Pro Evolution Soccer 2011 Preview

 

 

 

Ήρθαμε λοιπόν μετά το Fifa 11 στο νέο PES. Η Σειρά απο το PS2 ήταν κορυφαία, αλλά με την μετάβαση στο PS3..πήρε την κάτω βόλτα. H Konami όμως υποσχέθηκε ότι το 2011 θα δουμε κάτι ανεπανάλυπτο. Η ερώτηση είναι..”το πέτυχε ?”. Σαν πρώτη εντύπωση το PRO φαίνεται μαγευτικό. Aπό πολλούς τομείς. Αρχικά δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση το PES 2010, κάτι θετικό μιας και μιλάμε για πλήρη αποτυχία καττά την γνώμη μου. Όσον αφορά τα γραφικά, για άλλη μια φορά είναι υπέροχα και ξεπερνούν σίγουρα του “αντιπάλου” του. Ο φωτισμός είναι φανταστικός, τα μοντέλα φυσικής, οι εκφράσεις των παικτών που αλλάζουν μέσα στον αγώνα.

Τι έχει γίνει όμως με το Gameplay?

 


Το Gameplay έχει αλλάξει πραγματικά! Και ας αρχίσουμε απο το κύριο μέρος του PES που ανέκαθεν ηταν κορυφαίο. Το Master League. Ναι έχει νέο σύστημα ανάπτυξης των παικτών, ναί έχει νέους ρόλους για τον προπονητή..και ΝΑΙ έχει το νέο Online Master League..μια Online διοργάνωση όπου ότι κάνατε μέχρι τώρα Offline θα μπορείτε να το κάνετε με αληθινούς αντιπάλους. Δεν έχουν δοθεί πολλά στοιχεία γι’αυτό παρά μόνο μια Beta έκδοση που φάνηκε πολλά υποσχόμενη.

 

Ας ασχοληθούμε όμως με το αλλαγμενο Gameplay..μέχρι περσυ το παιχνίδι παραήταν απλοικό και έυκολο. Φέτος οι αλλαγές είναι εντονότερες. Μία μπάρα δύναμης προσθέθηκε κάτω απο κάθε παίκτη που ελέγχει και την δύναμη αλλά και το μήκος της πάσας σας. Τέρμα λοιπόν οι λάθος κρυφές μπαλιές και οι πολύ δυνατές ή αργές μεταβιβάσεις. Κατα πόσο δουλεύει όμως? Εντάξει η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό σύστημα όσο του Fifa αλλά κάποιες διορθώσεις μπορούν να γίνουν ακόμη. Πολλές φορές αυτό που θέλετε να κάνετε δεν θα λειτουργεί όπως νομίζετε, αλλά θα το συνηθίσετε.

Επίσης σημαντική αλλαγή έχει γίνει στο ΑΙ των αντιπάλων επιθετικών. Είναι πολύ πιο έξυπνοι και δεν ακολουθούν ένα συγκερυμένο μοτίβο κινήσεων. Αντίθετα ψάχνουν για ανοιχτούς χώρους και δεν ρισκάρουν εύκολα. Φυσικά θα υποπέσουν κάποιες φορές σε λάθη, κάτι που δίνει μια πολύ φυσική αίσθηση στον αγώνα. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και για τους αμυντικούς. Η νοημοσύνη τους είναι κάπως “παλαιοληθική”..τηρούν αυστηρές γραμμές και δεν ελευθερώνουν το παιχνίδι τους. Γενικώς θα διακρίνεται αδυναμίες τόσο στο να σας κλέψουν την μπάλα όσο και στο να τροφοδοτήσουν έναν επιθετικό.

Οι τακτικές στο γρασίδι που εφαρμόζονται απο την άλλη πλευρά είναι σαφως βελτιωμένες. Στο PES 2010 δεν υπήρχε διαφορά είτε βάζατε επιθετικό σύστημα, είτε αμυντικο. Ευτυχώς τώρα θα διακρίνετε διαφορές αν και κυρίως αν τοποθετήσετε ακραίες ρυθμίσεις (πχ. αν βάλετε όλους τους αμυντικούς να ανεβαίνουν πολύ ψηλά).. Μέσω αυτού ο μόνος τρόπος να νικήσετε δεν θα είναι η Barcelona ή η Real..Ίσως το πιο εντυπωσιακό σημείο του παιχνιδιού όμως είναι το νέο Animation-Gameplay..το PES 2011 προσφέρει μια άκρως ρεαλιστική εμπειρία..ΟΛΑ μα ΟΛΑ είναι σαν πραγματικά, οι κρυφές μπαλιές, τα κοντρολ, οι φάσεις, οι εκτελέσεις..αυτό που έλειπε τόσα χρόνια απο όλα τα ποδοσφαιράκια είναι πια εδώ. Το μόνο ψεγάδι που χαλάει το σύστημα αυτό είναι η ταχύτητα τους παιχνιδιού. Ολα γίνονται γρήγορα και ένα σκορ 3-0 ανατρέπεται σε 2 λεπτά.

Βέβαια όσο και αν ακούγεται κακό αυτό, δεν είναι. Το PES ίσως να μην είναι απόλυτος Simulator αλλά δίνει μια πιο Arcade και διασκεδαστική αίσθηση. Το παιχνίδι με φίλους λοιπον γίνετε πάντα απρόβλεπτο, εντυπωσιακό και διασκεδαστικό..οπότε το ερώτημα είναι το τι θέλει ο κάθε ενας..ρεαλισμό ή εθισμο? Kαι φυσικα μην ξεχνάμε την ελληνική περιγραφή απο τον κύριο Σωτηρακόπουλο!!

Το Fifa μπορεί να είναι ένας απόλυτος εξομοιωτής με άπειρες δυνατότητες, το νεο PES όμως συμπαραστέκεται στους φίλους του αθλήματος με τον δικό του τρόπο..με το “κλικ” που λίγα παιχνίδια κάνουν και σε εθίζουν στην μαγεία τους..