ModNation Racers

Τι παίρνεις αν συνδυάσεις το μοναδικό Gameplay του Mario Kart με την απέραντη δημιουργικότητα του Little Big Planet; Μην κουράζεστε! Η απάντηση είναι μπροστά σας, και είναι εκπληκτική! Το ModNation Racers αποκλειστικά για τις κονσόλες της Sony είναι εδώ, εγκαινιάζοντας την είσοδο των Arcade Racing παιχνιδιών στην συλλογή της! Καταφέρνει όμως η πρώτη προσπάθεια να εντυπωσιάσει; Συνεχίστε το διάβασμα για να το ανακαλύψετε!

Βρουμ, βρουμ!

Όσον αφορά το Gameplay, το Modnation δεν παρέχει κάτι το εξαιρετικά καινοτόμο. 12 καρτάκια που τρέχουν με τρελές ταχύτητες σε φανταστικές πίστες, κερδίζοντας Power-ups. Ναι, υπάρχουν και power-ups, τα οποία τα κερδίζετε παίρνοντας ορισμένα “μπαλόνια” σε προκαθορισμένα σημεία κάθε πίστας, δίνοντάς σας ειδικές ικανότητες, έτσι ώστε κανένας αγώνας να μην έχει κριθεί πριν τον τερματισμό. Πράγματι, κανένας αγώνας δεν μπορεί να κριθεί απο την αρχή, όπως μπορεί να συμβεί στα άλλα Racing. Τα Power-ups μπορούν να ανεβάσουν κάποιον αρκετές θέσεις και ,γιατί όχι, να τον ανεβάσουν στην πρώτη! Έτσι λειτουργεί ο οδικός τομέας του τίτλου. Και δυστυχώς, το γνώριμο σε όλους “μπλε καβούκι” βρίσκεται και εκεί, καταστρέφοντας τον παίκτη με την πρωτιά.

Μόνο αυτό βέβαια δεν θα μπορούσε να κάνει το παιχνίδι μοναδικό! Όπως σας είχα πει, το Modnation, ενσωματώνει την δημιουργικότητα του Little Big Planet, και είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημά του! Είναι εφικτό να σχεδιάσετε τα πάντα! Απο τον χαρακτήρα σας μέχρι και τις πίστες! Ναι, μπορείτε να δημιουργείτε δικές σας πίστες απο την αρχή, με μία πληθώρα ειδικών αξεσουάρ που σας δίνονται να χρησιμοποιείσετε εντός, αλλά και εκτός τις πίστας! Θα φτιάξετε δικές σας στροφές, θα αλλάξετε το οδόστρωμα ενός σημείου, κάνοντάς το πιο τραχύ, χωρίς άσφαλτο, με πλακακια, και ένα σωρό άλλα περιβάλλοντα! Πέρα απο αυτό, μπορείτε να εφοδιάσετε την πίστα με ποικίλες παγίδες/εμπόδια, όπως για παράδειγμα γερανούς που ανυψώνουν και αφήνουν κάτω φορτία, αλλά και να τοποθετήσετε ειδικά σημεία όπου τα Karts όταν τα περνάνε θα δέχονται ένα μικρό boost! Τέλος, είναι εφικτό να σχεδιάσετε και το περιβάλλον γύρω απο τις πίστες! Για παράδειγμα μπορείτε να βάλετε δέντρα, να δημιουργήσετε βουνά ή πιο απλά να αλλάξετε τον τύπο του εδάφους!

Όπως καταλάβατε, με τις παραπάνω λειτουργίες, είναι εφικτό να δημιουργήσετε άπειρα επίπεδα, τα οποία μετά μπορείτε να τα μοιραστείτε στο Internet, με εκατομμύρια κατόχους του παιχνιδιού, σε όλον τον κόσμο! Γενικά η σχεδίαση, είναι πάρα πολύ άμεση και εύκολη, σε σημειο που τα 10 λεπτά φαίνεται αρκετός χρόνος για να φτιάξετε κάτι πολύ όμορφο!

Η καριέρα πάνω απ’ όλα, αλλά πρώτα η διασκέδαση

Στο παιχνίδι υπάρχει και το career mode, στο οποιο ο παίκτης πρέπει να τερματίζει σε υψηλές θέσεις, εφόσον θέλει να βγει νικητής! Στο εν λόγω mode, η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων είναι αρκετά μεγαλύτερη απο τα γρήγορα match. Οι μάχες γίνονται ολοένα και πιο έντονες, αφού ακόμη και στην περίπτωση που είστε πρώτοι, η αγωνία για το “μπλε καβούκι” σας διακατέχει κάθε στιγμή.

Αλλά τι να την κάνουμε το career mode, όταν υπάρχει Multiplayer; Ναι, το παιχνίδι προσφέρει και δυνατότητα για online multiplayer. Μέχρι 6 παίκτες στην έκδοση του PSP, και μέχρι 12 παίκτες στην έκδοση του PS3 μπορούν να συνδεθούν και να αναμετρηθούν online, ο καθένας απο το σπίτι του. Το Lag είναι ελάχιστο, αλλά πολλές φορές παρατηρείται πτώση στο Framerate. Στην έκδοση της φορητής κονσόλας, μέχρι 6 PSP μπορούν να συνδεθούν μέσω ad-hoc για offline multiplayer, με την προϋπόθεση να έχουν το παιχνίδι.

Κοίτα με τι ωραίος που είμαι!

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι μία μίξη απο καρτουνίστικα, και ρεαλιστικά. Απο την μία, τα οχήματα και οι χαρακτήρες φαίνονται κάπως cel-shaded, απο την άλλη το οδόστρωμα και γενικά οι πίστες είναι σχεδιασμένες με μεγάλη προσοχή. Η έκδοση του PSP όμως, ταλανίζεται απο ορισμένα προβλήματα στο framerate, ειδικά όταν είναι πολύ παίκτες μαζεμένοι σε μια μικρή έκταση. Το animation είναι αρκετά καλό, και θυμίζει αρκετά Mario Kart.

Ο ηχητικός τομέας δεν είναι τίποτα το συναρπαστικό. Αδιάφορος θα λέγαμε, καθώς οι μελωδίες δεν έχουν και πάρα πολύ ποικιλία, ενώ οι ήχοι των karts ακούγονται πάντα οι ίδιοι στο αυτί, χωρις καμία διαφοροποίηση.

Οδηγώ, οδηγώ μες στο δάσος..

Από οδική συμπεριφορά, το παιχνίδι είναι αρκετά καλό, παρά το γεγονός ότι στην έκδοση του PSP μία μικρή κίνηση του αναλογικού μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς το sensitivity είναι πάρα πολύ υψηλό. Βέβαια, το D-Pad σώζει την κατάσταση οπότε το πρόβλημα δεν είναι τόσο απόλυτο.Γενικά, η οδηγηση είναι κάπως περίεργη και χρειάζεται αρκετό χρόνο να την μάθεις, αλλά όταν γίνει αυτό, πραγματικά δεν θα ξεκολλάτε!

Το μόνο αρνητικό που παρατηρήθηκε, είναι το γεγονός ότι τα διάφορα οχήματα δεν παρουσιάζουν καμια συγκλονιστική διαφορά στον δρόμο. Πάνω-κάτω η ίδια θα λέγαμε, οπότε μην σπαταλάτε χρόνο να επιλέγετε νέα Karts.

Φυσικά, η ανάγκη να πατήσουμε γκάζι απουσιάζει. Άλλωστε arcade racing πατώντας και φρένο είναι κάπως. Αντί για φρένο όμως, θα χρειαστεί να κάνετε αρκετό drift, καθώς κάνοντάς το κερδίζεται και nitro, το οποίο πρέπει να το χρησιμοποιήσετε έξυπνα, για να καταφέρετε να ανεβείτε στο βάθρο των νικητών!

Πάτα γκάζι ρεεε!

Το Modnation Racers αποτελεί ένα πάρα πολύ ωραίο παιχνίδι. Πραγματικό arcade game ταχυτήτων, αν και έχει ενσωματώσει αρκετά στοιχεία του Mario Kart τα οποία θα έπρεπε να είχε αποφύγει, όπως το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του βασίζεται στην τύχη. Η δυνατότητα όμως δημιουργίας ολοκαίνουριο περιεχομένου, είναι σε θέσει να αναπληρώσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παιχνίδι. Μετά απο την καριέρα, που παίζει ουσιαστικά τον ρόλο του ορεκτικού, ένα καυτό και πωρωτικό multiplaer σας περιμένει, ανεβάζοντας την αξία του τίτλου στον χρόνο κατα πολύ

 

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.