Costume Quest

Costume Quest Image

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του σε PSN και ΧΒLA και αφού η Sony το έδωσε δωρεάν μέσω του PLUS το κατέβασα και εγώ να δω τι παιχνίδι είναι. Δεν είναι το RPG με τις μεγάλες προκλήσεις, τους πολλούς και διάφορους εξοπλισμούς και τις συνεχείς αλλαγές στα όπλα σας. Για την ακρίβεια δεν έχει καν επιλογή όπλων. Το Costume Quest λοιπόν είναι ένα όμορφο μικρό RPG στο οποίο η δύναμη των χαρακτήρων σας πηγάζει από τις διάφορες στολές που υπάρχουν.

Ξεκινώντας από την ιστορία του παιχνιδιού, θα πω πως μου έκανε μεγάλη εντύπωση, ήταν αρκετά καλή με ενδιαφέρον και πολύ χιούμορ καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που με έκανε να γελάσω.. 2 βασικά πράγματα θα πω για την ιστορία, το ένα είναι πως εξελίσσεται την βραδιά του Halloween και πως αρχικά επιλέγεις τον πάικτη σου ανάμεσα σε 2 αδέρφια, τον Reynold και την Wren που όπως και τα περισσότερα αδέρφια σε αυτήν την ηλικία δεν τα πάνε και πολύ καλά μεταξύ τους. Το παιχνίδι σου δίνει αυτό που πιστεύω πως κάθε μικρό παιδί θα ήθελε, μια περιπέτεια που θα ξεκινάει με ένα μυστήριο στην γειτονιά του και θα επεκτείνεται σε νέα μέρη. Αυτό που σε κάνει όμως να παρακολουθείς την ιστορία είναι οι όμορφοι διάλογοι ή και σε κάποιες ελάχιστες στιγμές μονόλογοι που δείχνουν να είναι προσεγμένοι και εμφανίζονται αρκετά συχνά μα όχι τόσο ώστε να γίνονται βαρετοί. Κατά τα άλλα η ιστορία είναι προβλέψιμη  με 1 το πολύ 2 εκπλήξεις και πιστεύω πως θα μπρούσε να είναι λίγο μεγαλύτερη καθώς μου πήρε περίπου 4 ώρες να το τελειώσω.

 

Costume Quest Player Choice
Η επιλογή του παίκτη κατά την διάρκεια της εισαγωγής δίνει μια ωραία νότα!

 

Θα περάσω στα γραφικά που δεν είναι κάτι το σημαντικό αλλά είναι ωραία φτιαγμένα και ταιριάζουν στο παιχνίδι δίνοντάς του το παιδικό ύφος που έχει με τους διαλόγους να πετάγονται σε φούσκες μέσα στην εικόνα όπως θα ήταν σε κάποιο κόμικ. Οι 3 κύριες περιοχές είναι φτιαγμένες με αρκετη λεπτομέρεια, γεμάτες με πράγματα να σπάσεις / κουνήσεις και άτομα να μιλήσεις. Κατά την διάρκεια της μάχης τα γραφικά είναι ικανοποιητικά με διάφορα εφέ και τις τιμές των χτυπημάτων να γεμίζουν την οθόνη. Δεν είδα κάτι αρνητικό σε αυτόν τον τομέα και φυσικά πουθενά δεν πρόσεξα κάποια πτώση των frames. Η μεγάλη απογοήτευση που ένιωσα αρχικά ήρθε από τον ήχο καθώς δεν υπάρχουν ηχητικοί διάλογοι αλλά ούτε και κάποιες φωνές / κραυγές για να αναδείξουν την αγωνία των πρωταγωνιστών, αργότερα όμως κατάλαβα πως έτσι ήταν πιο όμορφο. Ένας πολύ χαμηλός ήχος “κόρνας” (?) συνοδεύει κάθε φούσκα διαλόγου αλλά και αυτός παραμένει ίδιος σε κάθε διάλογο χωρίς να δίνει χρώμα στην στιγμή. Μουσική δεν υπάρχει σε όλες τις στιγμές του παιχνιδιού, πάντα υπάρχει κατά την διάρκεια των μαχών, όταν στην ιστορία έχουμε κάποια εξέλιξη και σε κάποιες πίστες.

Costume Quest Halloween
Ένα παράδειγμα των όμορφων γραφικών!

Τελευταίο άφησα το θέμα του gameplay! Το παιχνίδι ενσωματώνει στοιχεία από adventure και RPG με την εξερεύνηση και την πλοήγηση στις πίστες και στην ιστορία να γίνεται με σταθερή κάμερα που βλέπει τον παίκτη από ψηλά. Το νόμισμα του παιχνιδιού είναι τα γλυκά που μαζεύετε από νίκες, μπαούλα, κάδους, μπαλόνια, κούτες ή σκόρπια κάτω και μπορείτε με αυτά να αγοράσετε stamps για την βελτίωση των παικτών. Οι μάχες είναι σε turn based στυλ και ξεκινάνε είτε αφού χτυπήσει ο παίκτης την πόρτα σε κάποιο σπίτι για treat or trick και τελικά μέσα έχει εχθρούς που ψάχνουν για λιχουδιές, είτε αν πέσει πάνω στους εχρθούς / τους χτυπήσει ύπουλα πίσω από την πλάτη με αποτέλεσμα όταν ξεκινήσει η μάχη ο εχρθός να αρχίζει με λιγότερη ζωή. Είναι αρκετά απλό το σύστημα μάχης και οι επιθέσεις του παίκτη σας ορίζονται κυρίως από την στολή και τα stamps που θα φοράει. Τα μπλοκαρίσματα και οι critical των επιθέσεων ενεργοποιούνται μέσα από Quick Time Event που θα απαιτεί να πατήσετε κάποιο κουμπί μία ή αρκετές φορές γρήγορα ή να κουνήσετε τον αριστερό μοχλό. Οι στολές είναι αρκετές στο παιχνίδι και τις μαζεύετε κομμάτι κομμάτι ή σας τις δίνουν αφού ολοκληρώσετε κάποιο quest ως αμοιβή. Τέλος υπάρχουν και κάποια side quests και mini games για να ολοκληρώσουν το παιχνίδι.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αξίζει τα 11.25€ που είδα να το πουλάνε στο PSN. Για τους φίλους των RPG όπως και γι αυτούς που ψάχνουν για κάτι όμορφο και εύκολο να περάσουν τον χρόνο ναι αξίζει. Επίσης υπάρχει ένα DLC που έχει βγει μα δεν το έχω παίξει. Σας δίνει εύκολα  12 trophies / achievements αλλά φυσικά όχι platinum. Ελπίζω να μην κούρασα με το review είναι και το πρώτο, ξέρω πως δεν είναι πολύ καλό, μα μην βαράτε!

 

StratosGk

Έμαθε να μετράει παίζοντας Crash Bandicoot και ερωτεύτηκε σε μικρή ηλικία το μαγευτικό Metal Gear Solid. Φήμες τον θέλουν να επισκέπτεται καθημερινά το /r/NeverBeGameOver/ ελπίζοντας για Chapter 3.