FIFA 11

Mετά το εκπληκτικό και ανεπανάλυπτο Fifa 10 αναρωτιόμασταν όλοι τι θα μπορούσε να είναι πιο εκπληκτικό και ανεπανάληπτο στον τομέα τουFootBall Sim. Μα φυσικά το Fifa 11..τί? Μα τι παραπάνω μπορεί να έχει? ΤοFIFA 10 ήταν τέλειο..ε λοιπόν το FIFA 11 σε μια κλίμακα τελειότητας από το 1-10 παίρνει  15!

 

FIFA 11..και δεν τελειώνουμε ποτέ..

 

Από τι να αρχίσει κάποιος όταν έχει στα χέρια του αυτό το παιχνίδι? Από τα γραφικά, από τοGameplay, από το Online ? Όλα έχουν βελτιωθεί αισθητά ώστε να δώσουν νέο αέρα, νέα τροπή αλλά χωρίς να καταστρέψουν τίποτα από την μαγεία και την ατμόσφαιρα του προκάτουχου του …

Αρχίζοντας από τα γραφικά θα παρατηρήσουμε μια μεγάλη βελτίωση..τα πρόσωπα όχι μόνο των μεγάλων παικτών, αλλά και των πιο «άσημων» έχουν πολλές λεπτομέρειες και μοιάζουν υπερβολικά με την πραγματικότητα! Πλήρη ανανέωση παρατηρείται και στον χώρο του γηπέδου. Τα στάδια έχουν εμπλουτιστεί με νεα στοιχεία, οι κερκίδες έχουν διαμορφωθεί, οι θεατές δεν είναι πια «χάρτινοι» ενώ οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου πλησιάζουν πολύ περισσότερο το πραγματικό από ότι πέρσυ. Το γρασίδι φαίνεται τώρα «ζωντανό» και το νιώθεις όταν χειρίζεσαι τους παίκτες.

Αυτό που σίγουρα κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα νέα μοντέλα φυσικής! Και με αυτό εννοούμε κυρίως το απίστευτα ρεαλιστικό Animation που κυριολεκτικά αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε έναFootball Sim..Οι κινήσεις των παικτών πλεον δεν είναι «μονοκόματες» αλλά με το νέο σύστημα της ΕΑ οι κινήσεις είναι διαφορετικές για κάθε μέρος του σώματος (χέρια, αγκώνες, μηροί, γόνατα, κορμός) Έτσι επιτυγχάνεται ευκολότερα η προσέγγιση του ρεαλισμού σε κάθε φάση. Βέβαια το Animationαλλάζει ανάλογα και με τις ικανότητες κάθε παίκτη. Ένας στιβαρός και βαρύς παίκτης θα δείτε ότι θα πατάει γερά στο έδαφος και με το σώμα του θα μπορεί να ασκήσει τρομερή πίεση σε βάρος του αντιπάλου και να τον ρίξει κάτω ή να τον βγάλει εκτός πορείας.

 

 

Ο ηχητικός τομέας έχει επίσης υποστεί βελτιώσεις. Στο παιχνίδι έχουν προστεθεί πάρα πολλοί ύμνοι και συνθήματα ομάδων. Η κατάσταση στον αγωνιστικό χώρο αλλάζει επίσης συνεχώς..οι θεατές μπορεί ακόμη και να αποδοκιμάζουν. Όσο περνάτε τον χρόνο σας εκτός αγώνα, είτε αυτό σημαίνει ότι κανονίζετε την νέα μεταγραφή στο Manager Mode, είτε σημαίνει οι απλώς περιηγείστε για να μάθετε τις νέες προσθήκες η ΕΑ δεν θα σας απογοητεύσει. Το TRAX της ανέκαθεν ήταν καλό και δεν παύει! Ακόμη και αν τα τραγούδια αυτά δεν σας ικανοποιούν είστε ελεύθεροι να ανεβάσετε την δική σας Playlist από το PS3 ή το XBOX σας. Και όχι μόνο..μπορείτε πλέον να ανεβάσετε τους ύμνους και τα συνθήματα της αγαπημένης σας ομάδας και να τα περάσετε στο παιχνίδι ώστε να ακούγονται κάθε φορά που παίζετε.

 

…και που είστε ακόμα…

 

Στο Gameplay δηλαδή στο πιο σημαντικό κομμάτι έχουν γίνει όλως περιέργως οι περισσότερες αλλαγές! Αλλά όσο και αν σας φαίνεται παράξενο οι αλλαγές είναι μόνο προς το καλύτερο. Βέβαια στην αρχή θα αποθαρρυνθείτε μιας και η δυσκολία έχει ανέβει αισθητά..η πάσα έχει αλλάξει και δεν επιτρέπει τις συνεχόμενες εναλλαγές που έκαναν τον αγώνα βαρετό. Πλέον αν υπάρχει ένας γρήγορος αμυντικός που τρέχει πάνω στην μπάλα είναι πολύ πιθανό να σας κόψει μια τέλεια μπαλιά για τα πόδια ενός επιθετικού! Επίσης η σέντρα έχει επίσης περάσει στον απόλυτο έλεγχο του παίκτη. Ακόμη και τοAssisted σύστημα σας δίνει την δυνατότητα να μεταβάλετε τις μπαλιές σας και να τους δώσετε το κατάλληλο φάλτσο, δύναμη και ύψος. Εκτός αυτών ξεχάστε τα χαζά σουτ του Fifa 10 που κατέληγαν στον Θεό..η νέα φυσική της μπάλας σας επιτρέπει να προσαρμόσετε το σουτ ανάλογα με την κατάσταση. Αν ο επιθετικός πιέζεται το σουτ του θα καταλήξει στις κερκίδες ή σε μια απεγνωσμένη μπαλιά. Αντίθετα με έναν ικανό παίκτη με μια επαρκή φόρα και δύναμη πιθανότατα το σουτ θα επιφέρει ένα καταπληκτικό γκολ στο παραθυράκι.

Το θέμα είναι όμως πόσο συχνά μπορεί να γίνει η συγκεκρυμένη φάση. Από ότι φαίνεται μάλλον πολύ σπάνια θα καταφέρετε κάτι τέτοιο μιας και το ΑΙ των αμυντικών είναι πολύ ρεαλιστικό. Έτσι θα μαρκάρουν όσο περισσότερο τους επιθετικούς μπορούν ενώ ταυτόχρονα θα κλείνουν τους κενούς χώρους και θα σας αναγκάζουν να γυρίσετε την μπάλα πίσω ώστε να βρείτε μια νέα ευκαιρεία, μια τρύπα, έναν ελεύθερο παίκτη.  Θα περάσετε έτσι την κρυφή μπαλιά μετά από γρήγορο σχεδιασμό που θα σας οδηγήσει στο πολυπόθητο γκολ. Από την άλλη ένα μικρό λάθος μπορεί να συμβεί και η αντίπαλη ομάδα να οδηγηθεί σε μια γρήγορη αντεπίθεση. Ακόμη και όταν η μπάλα είναι στην κατοχή σας και είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλής, ένα στραβοπάτημα και όλα θα αλλάξουν. Όλες οι φάσεις αλλάζουν. Θα παίξετε επί ώρες χωρίς να δείτε την ίδια φάση 2 φορές.

 

 

Το σύστημα ικανοτήτων των παικτών έχει βελτιωθεί κατά πολύ στο νέο ποδοσφαιρικό εξομοιοτή της ΕΑ. Οι αμυντικοί έχουν περισσότερη δύναμη από τους επιθετικούς και καλύτερα αντανακλαστικά ώστε να αποκοτούν την μπάλα με μεγαλύτερη ευκολία, είτε κόβοντας μια κακή πάσα είτε εκτοπίζοντας με το σώμα τους τον επιθετικό από την μπάλα. Θα παρατηρήσετε λοιπόν ότι ένας καλός αμυντικός με τάκλιν θα πάρει την στρογγυλή θεά στην κατοχή του, σε αντίθεση με το τάκλιν ενός επιθετικού που ως αποτέλεσμα θα έχει απλώς την απομάκρυνση της μπάλας. Το ίδιο συμβαίνει όμως και με τις μπαλιές. Η σέντρες ενός κεντρικού είναι πολύ πιο καλοζυγισμένες και πολλές φορές καταλήγουν εκεί που πρέπει, ενώ το τελείωμα της φάσης από ένα παίκτη όπως ο Ντρογκμπά είναι απλώς «πραγματικό». Και οι βελτιώσεις δεν τελιώνουν εδώ. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων δίνει ζωή στο παιχνίδι και το κάνει να μαγεύει τον παίκτη. Οι πιο αδύναμες και μικρές ομάδες σε όλα σχεδόν τα ποδοσφαιράκια δεν πιάνουν μία μπροστά σε τιτανοομάδες όπως Barcelona, Chelsea, Inter κλπ. Αυτό στο Fifa 11 αλλάζει. Δεν παίζει ρόλο ατομικά η ικανότητα κάθε παίκτη όσο η χημεία των παικτών της ομάδας. Έτσι θα μπορείτε να αντεπεξέλθετε ακόμη και με ελληνική ομάδα (που δεν φημίζεται για τις ευρωπαικές της επιτυχίες) κόντρα σε πρωταθλήτριες. Η τύχη θα έχει βέβαια εξέχουσα θέση, αλλά ένα προσεγμένο και αμυντικό σύστημα θα κάνει δουλειά.

Πέρα από το εκπληκτικό Gameplay μέσα στον αγώνα υπάρχουν και τα στοιχεία έξω από αυτόν. ΤοManager Mode είναι βέβαια σε γενικές γραμμές ίδιο αλλά πλέον οι μεταγραφές και τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων έχουν πάρει ρεαλιστικότερη τροπή.  Ένας μεγάλος παίκτης, όσα και αν του προσφέρετε θα αγνοήσει μια μικρή ομάδα. Από την άλλη αν κερδίσετε απότομα Prestige (να το πούμε και αγγλικά) θα ενδιαφερθούν περισσότεροι παίκτες. Επίσης οι δυνατές ομάδες δεν θα νικούν πάντα. Αρκετές φορές θα δείτε την Manchester United να παγαίνει ισοπαλίες ή ακόμη και να χάνει από μικρές ομάδες. Όλα είναι μέρος του ανταγωνισμού.

 

 

Η σημαντικότερη όμως αλλαγή (πέρα από το όνομα που είναι πια Career Mode και όχι Manager) είναι η δυνατότητα να πάρετε την θέση ΜΟΝΟ του προπονητή, ΜΟΝΟ του παίκτη, ή και των 2. Έτσι προστίθετε επιπλέον βάθος μιας και έχετε την δυνατότητα να φτιάξετε συστήματα και τακτικές μέσα από ένα πολύ δύσχρηστο αλλά με πάνπολλες δυνατότητες μενού σε στυλ Football Manager.

I am the One..the number One

 

Το συναρπαστικό Be A Pro φυσικά όχι μόνο δεν λείπει αλλά έχει εμβαθυνθεί δίνοντας στον παίκτη την δυνατότητα να πάρει μεγάλες αποφάσεις που αφορούν την καριέρα του και μπορεί να έχουν αντίκτηπο στον τρόπο που σας βλέπουν οι θεατές.  Ως γνωστόν ελέγχετε λοιπόν ένα παίκτη που είτε υπάρχει, είτε τον έχετε δημιουργήσει εσείς και τον έχετε τοποθετήσει σε μία ομάδα και προσπαθείτε λοιπόν να αναδειχθείτε μέσα από αγώνες, ώστε να ανέβετε σε εκτίμηση και σε ικανότητες  και να σας δωθεί η δυνατότητα να πάρετε μέρος ακόμη και σε αγώνες με την εθνική ομάδα της χώρας σας, είτε να γίνετε αρχηγός της εκάστοτε ομάδας. Και φυσικά οι ικανότητες που αποκτάτε είναι πάρα πολλές με περισσότερους από 400 συνδυασμούς και βελτιώσεις.

Η νέα και συνάμα συναρπαστική προσθήκη είναι όμως το Be A GoalKeeper Mode. Και ποιος δεν  είχε ονειρευτεί να μπορεί να χρησιμοποιεί τον τερματοφύλακα στο αγώνα. Η ΕΑ Canada κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Η επιλογή του να γίνετε ο παίκτης με την φανέλα «1» (ως επι το πλείστον..71 αν πρόκειτε για τον Νικοπολίδι) είναι πια εφικτή. Αυτό όμως δεν θα σήμαινε τίποτα αν το Mode αυτό ήταν ανούσιο και βαρετό. Όπως πολλοί πιστεύουν το να είσαι τερματοφύλακας είναι από τις βαρετές ασχολίες της ζωής (μαζί με το στίψιμο πορτοκαλιών και τον ξεφλούδισμα καλαμποκιού) το Fifa όμως έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Σας δίνει να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη αυτού του ατόμου για την ομάδα και πώς το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο.

 

 

Ο έλεγχος του τερματοφύλακα είναι πολύ απλός αλλά και ταυτόχρονα έτσι ώστε να μπορείτε να πραγματοποιείτε όποια ενέργεια θέλετε. Ο υπολογιστής σας τονίζει με ένα κύκλο την προτεινόμενη θέση σας για να καλύπτετε τους χώρους  ενώ με τον δεξί μοχλό βουτάτε. Αν το Timing σας είναι λάθος η εστία θα μείνει εκτεθημένη. Επίσης μπορείτε να επιχειρήσετε εξόδους, αλλά και να δώσετε εντολές στους αμυντικούς. Είτε πρόκειται για αυτούς που βρίσκονται στο τείχος  σε μία εκτέλεση φάουλ, είτε αυτούς που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια αντεπίθεση.  Όπως και να το κάνουμε έχει δοθεί μια νέα διάσταση στο παιχνίδι.

 

We are Eleven..

 

Όπως λέει και το ρητό του τίτλου..είμαστε 11. Και το ίδιο ισχύει και για το νέο Online Mode του παιχνιδιού. Το 11 VS 11. Το παιχνίδι με 10 παίκτες για την κάθε ομάδα ξεπεράστηκε και την θέση του πήρε το 11άρι με ένα παίκτη να χειρίζεται τον «πορτιέρη» . Βέβαια το team play ή τα κανονικάMatches δεν έχουν χαθεί και μπορείτε να παίξετε είτε μόνοι είτε με παρέα. Το Lag σε κάθε περίπτωση είναι μηδαμινό, το gameplay παραμένει ομαλό και δεν παρατηρείτε κανένα πρόβλημα. Οι χρόνοι τουLoading έχουν επίσης μειωθεί αισθητά.

Από τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει είναι το PRO CLUB. Είναι κάτι σαν Online πρωτάθλημα στο οποίο φτιάχνετε την ομάδα σας, παίζεται αγώνες, κερδίζετε τρόπαια και ανεβαίνετε κατάταξη στην λίστα. Δημιουργόντας τον σύλλογο μπορείτε να ελέγχεται εώς και 1 παίκτη και να παίζεται με άλλους 10 φίλους, φτιάχνοντας το λογότυπο της ομάδας, το Roster, ακόμη και το όνομα που θα ακούγεται στον σχολιασμό. Ένα νέο μενού με τίτλο “HUB”, θα σας δείχνει ποια μέλη της ομάδας σας είναι online ώστε να προετοιμάζεστε αναλόγως για τους αγώνες σας. Επίσης οι παίκτες με τις καλύτερες αποδόσεις θα μπαίνουν σε μία λίστα με τους Top Players στον κόσμο και θα χωρίζονται ανάλογα με τις θέσεις που παίζουν. Μα τι γίνετε αν δεν είναι όλοι Online..Το ΑΙ αναλαμβάνει κάποιους από αυτούς ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουν προσθεθεί επίσης κύπελλα και πρωταθλήματα καθώς και μεταγραφικά θέματα για την επιλογή της ομάδας που θα εκπροσωπήσετε. Μπορείτε ακόμη και αν δημιουργήσετε το γήπεδο σας και να το βελτιώσετε ανάλογα με τα χρήματα που θα κερδίζετε. Και βέβαια πριν ξεκινήσετε όλα αυτά, θα σας δοθεί η δυνατότητα να παίξετε ενάντια του ΑΙ με τους φίλους σας ώστε να δείτε σε τι βαθμό είστε έτοιμοι ή να διοργανώσετε φιλικούς με ομάδες ανά τον κόσμο.

Αν δεν μπορείτε να το κατανοήσετε..σκεφτείτε το σαν να ελέγχεται ένα παίκτη από όλους στον κόσμο και να προσπαθείτε να αναρριχηθείτε.

 

 

 

Τέλος και τη EA CANADA δόξα…

 

Συνοψίζοντας το Fifa 11 είναι χωρίς περιττά λόγια, ο τέλειος ποδοσφαιρικός εξομοιοτής. Χωρίς ανούσια εφέ και με πολλές προσθήκες είναι σίγουρα το ποδοσφαιράκι που δεν θα σας απογοητεύσει. Μια κίνηση που έφερε την επανάσταση στον μέχρι τώρα άχαρο κόσμο των Football Sims..

 

 

Θετικά

-Career Mode

-Be a Goalkeep

-Νεα γραφικά

-Νέο Gameplay

Αρνητικά

-Τίποτα

[rating:9.3/10]