This Week on XGamers: PSN Hacktime

Ωραία και καλά τα gaming networks. PSN, Live, WiiConnect24. Δίκτυα δωρεάν και επί πληρωμή, με τα θετικά και τα αρνητικά τους. Restarts, downtime, maintenance κτλ.

Σίγουρα οι πιο “χωμένοι” χρήστες έχουν καταχωρήσει διάφορες προσωπικές τους πληροφορίες στο δίκτυο της επιλογής τους. Όνομα, διευθύνσεις, πιστωτικές κάρτες και άλλα διάφορα. Μέχρι τώρα όλα πήγαιναν καλά, ούτε χαμένα δεδομένα, ούτε κλοπές, ούτε τίποτα. Εδώ και παραπάνω από μια βδομάδα όμως το PSN, το δίκτυο της Sony για το Playstation είναι νεκρό. Άντε αν υπήρχε κάποιο γνωστό πρόβλημα από μεριάς Sony να ήταν εντάξει. Η ζημιά όμως έγινε από εξωτερικούς παράγοντες και η Sony απλά σήκωσε τα χέρια και κοιτούσε.

Μετά ανακοίνωσε και πως δεν γνωρίζει αν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών είχαν διαρρεύσει. Σα να λέει “παιδιά παίζει να σαν αδειάσουν τις κάρτες, γίνονται αυτά μωρέ….”. Κολοσσός της τεχνολογίας και πίτσες μπλε. Και μετά σου βγαίνει και η Microsoft και λέει ότι λυπάται για το πρόβλημα του PSN… Ρε κάτι πράγματα…. Ειδικά όταν το πρόβλημα συμπίπτει περίπου με το δωρεάν σαββατοκύριακο δωρεάν Live Gold της κυρίας Microsoft.

Όπως το βλέπω οι πιθανότητες είναι 3. Η πρώτη είναι τα χακεράκια να είναι δια χειρός Microsoft για να τραβήξει κόσμο στο Live. Εύκολο πράγμα για μερικούς καμένους προγραμματιστές επιπέδου Microsoft και μη, ειδικά όταν τα προβλήματα του PSN βγάζουν μάτι. Δεύτερη περίπτωση, με ίδιες πιθανότητες με την πρώτη, η ίδια η Sony να έριξε το PSN. Η λογική είναι εξίσου απλή και μπακαλίστικη. Οι servers είναι ακριβοί. Το PSN είναι δωρεάν. Για να μη φανούν κακοί και άπληστοι αν κάνουν ξαφνικά την υπηρεσία συνδρομητική τραβάνε ένα γερό downtime προφασιζόμενοι επίθεση από hackers, σου λέει και ότι ίσως να έχασαν τα δεδομένα σου (aka στοιχεία πιστωτικής κάρτας, aka² τα λεφτά σου), λέει και πως ανασχεδιάζει το σύστημα ασφαλείας από την αρχή (=ΜΕΓΑΛΗ δουλειά) και κάτσε περίμενε. Θα το ξεφουρνίσει μέχρι αρχές Ιουνίου αν δεν κάνω λάθος πρόβλεψη.

Τρίτη περίπτωση να είναι όντως από hackers. Τώρα αυτοί ή απλά το έκαναν γιατί είναι ρεμάλια και ξύνονται όλη μέρα ή όπως γίνεται πιο συχνά παρά σπάνια για να βρουν δουλειά. “Γειά σας, την κυρά-Sony θα ήθελα. Ναι γειά σας, εγώ είμαι που έσπασα το PSN, λέτε να τα βρούμε με καμιά θεσούλα Programer; Δέχομαι και Senior, CEO θα ήθελα αλλά νταξ…”…

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.