Pro Evolution Soccer 2012 Demo(1&2) Preview(PC)

Τα τελευταία χρόνια, το Pro θεωρείτε καλύτερο από το Fifa. Από την μία πλευρά οι Fifa fanboys λένε ότι το Fifa είναι πιο ρεαλιστικό, έχει πάρα πολλές ομάδες και γενικά είναι πιο καλό από το Pro. Αντίθετα, οι fans του Pro υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που το Pro είναι arcade, αυτό αυτομάτως το κάνει πιο φιλικό. Έτσι κι εγώ, λοιπόν, ξεκίνησα στις εποχές του PS One με το Fifa, στη συνέχεια, χάρη στο(καλύτερο Pro κατ’ εμέ) PES 6, και από τότε, παίζω Pro με κάποια διαλείμματα για Fifa! Έτσι, λοιπόν όταν ανακοινώθηκε το PES 2011, ακούσαμε για ένα πλήρως ανανεωμένο Pro με αλλαγές στα πάντα(και έτσι ήταν), αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, συνέπεσε με το καλύτερο Fifa που δημιουργήθηκε ποτέ(το 11) και έβαλε το Pro στο παρασκήνιο με συνέπεια μόνο οι fans του να το παίζουν. Τώρα, με το PES 2012, η Konami υποστηρίζει(όπως και κάθε χρόνο) ότι πρόκειται για το καλύτερο Pro που έχει βγει ποτέ, με σημαντικές βελτιώσεις και προσθήκες και μάλιστα, για να το αποδείξει, κάνει μία πρωτοφανή κίνηση εκδίδοντας 2 Demo το ένα μετά το άλλο, με το πρώτο να είναι μία δοκιμαστική έκδοση, ενώ το δεύτερο να επιδεικνύει την τελική έκδοση. Είναι, όμως, όλα τόσο ρόδινα όσο θα ήθελε να ‘ναι η Konami;

Η απάντηση βρίσκεται στη μέση. Ναι, το PES 2012, κρίνοντας από το Demo, τουλάχιστον, είναι καλύτερο από τον προκάτοχο του! Αυτό, κυρίως, το καταφέρνει χάρη σε μία καινοτομία που φέρνει, η οποία, κατά τη γνώμη μου είναι από τις καλύτερες τα τελευταία χρόνια και αφήνει το Fifa πίσω(ναι, το Fifa αφήνει πίσω το Pro σε πολλά περισσότερα σημεία, μη με φάτε!) :P Αυτή, δεν είναι άλλη, από τον χειρισμό 2 παιχτών ταυτόχρονα και επιτρέπει μία καλύτερη οργάνωση και στρατηγική. Έτσι, μπορείτε ενώ προχωράτε με ένα παίκτη, να “διατάξετε” έναν δεύτερο να προωθηθεί έτσι ώστε να του κάνετε την κατάλληλη πάσα και να βρεθεί τετ-α-τετ με το τέρμα. Ο χειρισμός του δεύτερου παίχτη, επίσης χρησιμεύει στις στημένες φάσεις, π.χ. σε ένα κόρνερ, εάν δεν θέλετε να το εκτελέσετε απευθείας μπορείτε με την πίεση του δεξιού αναλογικού και με την άμεση επιλογή παίχτη(με το ίδιο αναλογικό) να πάρετε στον έλεγχο σας ένα δεύτερο παίχτη, να τον μετακινήσετε και να του δώσετε πάσα/σέντρα. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό κάνει το παιχνίδι πιο ομαδικό και δίνει ένα προβάδισμα στο Pro έναντι του FIFA. Άξιο αναφοράς είναι το ότι θα περάσει αρκετή ώρα μέχρι να μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό καθώς επίσης και ότι σε παιχνίδι με 2, ο αντίπαλος θα καταλαβαίνει ότι σκοπεύετε να κάνετε αυτό το πράγμα(λογικό).

Όσο για τα γραφικά, τα πάντα είναι(σχεδόν)το ίδιο όμορφα με προσεγμένους διαιτητές και κοινό. Το μόνο αρνητικό είναι στις φάτσες των παιχτών οι οποίες δεν είναι τόσο αληθοφανείς όσο θα θέλαμε να ‘ναι. Βέβαια, δεν υπάρχει κάτι που να μπορούμε να πούμε ως ένα σημαντικό αρνητικό. Όσο για τη ρομποτική κίνηση και την αργή πάσα που είναι ένα από τα σημαντικότερα αρνητικά του PES, βλέπουμε κάποια βελτίωση, αλλά τα πράγματα παραμένουν αρκετά μαύρα. Όσο για το πέναλτι το οποίο και αυτό ήταν ένα μελανό σημείο και υποτίθεται ότι βελτιώθηκε στο παρόν Pro, δυστυχώς, δεν κατάφερα να το δοκιμάσω(μόλις δοκιμαστεί, θα ανανεωθεί το κείμενο).

Όσο για τη διαιτησία και το A.I., τα πράγματα είναι όντως ρόδινα αφού οι βελτιώσεις είναι πολλές και σημαντικές. Κατ’ αρχάς, το Active A.I., το πολυδιαφημισμένο νέο χαρακτηριστικό, προσφέρει βελτιώσεις και “μυαλό” στους παίχτες και διαιτητές, τέτοιο σαν του ανθρώπου. Επίσης, θυμάστε τα εκνευριστικά offside του Pro που για ψύλλου πήδημα διέκοπταν το παιχνίδι; Ε, ξεχάστε τα! Οι διαιτητές δεν σταματάνε το παιχνίδι τόσο συχνά, αλλά δίνουν πλεονεκτήματα και γενικώς φέρονται πιο αληθοφανώς. Βέβαια, υπάρχουν κάποια “ψεύτικα” φάουλ , σε αντίθεση με τα προηγούμενα Pro που τα πιο πολλά δεν δίνονταν, αλλά ως σύνολο, τα πράγματα είναι άκρως θετικά.

Το τελευταίο χαρακτηριστικό που έχουν αυτά τα Demo, είναι η δοκιμή ενός νέου mode που επιστρέφει από το PES 6, το Challenge Training Mode στο οποίο θα σας ανατεθούν διάφορες “αποστολές”. Το εν λόγο Mode, μπορεί να χαρίσει μερικές ακόμα ώρες παιχνιδιού κατά την προσπάθεια σας να τις εκπληρώσετε. Κάτι που επίσης αξίζει να αναφερθεί είναι ότι το κλασσικό Master League δεν θα υπάρχει στην τελική έκδοση, αλλά αντί αυτού, θα υπάρχει το mode Football Life το οποίο συνδυάζει διάφορα modes.

Τα 2 αυτά Demo περιέχουν 6 ομάδες το κάθε ένα. Το πρώτο, τις Manchester United, Milan, Napoli, Porto, Santos και Panarol, ενώ το δεύτερο, τις Tottenham, Bayern Munich, FC Inter, Rangers FC, Club America και Sport Club Internacional. Αισθητή είναι η απουσία της Barcelonaπου ήταν παρούσα στα προηγούμενα Demo καθώς και αυτή του Messi για τον C. Ronaldo στο εξώφυλλο του παιχνιδιού.Όπως και να έχει, το πρόβλημα των αδειών παραμένει, αν και θα μας απασχολήσει κυρίως στην τελική έκδοση.

Επιπροσθέτως, υπάρχει η καινοτόμα επιλογή δημιουργίας προφίλ παίκτη με τις προσωπικές ρυθμίσεις του καθ’ ενός ώστε να μην σπαταλάτε χρόνο στις ρυθμίσεις, καθώς επίσηςκαι η δυνατότητα ρύθμισης των τριπλών που θα εκτελούνται με κάθε κίνηση του δεξιού μοχλού. Τέλος, να αναφερθεί ότι οι τρίπλες γίνονται πιο εύκολα από τον προκάτοχο του.

Τελειώνοντας αυτό το Preview και έχοντας αφιερώσει πολύ ώρα στα 2 αυτά Demo(και κυρίως στο πρώτο), μπορώ να πω ότι το PES 2012 με άφησε με ανάμεικτες εντυπώσεις. Σε σύγκριση με το PES 2011, το 2012 είναι σαφώς καλύτερο και βελτιωμένο, αλλά δεν κάνει την αλλαγή που περιμέναμε, ή μάλλον θα θέλαμε ώστε να σταθεί ως επάξιος αντίπαλος του FIFA. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένα καλό “ποδοσφαιράκι”.