Mortal Kombat

Το Mortal Kombat ήταν μία απο τις σειρές που είχε πάρει για τα καλά την κάτω βόλτα. Το ένα παιχνίδι της σειράς ήταν χειρότερο απο το άλλο. Οι περισσότεροι απο εσάς, πιθανώς να έχετε ρίξει άπειρο χρόνο με παρέα λιώνοντας στην κυριολεξία τα χειριστήρια των κονσόλων σας, μετά απο αρκετές ώρες καψίματος σε κάποιο fighting παιχνίδι, όπως το Mortal Kombat. Αν ενδιαφέρεστε για ένα καλό, core παιχνίδι, σταματήστε το διάβασμα και τσιμπήστε το άμεσα. Αν πάλι δεν είστε σίγουροι, για αυτό εμείς είμαστε εδώ!

Η ιστορία (αλλά σοβαρά, ποιος θα πάρει ένα Mortal Kombat για την ιστορία του;) του παιχνιδιού πρόκειται για επανεκτέλεση των γεγονότων που συνέβησαν κατα τα πρώτα 3 παιχνίδια, όπου ο Raiden είναι έτοιμος να πεθάνει απο τον Shao Kan. Έτσι, ο Raiden στέλνει ένα μήνυμα στον… μικρότερο εαυτό του (!!!) για να του δώσει συμβουλές και να μην φτάσει στο σημείο που είναι αυτός σήμερα. Είμαι βέβαια σίγουρος ότι ελάχιστοι απο εσάς θα ενδιαφερθούν για την ροή της ιστορίας, αφού λίγο πολύ όλοι θα περιμένουμε την επόμενη μάχη για να ρίξουμε λίγο ξύλο! Το story mode είναι ικανοποιητικό σε διάρκεια και χωρίζεται σε chapters που στο καθένα αναλαμβάνετε διαφορετικό ήρωα. Ανάμεσα στις μονομαχίες, υπάρχουν cut scenes, τα οποία είναι αρκετά μεγάλα και δεν μπορούν να προσπεραστούν.

Αν είστε νέοι στα παιχνίδια Mortal Kombat, το Tutorial είναι η καλύτερη επιλογή για να ξεκινήσετε, αφού εκεί θα μάθετε όλες τις βασικές κινήσεις για να συνεχίσετε το παιχνίδι. Το σύντομο Tutorial mode μπορεί να παιχτεί άπειρες φορές, επιλέγοντας την ανάλογη επιλογή απο το κεντρικό menu.

Το gameplay του παιχνιδιού, είναι αν μη τι άλλο, εκπληκτικό και εθιστικό. Θα βρείτε τον εαυτό σας να περνά αρκετό χρόνο μπροστά στην τηλεόραση χωρίς να το συνειδειτοποιεί. Ο λόγος είναι απλός: το παιχνίδι αξίζει, και τρελά μάλιστα.

Οι κινήσεις των παικτών είναι πολλές, ενώ μερικές είναι αρκετά δύσκολες στην εκτέλεσή τους, αφού απαιτούν πολύ καλό συγχρονισμό, γρήγορα χέρια και πολλά πλήκτρα. Εξαιρετική και ολοκαίνουρια προσθήκη είναι αυτή των X-Ray moves, το οποία μπορούν να γίνουν περιορισμένες φορές σε έναν αγώνα. Τα X-Ray moves μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν έχει γεμίσει η σχετική μπάρα στο κάτω μέρος της οθόνης, και πραγματοποιούνται με ταυτόχρονο πάτημα του LT και RT (L2 και R2 για το PS3). Οι κινήσεις αυτές είναι πραγματικά εντυπωσιακές, αφού θα δείτε κόκαλα να σπάνε, μαχαίρια να καρφώνονται πάνω στους παίκτες, και όλα αυτά να απεικονίζονται ρεαλιστικά πάνω στους χαρακτήρες, ενώ χρησιμοποιείται και εφέ.. ακτινογραφίας! Άλλωστε, μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις:

Ο χειρισμός του παιχνιδιού δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ξανά στο D-Pad του XBOX, το οποίο απλά δεν έχει την ακρίβεια που χρειάζεται. Αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε σοβαρά σας προτείνουμε την αγορά του ανασχεδιασμένου χειριστηρίου με την πατέντα του D-Pad, αφού θα διευκολύνει πολύ την επίτευξη μεγάλων combos. Το καλύτερο μέρος έρχεται μετά το τέλος της μάχης, όταν θα πρέπει να αποτελειώσετε τον αντίπαλο. Εκεί, κάνοντας ένα ειδικό combo, το οποίο δίνεται και απο το κυρίως menu, θα μπορέσετε μέσω μιας πολύ εντυπωσιακής κίνησης να δώσετε το τελειωτικό χτύπημα στον αντίπαλο, βλέποντάς τον να διαμελίζεται ή να λιώνει μετά την επίθεσή σας! Ο κάθε ήρωας έχει διαφορετικό Fatality, όπως ονομάζονται αυτές οι κινήσεις, και είναι πραγματική απόλαυση να βλέπετε τον άλλο παίκτη να εξαθλιώνεται, αμέσως μετά την ήττα του!

Το online απαιτεί online pass, ενώ το matchmaking αντιμετοπίζει αρκετά προβλήματα σε σημείο να βρείτε παίκτη μετά απο 15 λεπτά!

Απο άποψη γραφικών, το παιχνίδι είναι ένα απο τα εντυπωσιακότερα fighting games που έχουν κυκλοφορήσει κατα την τρέχουσα γενιά, ενώ τρέχει την Unreal Engine. Τα χρώματα είναι ζωντανά, το animation πολύ καλά δουλεμένο, ενώ οι υψηλές δόσεις anti aliasing το κάνουν ευχάριστο στα μάτια και δεν κουράζει στο ελάχιστο. Το παιχνίδι υποστηρίζει και 3D στην έκδοση του PS3, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη και η κατάλληλη τηλεόραση. Ο ήχος είναι πολύ καλός, με τα χτυπήματα να αντηχούν ευχάριστα στα αυτιά μας και οι φωνές των χαρακτήρων είναι πολύ ρεαλιστικές. Κορύφωση του ηχητικού οργασμού είναι τα εφέ σπασίματος των σκελετών κατά τα X-RAY moves, ενώ η οπίσθια μουσική κατα τις μάχες σπάει την μονοτονία, αν και δεν παίζει να καθίσετε πάνω στις μονομαχίες να ακούσετε την μουσική!

Κλείνοντας, το παιχνίδι όπως καταλάβατε είναι must buy, με το μόνο μειονέκτημα που εντοπίζεται εύκολα είναι η δυνατότητα μέσω button smashing να καταφέρετε να φτάσετε στην νίκη, ενώ τα combos δεν παρουσιάζουν και τρελή δυσκολία. Οι νέοι θα μάθουν εύκολα, και οι νέοι θα εκνευρίζονται το ίδιο εύκολα. Γενικά, όσοι ενδιαφέρεστε για ένα fighing game και να παίζετε με παρέα.

 

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.