην στρατηγική της ομάδας σας.

Η αίσθηση ικανοποίησης κατά την διάρκεια του παιχνιδιού είναι τέραστια, αφού ουσιαστικά σας ανταμείβει συνεχώς με πόντους ακόμα και για πιο ασήμαντα πράγματα (όπως να επιλέξει κάποιος να γίνει spawn στην θέση που βρίσκεστε εσείς!). Ο κάθε παίκτης έχει θέση στο multiplayer του παιχνιδιού, με τον δικό του τρόπο. Ακομα και αν δεν είστε καλός στο να μπουκάρετε και να καθαρίζετε τους πάντες στο διάβα σας, το Battlefield 3 έχει μία θέση για εσάς. Μπορείτε να υποστηρίζετε τους συμπαίκτες σας αφήνοντας medic kit, να επισκευάζετε τα οχήματα ή να προσφέρετε βοήθεια με το sniper σας από μακριά. Σε αυτό το παιχνίδι, όλοι οι καλοί χωράνε!

Οι μάχες στο multiplayer είναι γεμάτες ένταση και η δράση καταιγιστική, μεταδίδοντας στον παίκτη το αίσθημα του πραγματικού πολέμου. Τα όπλα είναι πολλά, πλήρως αναβαθμίσιμα και το καθένα έχει την δική του συμπεριφορά, recoil και ήχο. Η αίσθηση που διακατέχει τον παίκτη αφού πάρει κάποιο kill, δεν μπορεί να περιγραφτεί με λόγια…

Φυσικά, χαρακτηριστικό των Battlefield είναι η διαθεσιμότητα των οχημάτων στο multiplayer τμήμα τους. Το Battlefield 3 δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση, και έτσι σε κάθε αγώνα θα βρείτε πληθώρα από κινητά έτοιμα για χρήση όπως tanks ή jets. Τα δεύτερα ωστόσο ταλανίζονται από προβλήματα στον χειρισμό και έτσι ο μέσος παίκτης δεν θα είναι σε θέση να τα οδηγήσει σωστά και να οδηγήσει την ομάδα του στην νική. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα είδους tutorial ώστε να εξασκηθεί κανείς στην χρήση τους. Επίσης στο πεδίο της μάχης θα βρείτε επιπλέον οχήματα, όπως βάρκες, τεθωρακισμένα που κάνουν την μετακίνηση ευκολότερη και πιο γρήγορη αλλά και ελικόπτερα!

Όλα αυτά θα τα βρείτε τοποθετημένα σε σημεία πάνω στους 9 χάρτες του παιχνιδιού. Σε κάθε αγώνα μέχρι 24 παίκτες μπορούν να παίζουν ταυτόχρονα (64 για την έκδοση του PC, αλλά εδώ ασχολούμαστε με αυτήν των κονσόλων). Για τον λόγο αυτό, οι χάρτες είναι μικρότεροι ώστε ο μικρότερος αριθμός παικτών να μην γίνεται αισθητός κατά την διάρκεια της μάχης. Φυσικά διατηρούν το μέγεθος που θα περίμενε κανείς από τον τίτλο (αν δεν κάνω λάθος, είναι πάνω-κάτω στο μέγεθος αυτών του Bad Company 2. Μερικοί ίσως ελαφρώς μεγαλύτεροι).

Στα τεχνικά θέματα του online μέρους, το παιχνίδι υποστηρίζει τους dedicated servers της EA. Παράλληλα, έχει ενσωματωθεί και server browser ώστε να μπείτε σε server της επιλογής σας. Στις επιλογές του Quick Match, μπορείτε να επιλέξετε το mode που επιθυμείτε, αλλά και τον χάρτη που θα θέλατε να παίξετε. Η εύρεση του αγώνα γίνεται τις περισσότερες φορές μέσα σε λίγα δεύτερα και το lag είναι μία λέξη που δεν χωράει στην ορολογία του τίτλου. Τα πιθανά bugs που είχατε ενδεχομένως συναντήσει στην beta του Σεπτεμβρίου αποτελούν -ευτυχώς- παρελθόν (167mb patch ήταν αυτό!)

Τέλος, το Co-Op μέρος δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και πρόκληση. Ωστόσο, αν βρείτε και την κατάλληλη παρέα θα είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από το multiplayer. Δυστυχώς οι αποστολές co-op είναι μόλις έξι. Και πάλι αυτό το μέρος βρίσκεται εκεί για να συμπληρώσει το κύριο μέρος του Battlefield 3, το multiplayer.

Can it run.. Battlefield?

Δεν θα το κρύψω. Ήμουν πολύ καχύποπτος με τις εκδόσεις των κονσόλων και το πιθανό downgrade που θα δεχτεί η εντυπωσιακή Frostbite 2 που βλέπαμε στα PCs. Αν και τα γραφικά δεν φτάνουν στο επίπεδο που θα απολαύσει ένας κάτοχος καλού gaming υπολογιστή, είναι σίγουρα πολύ καλά, ειδικά αν αναλογισθεί κανείς ότι η κλίμακα των χαρτών είναι τεράστια! Στον βωμό των γραφικων όμως, έγιναν θυσίες στο framerate του παιχνιδιού. Οι εκδόσεις των Xbox360 και PS3 τρέχουν στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ οι περιπτώσεις framedrop σπανίζουν (χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν!). Το animation είναι καλοσχεδιασμένο και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των παικτών, αφού είναι απολύτως ρεαλιστικό.

Η DICE έχει προσθέσει την δυνατότητα HD Texture Install για την έκδοση του Xbox 360 (στο PS3 γίνονται εγκατάσταση με το κλασσικό installation κατά την πρώτη εκκίνηση). Αν έχετε σκληρό δίσκο, απλά δεν πρέπει να παραλείψετε να εγκαταστήσετε το πακέτο με τις HD υφές καθώς οι αλλαγές είναι χαοτικές. Δυστυχώς, αν δεν έχετε σκληρό δίσκο θα πρέπει να μείνετε με τις στάνταρ ανάλυσης υφές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το παιχνίδι γίνεται unplayable!

Στα της καταστροφής, το παιχνίδι άφησε ανάμεικτα συναισθήματα και σκέψεις. Μπορεί να δούμε ένα κτήριο να καταστρέφεται θεαματικά και να πέφτει ολοσχερώς, αλλά μπορεί να δείτε και απλά αντικείμενα που δεν παθαίνουν την παραμικρή ζημιά απο σφαίρες και εκρηκτικά.

Ο ήχος αυξάνει ακόμα περισσότερο τον πήχη που είχαν θέσει τα προηγούμενα παιχνίδια, με τα εφέ εκρήξεων να κλέβουν την παράσταση. Παράλληλα κάθε όπλο έχει τον δικό του μοναδικό ήχο, ενώ το soundtrack του παιχνιδιού κλέβει την παράσταση

Above and beyond the call?

Αν το ερώτημα που σας δημιουργήθηκε είναι αν το Battlefield 3 θα συντρίψει το Modern Warfare 3 αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω. Σίγουρα το Battlefield 3 θα είναι ένα παιχνίδι που αν καθίσετε και ασχοληθείτε σοβαρά μαζί του θα κολλήσετε για το επόμενο χρονικό διάστημα. Μπορεί να ταλανίζεται από μερικά προβλήματα, αλλά δεν παύει να είναι ένα από τα αρτιότερα multiplayer παιχνίδια που κυκλοφόρησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η έκδοση του PC θα αναλυθεί σε άλλο κείμενο που θα ανεβεί λίαν συντόμως.. Τα λέμε στο πεδίο της μάχης!

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.