Shovelware και ξερό ψωμί..

Μία λέξη, πολλές κατάρες: Shovelware. Ο όρος Shovelware αναφέρεται σε μη ποιοτικό λογισμικό (στην περίπτωσή μας Games), που έχει στόχο να πουλήσει. Shovelware παιχνίδια θεωρούνται όλα αυτά που βγαίνουν, απλά για να βγουν, χωρίς κανένα concept, υπόθεση ή νόημα, όπως τα περισσότερα Party Games τα οποία έχουν κατακλύσει την αγορά των Videogames. Ο όρος μπορεί να αναφέρεται και σε κακοφτιαγμένες μεταφορές παιχνιδιών απο μία κονσόλα στην αλλη σε σημείο που γίνεται πραγματικά αγνώριστο, και πολύ χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με την αρχική του έκδοση.

Image

Το έχουν παραχέσει εκεί στην Νintendo
Το να υποστηρίξω ότι το Wii έχει ποιοτικά παιχνίδια θα ήταν μέγα λάθος, και γενικά αβάσιμο. Πολλές εταιρίες, λόγω της εκτεταμένης βασης της κονσόλας της Nintendo και το μεγάλο μέρος του Casual Κοινού του, έχουν στραφεί πολλές φορές στα Shovelwares.
Τι Μπαγιονέτες και πράσινα άλογα με λέτε τώρα.. Εδώ μιλάμε για τεράστια πράγματα, όπως το Just Dance και το Imagine Fashion Party! Λίγα τα λόγια σας λοιπόν, γιατί θα αρχίσω να τραγουδάω με το Sing It Star (που να με δείτε και να χωρεύω). Το όλο κακό της υπόθεσης είναι ότι πουλάνε κιόλας! Για ιστορικούς λόγους, να αναφέρουμε ότι το Just Dance για το Wii έχει πωλήσει 2 εκατομμύρια τεμάχια και κατέχει τις πρώτες θέσεις στα Charts του Ηνωμένου βασιλείου, ενώ το Bayonetta έχει φτάσει συνολικά και στις 2 κονσόλες το 1 εκατομμύριο.

Μα βέβαια δεν είναι τόσο χάλια όσο φαίνονται τα πράγματα.. Είναι ακόμη χειρότερα! Για κάθε ένα ποιοτικό τίτλο που κυκλοφορεί, βγαίνουν 10 τέτοια παιχνίδια. Βλέπετε αυτοί οι τίτλοι είναι υπερβολικά Low budget, σε σημείο που 100 αγοραστές θύματα να βρούνε, βγαίνουν και κερδισμένοι απο πάνω! Και μην μου πείτε ότι δεν θα βρεθούν 100 άτομα απο τα 57 εκατομμύρια χρήστες να αγοράσουν αυτόν τον τίτλο. Εδώ το Go Play: Luberjacks έχει πωλήσει σχεδόν όσο το Dead Space Extraction. Βλέπετε δεν έχουν όλοι την πρόσβαση στο Internet για να διαβάσουν ένα ρημαδοreview..
Μπροστά σε αυτά, το μέτριο Conduit φαντάζει Halo.

Image

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως και οι άλλες κονσόλες δεν έχουν μαργαριτάρια. Και αυτές έχει αρκετά Shovelware παιχνίδια, αλλά εκεί τουλάχιστον είναι πιο συμμαζεμένα τα πράγματα, αφού υπάρχει μικρότερο Casual κοινό. Προς το παρών τουλάχιστον, αφού με την κυκλοφορία των νέων Controllers τα πράγματα χειροτερεύουν, και θα αρχίσει και εκεί η επέλαση των τιτάνομεγιστων παιχνιδιών.

Shovelware λογισμικό πάντα υπήρχε. Σήμερα όμως το έχουν παραχέσει το θέμα. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα παιχνίδι και νομίζει ότι έγινε Kojima.. Αν ρε φίλε δεν κάτσεις να φτιάξεις ένα ποιοτικό παιχνίδι όπως αυτα που φτιάχνει η Nintendo μόνη της, πως περιμένεις να σε πάρουν στα σοβαρά; Πως περιμένεις να κερδίσεις; Απο 1000 άσχετους που το είδαν και το πήραν; Συγνώμη αλλά αυτό δεν λεγεται επιτυχία. Επιτυχία λέγεται η πώληση εκατομμυρίων κομματιών, και ο γενικός μέσος όρος των Reviews να είναι παραπάνω απο καλό.
Όμως βέβαια! Πετυχαίνει; Τότε είμαστε φοβεροί! Αποτυχαίνει; Τα ρίχνουμε στο Casual κοινό, στην πειρατεία, στην οικονομική κρίση, στην αδυναμία του συστήματος και σε χίλια δυο άλλα πράγματα εκτός απο τον εαυτούλη τους,

Image

Άντε λοιπόν, την κάνω, πάω να παίξω Imagine Fashion Party και αν το βαρεθώ Go Play:City Sports..

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.