Call of Duty: Black Ops Review(PC)

Σημείωση: Το review γράφτηκε τέλη Νοεμβρίου και αναφέρετε στα δεδομένα εκείνης της περιόδου. Το κείμενο έχει υποστεί κάποιες αλλαγές και ανανεώσεις. Δημοσιεύετε 9 μήνες μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού έτσι ώστε να ακουστεί μια δεύτερη γνώμη για το παιχνίδι, καθώς και τις επιδόσεις του στο pc για όσους δεν το έχουν αγοράσει ακόμα.


Τι περιμέναμε τόσο καιρό; Αυτό το Call of Duty που θα έκανε τη διαφορά! Αυτό που θα άλλαζε την ιστορία της σειράς, μιας σειράς που πέρασε από σαράντα κύματα, μιας σειρά που παρόλο που ενώ πολλοί την θάβουν, αυτή συνεχίζει να σημειώνει ρεκόρ πωλήσεων. Αρκετά όμως με την εισαγωγή. Τελικά, το black ops κατάφερε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του;

Οι δημιουργοί, από την αρχή μας είχαν προειδοποιήσει ότι αυτό που ξεχωρίζει στο νέο τους δημιούργημα, είναι η πρωτότυπη(;) ιστορία του! Στο campaign του λοιπόν, συναντάμε τον Alex Mason(που τον χειρίζεσαι εσύ). Με την έναρξη λοιπόν της ιστορίας, βλέπουμε τον Alex δεμένο σε μία καρέκλα και μία μηχανική φωνή να τον ανακρίνει και να τον ρωτάει για το τι είναι κάποια νούμερα. Καθώς ο Alex δεν θυμάται τίποτα, αποφασίζουν να τα πάρουν όλα από την αρχή. Εμείς, λοιπόν, παίζουμε το παρελθόν του Alex με στόχο την ανακάλυψη του τι πραγματικά έγινε! Έτσι, σε αυτό το campaign που παραμένει να είναι πάνω-κάτω πέντε ωρών, συναντάμε ανθρώπους που άλλαξαν την ιστορία της Αμερικής, όπως ο J.F. Kennedy και ο Fidel Castro. Θα μπορούσα να συνεχίσω να μιλάω για είκοσι ακόμα σειρές σχετικά με την ιστορία του BO, αλλά πιστέψτε με, δεν το θέλετε! Έτσι, όπως και σε όλα τα COD, έτσι και σε αυτό θα δείτε ένα campaign κινηματογραφικό, ενώ επίσης, το σενάριο σε αυτό το COD ήταν ανέλπιστα καλό και ειδικά στο τέλος, σε αφήνει με μία θετική αίσθηση που δεν θα έχετε ξαναζήσει σε FPS! Παρόλα αυτά, βλέπουμε την ¨Αμερικανιά¨ και την προπαγάνδα να βασιλεύουν ξανά!

Αυτό που ξεχωρίζει στο campaign, είναι οι εκπληκτικές ερμηνείες των Sam Worthington(Alexander Mason), James C. Burns(Frank Woods), Ed Harris(Jason Hudson) και κυρίως αυτή του Gary Oldman(Viktor Reznov) τον οποίο βλέπουμε στον ίδιο ρόλο με αυτόν που είχε στο προηγούμενο Call of Duty της Treyarch, το Call of Duty World at War! Παρόλα αυτά τα ηχητικά εφέ, τόσο στο single player κομμάτι, όσο και στο multiplayer και co-op, απογοητεύουν σε σύγκριση με τα αντίστοιχα άλλων FPS, όπως το Battlefield Bad Company 2! Για παράδειγμα, μερικές φορές, ενώ πετάς χειροβομβίδα, έχεις την αίσθηση ότι ρίχνεις κονσέρβα!

Ώρα λοιπόν να πάμε σε ένα κομμάτι του καινούργιου Call of Duty που οι φαν περίμεναν πιο πολύ! Και αυτό δεν είναι άλλο από τα zombies που εμφανίστηκαν πρώτη φορά στο Call of Duty World at War με το όνομα Nazi Zombies! Οι προσπάθειες, λοιπόν, της Τreyarch να φέρει τα ζόμπια δριμύτερα, κατά την γνώμη μου, ήταν επιτυχημένες. Οι πίστες λοιπόν είναι οχτώ. Στην πρώτη, ονόματι Kino Der Toten, Βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο σινεμά(Kino), πάλι καλά που υπάρχει και η google για μετάφραση!) το οποίο πλημμυρίζει από ζόμπια και, όπως πάντα, εμείς προσπαθούμε να αντέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Η δεύτερη, ονομάζετε Five και είναι έκπληξη. Μόλις, λοιπόν τερματίζετε το campaign, Βλέπετε ένα βίντεο με τους ¨μεγάλους¨ του Vietnam να συζητούν στο πεντάγωνο, ξαφνικά εισβάλλουν τα zombies! Εκεί ακούτε τον Kennedy να λέει “Gentlemen lock and load!” και αρχίζει η δράση. Έτσι, ελέγχετε έναν από αυτούς και έχετε τον ίδιο σκοπό με πριν, εξερευνώντας όλο το πεντάγωνο. Η Τρίτη, είναι μία πίστα σε 2D η οποία αν και διαφέρει, δεν θα σας κάνει να παίξετε πάνω από 4-5 φορές. Οι άλλες 5 είναι πίστες DLC, οπότε δεν θα επεκταθώ σε αυτές. Στα zombies του Black Ops, υπάρχει ότι αγαπήσαμε από το World at War! Perk Machines, Pack a Punch machines και special zombies. Το random box, φυσικά επανέρχεται με νέα όπλα και νέα wonder weapons αντίστοιχα του Ray Gun. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τα zombies από μόνα τους αποτελούν λόγο αγοράς του BO, αν και δεν έχουν ουσιαστικές προσθήκες από αυτά του World at War.

Αν και το πρώτο που συνήθως κάνουμε μόλις βάλουμε τo black ops είναι να μπούμε στο multiplayer, εγώ θα το πω τελευταίο! Από που να πρωτοξεκινήσω… Λοιπόν, το multiplayer αποτελείτε από 14 χάρτες. Αυτή που θα σας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, είναι η Nuketown. Πρόκειται για μία πίστα όπου εσείς και οι συμπαίκτες σας, είστε πειραματόζωα σε πειράματα για την επίδραση της ατομικής βόμβας σε ανθρώπους. Είναι η πιο μικρή πίστα του παιχνιδιού, τόσο μικρή, που σχεδόν σε κάθε βήμα σας θα συναντάτε εχθρό!

Έχοντας αφιερώσει πολλές ώρες από τη ζωή μου, Μπορώ να έχω μία πλήρη γνώμη για τους χάρτες! Αυτό λοιπόν που παρατηρώ είναι πως οι χάρτες είναι μονότονοι με έλλειψη φαντασίας και φαίνεται η βιασύνη της treyarch να ολοκληρώσει το παιχνίδι, πράγμα στο οποίο, μάλλον, φταίει και η ¨πολυαγαπημένη¨ μας Activision. Παρόλα αυτά, η σημαντικότερη προσθήκη σε αυτό το cod, ήταν τα cod points, είδος χρημάτων με το οποίο πραγματοποιούνται τώρα πια όλα αυτά που στο παρελθόν περνάμε απλά με την απόκτηση level. Συγκεκριμένα, τώρα πια για την απόκτηση ενός καινούργιου perk, θα χρειαστεί να έχετε τα cod points που απαιτούνται. Τα level πια, εκτός από μόστρα, υπάρχουν και για την απόκτηση όπλων. Έτσι λοιπόν, μόλις φτάνετε στα level που χρειάζονται για την απόκτηση ενός όπλου, θα χρειαστεί και να το αγοράσετε ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Έτσι, αφού η treyarch ρίσκαρε κάνοντας το παιχνίδι να απαιτεί οικονομία, κατά τη γνώμη μου, πέτυχε και αυτή η προσθήκη έδωσε έναν άλλο τόνο στο παιχνίδι!

Υπάρχουν δύο τρόποι, λοιπόν, να κερδίσει κάποιος cod points. Ο πρώτος είναι ο γνωστός kill to win, αλλά υπάρχει κι άλλος πρωτότυπος τρόπος για την απόκτηση cod points. Μοιάζει με το Πάμε Στοίχημα, αλλά λέγετε Wager Match! Συγκεκριμένα, υπάρχουν 4 παράξενα modes στα οποία εάν βγείτε πρώτος, δεύτερος ή τρίτος, κερδίζετε συγκεκριμένα λεφτά ενώ οι άλλοι χάνουν κάποια για τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι. Στο πρώτο, ονόματι Gun Game, Κάθε παίχτης ξεκινάει με ένα magnum και κάθε φορά που σκοτώνει κάποιον με όπλο, αλλάζει και όπλο. Νικητής είναι αυτός που πρώτος θα φτάσει στο σημείο να έχουν περάσει από τα χέρια του 20 όπλα! Επίσης, κάτι που αξίζει να αναφερθεί, είναι ότι κάθε παίχτης έχει ένα μαχαίρι και το αντίστοιχο όπλο! Εάν λοιπόν κάνει humiliation, δηλαδή σκοτώσει τον αντίπαλο με μαχαιράκι, ο αντίπαλος θα ¨κατέβει¨ ένα όπλο κάτω. Το άλλο είναι το One in The Chamber, το οποίο δεν πολυσυμπαθώ και στο οποίο έχετε ένα magnum με μία σφαίρα! Κάθε φορά που σκοτώνετε κάποιον, κερδίζετε μία σφαίρα, ενώ αν αστοχήσετε, πρέπει να τον ¨φάτε¨ με μαχαιράκι. Σε αυτό το mode, έχετε μόνο τρεις ζωές και μετά… κοιτάτε. Το τρίτο είναι το Stick and Stones στο οποίο έχετε τα όπλα που εμφανίζονται για πρώτη φορά στο cod, δηλαδή το Crossbow και το Ballistic Knife, ένα τσεκούρι καθώς και ένα μαχαιράκι! Το πιο πρωτότυπο και ταυτόχρονα εκνευριστικό, είναι ότι αν ο αντίπαλος σε πετύχει με τσεκούρι, τότε, ακόμα και αν είστε πρώτος, κατεβαίνετε τελευταίος και μηδενίζονται οι πόντοι σας! Νικητής είναι όποιος μαζέψει τους περισσότερους πόντους! Τέλος, το Sharpshooter, είναι ένα mode στο οποίο όλοι οι παίχτες ανά κάποια χρονικά διαστήματα αλλάζουν όπλα και έχουν τα ίδια ταυτόχρονα όλοι! Έτσι, το Wager Match, καταλήγει διασκεδαστικό και έξυπνο!

Άλλη μια προσθήκη είναι το Combat Training. Πρόκειται για το γνωστό, κυρίως από το Counter Strike, παιχνίδι με botάκια το οποίο χρησιμεύει σε προπόνηση. Το εν λόγω mode είναι μία αξιόλογη προσθήκη, αλλά θέλει βελτιώσεις κυρίως στο A.I. καθώς τα bot θέλουν γύρο στα 3 δεύτερα να πάρουν μπροστά. Κατά τα άλλα το A.I. στο single player κυμαίνετε στα ίδια επίπεδα με του προηγουμένου, δηλαδή ικανοποιητικά. Ώρα λοιπόν να τελειώνουμε με το multiplayer. Το κλασσικό multi, έχει τα ίδια modes, όμως θα παρατηρήσετε κάποια μικρή αλλαγή στο gameplay, καθώς και την απουσία των death streaks κυρίως αν έρχεστε από το mw2.

Όσο για τα γραφικά, εμένα προσωπικά δεν με ικανοποίησαν! Ναι μεν δεν είναι άσχημα, αλλά είναι σχεδόν ίδια με των προηγουμένων και δείχνουν την ηλικία τους, πράγμα που κάνει απαραίτητη την ανανέωση της μηχανής γραφικών που μένει ίδια από το Call of Duty 4: Modern Warfare. Επίσης, δεν εκμεταλλεύονται την δύναμη των PCs.

Αυτό για το οποίο θάβανε το BO, δεν είναι μόνο ότι ήταν το ίδιο με πριν, αλλά και τα τρελά bug του, τα οποία βλέπαμε κυρίως στο PlayStation 3, αλλά και στο pc. Είναι απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου, να εκδίδεται ένα παιχνίδι και να φαίνετε σαν να είναι σε beta, με lags αλλά και disconnects που βλέπαμε συνεχώς. Επίσης, το πιο παράξενο είναι ότι τέτοια προβλήματα δεν υπήρχαν καθόλου στην έκδοση του Χbox 360! Ύστερα από πολλά μπαλώματα(patch) τα πράγματα στο pc βελτιώθηκαν, αλλά παρόλα αυτά είναι απαράδεκτο το γεγονός.

Τελειώνοντας αυτό το τεράστιο review, βλέπω το Black Ops σαν ένα dlc του mw2 και σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι αξίζει τα 50 ευρώ για pc και τα 70 για τις κονσόλες. Βέβαια, έχει αξιόλογες προσθήκες και ένα πολύ καλό campaign που βελτιώνει κατά πολύ τα πράγματα. Λοιπόν, φτάνουν οι 2000+ λέξεις που έγραψα! Τα λέμε online!