Piriform Utilities

Καιρό τώρα έχω ανακαλύψει μια εταιρεία που φτιάχνει πολύ καλό software το οποίο διαθέτει δωρεάν και ανανεώνει συχνά.
Η εταιρεία/ομάδα αυτή λέγεται piriform και φαίνεται να έχει ιδιαίτερα μεγάλη πείρα στον προγραμματισμό και περισσότερο σε ότι αφορά αφανή υποσυστήματα όπως ο σκληρός δίσκος.

Το πακέτο των προγραμμάτων που διαθέτει περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή τρια λειτουργικότατα προγράμματα και ένα στη φάση του open beta testing.

1ο πρόγραμμα: CCleaner
Image
Ο CrapCleaner όπως ήταν η αρχική ονομασία του προγράμματος αναλαμβάνει να κάνει αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του: Καθαρίζει το pc σας από τη σαβούρα.
Το εν λόγω freeware με το εύχρηστο περιβάλλον εργασίας σας επιτρέπει να διαλέξετε από μια λίστα φακέλων των δίσκων σας που συχνά γεμίζουν άχρηστα αρχεία και να τους καθαρίσετε με ένα μόλις κλικ. Επίσης επιτρέπει ολοκληρωτική διαγραφή των αρχείων που πετάτε στον κάδο ανακύκλωσης ώστε να απελευθερώνει επιπλέον χώρο.
Αλλά ενώ αυτή είναι η λειτουργία με την οποία ξεκίνησε, το πρόγραμμα επιτρέπει επιπλέον να καθαρίζετε τη registry απο εγγραφές που δε χρειάζονται πλέον και να κάνετε προσθαφαίρεση προγραμμάτων χωρίς το ηλίθιο utility των windows που κάνει 3 χρόνια να φορτώσει τη λίστα.

2ο πρόγραμμα: Defraggler
Image
Ο Defraggler είναι ίσως το καλύτερο third-party freeware defragging πρόγραμμα που κυκλοφορεί εκεί έξω, ενώ συναγωνίζεται τα εμπορικά σε δυνατότητες και ταχύτητα.
Το όμορφο περιβάλλον του θα ξυπνήσει μια νοσταλγία στους παλιούς που τους άρεσε το defrag των Windows 98 με τα κουτάκια και σίγουρα θα κατακτήσει τις καρδιές των κάτοχων σκληρών δίσκων μεγάλης χωρητικότητας καθώς θα γίνει ο σωτήρας τους. Μπορεί να κάνει το απόλυτο defrag (0 κατακερματισμένα αρχεία) σε 2 με 3 περάσματα και να απελευθερώσει αρκετά γιγαμπάιτ. Επίσης διαθέτει λειτουργίες ρυθμιζόμενου γρήγορου περάσματος (επιλέγετε τις ρυθμίσεις που θέλετε ώστε να γίνει ανασυγκρότηση μόνο στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις), αυτόματης ανασυγκρότησης βασει schedule που ορίζετε εσείς και την αποκλειστική δυνατότητα να ανασυγκροτήσετε μεμονομένα αρχεία.

3ο πρόγραμμα: Recuva
Image
Το Recuva είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα το οποίο κάνει δωρεάν αυτό που άλλοι απαιτούν χρήματα για να κάνουν: Έχετε ποτε διαγράψει τελείως ένα αρχείο που ήταν σημαντικό για σας; Ας πούμε μια εργασία που πετάξατε κατα λάθος εσείς ή το μικρό αδερφάκι σας στον κάδο ανακύκλωσης και μετα πατήσατε empty;
Μη φοβάστε! τα αρχεία αυτά δε διαγράφονται τελείως από το σκληρό δίσκο, απλά παύει να τα βλέπει ως αρχεία και τα βλέπει ως ελεύθερο χώρο, πάνω από τον οποίο μπορει να γραφτεί οτιδήποτε. Πριν λοιπόν βιαστείτε να ξαναγράψετε 20 σελίδες κείμενο, ανοίξτε το Recuva και κάντε μια αναζήτηση. Αν το αρχείο που διαγράψατε βρίσκεται ακόμα κάπου μεσα στο σκληρό σας, θα μπορέσετε να το ανακτήσετε. Ένα ακόμη απίστευτο feature είναι η δυνατότητα προεπισκόπησης των αρχείων.

4ο πρόγραμμα: Speccy (beta)
Image
Ο γλυκουλης Speccy θα γίνει η απόλυτη συντροφιά κάθε power user καθώς είναι το απόλυτο monitoring πρόγραμμα στην πιάτσα. Συγκεκριμένα, μπορεί να διαβάσει και επειτα να παρουσιάσει στο χρήστη μια πλήρη ανάλυση των specs του pc του (ακόμα και το μοντέλο του monitor και την ημερομηνία κατασκευής του bios διαβάζει) και να δείχνει real time θερμοκρασίες και χρονισμούς στα βασικά υποσυστήματα (CPU, GPU, RAM). Και είναι ακόμα στα πρώτα βήματά του! Κυκλοφορεί σε installation και portable μορφή.

Κλείνοντας, να τονίσω ότι όλα τα προγράμματα που φέρουν το όνομα Piriform είναι απολύτως αξιόπιστα, δουλεύουν άψογα, ενημερώνουν το χρήστη για τις αναβαθμισμένες εκδόσεις που βγαίνουν αρκετά συχνά και πάνω απ’ όλα διαθέτουν ελληνική μετάφραση, καθώς και πολλές άλλες γλώσσες (εκτός από τον Speccy που είναι σε beta στάδιο ακόμα).

Θα βρείτε τα παραπάνω προγράμματα δωρεάν στο site της Piriform, http://www.piriform.com/