Metroid: Other M
Το Metroid, είναι ένα απο τα franchises, τα οποία δεν φοβούνται να εισάγουν νέα στοιχεία, σε σημείο να αλλάξει μέχρι και το είδος του. Αυτό το είδαμε με την εμφάνιση των Metroid Prime στο Gamecube (και μετέπειτα συνεχίστηκαν στο Wii), μιας και απο την μία στιγμή στην άλλη, το 2D Platformer έγινε First Person Shooter, κρατώντας όλα όμως τα μοναδικά χαρακτηριστικά των κλασσικών. Αυτά δεν είναι άλλα απο την εξερεύνηση, την μοναξιά, αλλά και την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα. Τώρα, η Nintendo, κάνει ξανά το νέο βήμα για την σειρά. Για πρώτη φορά, συνεργάζεται με την καταξιωμένη Team Ninja, γνωστή και απο τα Ninja Gaiden, για μία ολοκληρωτική επανεκκίνηση του franchise.
Επιστροφή στα παλιά..
Το Metroid Other M, είναι μία εντελώς νέα περιπέτεια. Μόνο απο την κύρια οπτική μπορεί να το καταλάβει κανείς αυτό. Η κύρια οπτική είναι τρίτου προσώπου και θυμίζει πολύ 2D, παρόλο που η κίνηση και τα επίπεδα είναι πλήρως τρισδιάστατα. Η κάμερα δεν είναι σταθερή, αλλά ρυθμίζεται για τις ανάγκες του επιπέδου. Η κίνηση στον χώρο, αλλά και όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνται μέσω του WiiMote, το οποίο κρατιέται με τον τρόπου που είδαμε και στα άλλα 2D παιχνίδια, όπως το περσινό New Super Mario Bros Wii. Παρόλο που το D-Pad δεν ακούγεται σαν το ιδανικότερο μέσο στις τρεις διαστάσεις, στην πραγματικότητα, είναι πολύ βολικό. Πλέον η στόχευση είναι ημι-αυτόματη. Αυτό σημαίνει ότι για να πετύχετε κάποιο μοχθηρό πλάσμα, πρέπει πρώτα να γυρίσετε στην κατάλληλη θέση. Το WiiMote σε αυτή τη θέση, μου θύμισε αρκετά τον χειρισμό του Super Metroid (άσχετα που δεν το έπαιξα :P)
Βέβαια, υπάρχει και το δεύτερο mode, το οποίο γυρνάει την κάμερα σε οπτική πρώτου προσώπου, αντίστοιχη των Prime. Η κίνηση στο First Person Mode, είναι αδύνατη, ωστόσο θα το σύστημα αυτό θα χρειαστεί ουκ ολίγες φορές, αφού η εξερεύνηση στον χώρο γίνεται μόνο έτσι -βλέπετε η κάμερα στην κανονική λειτουργία δεν είναι παραμετροποιήσιμη-, οι διάφορες επιπλέον δυνατότητες όπως τα Missiles. Η αλλαγή στο εν λόγω mode γίνεται απλά στοχεύοντας με το WiiMote στην οθόνη της τηλεόρασής σας, ενώ η εναλλαγή είναι πάρα πολύ άμεση και ομαλή.
Ίσως η σημαντικότερη και η πιο συνταρακτική αλλαγή είναι το γεγονός ότι η Samus μιλάει για πρώτη φορά. Βλέπετε, η Nintendo καταξιώθηκε επιτέλους να προσλάβει έναν κανονικό voice actor (αν και μεταξύ μας στοίχημα η Team Ninja τα έβαλα τα λεφτά :P). Και μάλιστα, όχι μόνο μιλάει, αλλά δεν βάζει γλώσσα μέσα, κάτι που ενόχλησε πολλούς. Για εμένα, όχι μόνο δεν με ενοχλεί, αλλά η απο την πρώτη στιγμή ενθουσιάστηκα με το ότι μία απο τις αγαπημένες μου σειρές, παίρνει μία πιο κινηματογραφική οπτική -πάντα σε συνδυασμό με τα cinematics. Τέλος πάντων, αυτά είναι γούστα του καθενός, αλλά σαν κριτής και μόνο, το θεωρώ θετικό.
Το Metroid Other M, πρόκειται για μία πιο action προσέγγιση στο παραδοσιακό gameplay, κάτι που μου έλειπε απο την απέραντη εξερεύνηση των Prime. Η Samus διαθέτει μια πληθώρα απο νέες κινήσεις, ενώ η πιο απολαυστική απο όλες είναι οι finish moves, οι οποίες αποτελειώνουν τον αντίπαλο.
Στο Other M, η Samus παρουσιάζεται σαν άνθρωπος, παρά σαν ρομπότ. Ένας άνθρωπος με ιδιοτροπίες, συναισθήματα, αλλά και αδυναμίες. Θα δείτε σκηνές απο τα ατίθασα παιδικά της χρόνια, όσο ακόμη δούλευε για την Galactic Federation, αλλά και τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί και να γίνει bounty hunter. Παραπάνω πράγματα δεν μπορώ να πω (μήπως θέλετε να μάθετε και το ending;)
Τα Loading Times δεν είναι πάρα πολύ μεγάλα, ενώ δεν σας διακόπτουν σχεδόν ποτέ απο την δράση, παρα μόνο σε ορισμένες περιοχες όπου το loading δεν ξεπερνάει τα 1 με 2 δεύτερα.
Μια φορά και έναν καιρό σε έναν κόσμο… μακρινό!
Όλα αρχίζουν εκεί που τελειώνει και το Super Metroid. Η μάχη με την Mother Brain, ήταν κάτι που σημάδεψε την ηρωίδα μας, μιας και το baby Metroid έδωσε την ζωή του για να την προστατέψει. Μετά την νίκη της, η Samus ξυπνάει σε μία κλινική, όπου και πρέπει να ελέξουν τις λειτουργίες της -κάτι που πρόκειται για το tutorial του χειρισμού. Όλα αυτά τα διηγείται η ηρωίδα, καθώς περιπλανιέται με το αεροσκάφος της στο διάστημα, για άγνωστο χρονικό διάστημα. Ξαφνικά, τα ηλεκτρονικά μέσα του αεροσκάφους εντοπίζουν ένα σήμα SOS, με την κωδική ονομασία “Baby’s Cry”, το οποίο προερχόταν απο ένα απομακρυσμένο σημείο του διαστήματος. Η αρχή έγινε. Η νέα περιπέτεια της Samus είναι γεγονός, και ακούει στο όνομα “Metroid: Other M”.
Το σενάριο το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον, με αρκετό μυστήριο απο την πρώτη στιγμή, για το παρελθόν της Samus, και όχι μόνο. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν θα σας πω, για ευνόητους λόγους.
Όταν το Wii, ξεπερνάει τον εαυτό του..
Απο πλευράς γραφικών το παιχνίδι είναι μακράν ότι καλύτερο έχουμε δει στην ιστορία της κονσόλας, με τα cut-scene να κλέβουν την παράσταση. Αρχικά, αυτό που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι το ελάχιστο aliasing, κάτι που δεν συναντάται συχνά στα παιχνίδια της κονσόλας. Μέσω της τεχνολογίας anti-aliasing σε συνδιασμό με μπόλικο blur effect, η Team Ninja κατάφερε να κάνει την χαμηλή ανάλυση των 480p να φαντάζει HD. Το Animation των χαρακτήρων είναι καλοδουλεμένο και αρκετά φυσικό, όπως επίσης και οι εκφράσεις των προσώπων -κάτι που δούλεψε πολύ η ομάδα ανάπτυξης, σε σημεία να κινούνται ακόμη και οι κόρες των ηρώων. Τα cutscenes όπως προείπαμε όμως, είναι απλά εξαιρετικά, και μπορούν άνετα να παρομοιαστούν με παιχνίδι XBOX360, αφού είναι pre-rendered, δηλαδή είναι προκατασκευασμένα και η κονσόλα παίζει απλώς τον ρόλο video player.
Απο την άλλη μεριά, ενώ τα περισσότερα textures στους εσωτερικούς χώρους είναι λεία και άψογα, είναι δυνατόν να παρατηρήσει κανείς οτι κάποια άλλα -όπως για παράδειγμα τα textures του γρασιδιού- έχουν αρκετά χαμηλότερη ανάλυση.Επίσης, μερικά μοντέλα, είναι κάπως παραμελημένα απο την ομάδα ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα κάποια σκαθάρια ή ορισμένα φυτά στον χώρο. Αυτά όμως είναι μόνο λεπτομέρειες μπροστά σε ένα άριστο οπτικά παιχνίδι για τα δεδομένα της κονσόλας.
Ο ήχος είναι πάρα πολύ ωραίος, και δένει άνετα με το κλίμα του παιχνιδιού. Τα Voice-overs είναι πάρα πολύ ωραία, ενώ συνοδεύονται με ένα άψογο lip sync.
Συνολικώς Συνολικά
Το Metroid Other M, είναι σίγουρα μία άξια προσθήκη στην σειρά Metroid, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για το franchise, αλλά δίνοντας και κίνητρο στην Nintendo να σχεδιάσει ακόμη περισσότερες κινηματογραφικές παραγωγές, με σωστό Story. Η αγορά του είναι απαραίτητη για κάθε κάτοχο Wii.