Red Dead Redemption

Είναι παιχνίδι της Rockstar, είναι free roam, έχει σκληροτράχυλο πολεμιστή, άρα έχουμε μεγάλες προσδοκίες. Και πράγματι, μπορούμε να πούμε ότι το παιχνίδι δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών, Είναι πολύ ανώτερο. Είναι ασύληπτο! Όχι μόνο η ιδές του ξεφεύγει απο τα συνηθισμένα κλισέ, αλλά κυρίως η εκτέλεση αυτής της ιδέας πραγματοποιείται με απόλυτη επιτυχία, αφού το παιχνίδι σε ρουφά μέσα του και σε εθίζει υπερβολικά, σαν σκληρό ναρκωτικό με… θετικές επιπτώσεις!

Στο παιχνίδι παίρνετε τον ρόλο του John Marston. Ενός cowboy που προσπαθεί να ανακτήσει την τιμή του και να διασφαλίσει την ασφάλεια της οικογένειάς του. Για να το καταφέρει χρειάζεται να φέρει εις πέρας μία αποστολή, ώστε να εξασφαλήσει την βοήθεια της κυβέρνησης. Θα πρέπει να πιάσει τον διαβόητο εγκληματία Williams και την συμμορία του, μέλος της οποίας ο πρωταγονιστής υπήρξε παλιά. Φυσικά το ανθρωποκυνηγητό εξελίσσεται τελικά, όπως θα ήταν αναμενόμενο σε μία επική ιστορία με τρομερές ανατροπές και συνταρακτικό φινάλε.
Ο Marston φαίνεται σκληροτράχυλος και στυγερός, αλλά θα ανακαλύψετε μία άλλη πλευτά τους εαυτού του. Ενός ανθρώπου με αισθήματα και ξεχωρίστή νοοτροπία. Θα καταλάβετε ότι νοιάζεται για τους κατοίκους και γενικά για το κοινό καλό. Έτσι θα οδηγηθεί να προσπαθεί να εκετελεί την αποστολή του έμμεσα, βοηθώντας και ψάχνοντας πληροφορίες.Θα περάσετε λοιπόν απο την Αμερική, θα κατευθυνθείτε στο Μεξικό και στην πορείς θα εξερευνήσετε την απέραντη έκτεση.

 

 

Η περιοχή είναι πραγματικά απέραντη. Ο χάρτης είναι γιγάντιος. Βέβαια αυτό κανονικά θα σήμαινε ότι οι ενδιάμεσες εκτάσεις θα ήταν ερημωμένες και κακοσχεδιασμένες. Κάθε άλλο. Η απόσταση μεταξύ δύο περιοχών, είναι παιχνίδι, αλλά είναι παιχνίδι της Rockstar. Η σχεδίαση είναι πάρα πολύ καλή, ενώ θα βρείτε τόσο μεγάλη ποικιλία, τόσο από την βλάστηση, όσο και απο το παιχνίδι. Και όσο περίεργο και αν ακούγεται, τα ζώα είναι ένα σημαντικό σημείο για το παιχνίδι. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη ζωων που οχι μονο ζουν διαφορετικά αλλά συναντούνται σε διαφορετικές περιοχές. Οι λύκοι κυκλοφορούν τα βράδυα και σε αγέλες, ενώ απ’ την άλλη θα συναντήσετε ίαινες να επιτίθενται βίαια σε αντιλόπες. Γενικά η μεταφορά τους είναι ρεαλιστική. Στην διαδρομή θα συναντήσετε ακόμη και ερημήτες που ανάβουν φωτιά για να ζεσταθούν, κυνηγούς, ληστές, συμμορίες και πολλούς άλλους. Αυτό θα κάνεις τις διαδρομές σας ευχάριστες και με ποικίλες δραστηριότητες.

Στις αμερικανικές περιοχές θα συναντήσετε πυκνή βλάστηση, με πολλά δέντρα αρκούδες και ελάφια ενώ πιο χαμηλά ερημωμένες εκτάσεις, στέπα, γεμάτες από βουβάλια. Οι άνθρωποι παρουσιάζουν επίσης αλλαγή από περιοχή σε περιοχή. Στην περιοχή West Elizabeth που ο πολιτισμός εισβάλλει στις ζωές τους είναι πολύ πιο αριστοκρατική και ευγενικοί απ’ τους κατοίκους των προαστίων που ασχολούνται με αγροτικές εργασίες. Από την άλλη πλευρά στο Μεξικό το ξέρω και άγονο τοπίο έχει συμβάλλει στο να γίνουν οι κάτοικοι σκληροί και επιθετικοί. Όταν όμως κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους θα δείτε διαφορετική αντιμετώπιση.
Σε όλες αυτές τις περιοχές θα σας δοθούν πολλές δυνατότητες όπως το να πάρετε μέρος σε μονομαχίες, να εξημερώσετε άλογα, η θα σας ζητηθεί η βοήθεια από διαφορους απελπισμένους ανθρώπους.

 

Το σύστημα που καθορίζει την επιβλητικότητα σας χωρίζεται σε 2 άξονες, ανεξαρτητους και διαφορετικούς. Τιμή και δόξα (Honour και Fame). Η τιμή σας είναι θετική η αρνητική. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να την μεταβάλλεται προς το αρνητικό ανάλογα με τις πράξεις σας. Βοηθείστε χρηματικά μια ομάδα ανθρώπων, σώστε μια άμαξα από επίθεση ληστών, κάντε περιπολίες γύρω απ’την πόλη και η τιμή σας θα ανεβεί κατακόρυφα. Αν από την άλλη θερίσετε μερικούς πολίτες και πάτε απέναντι στον νομο ο αντίκτυπος θα είναι αρνητικός. Η φήμη σας δεν μεταβάλλεται με τον ίδιο τρόπο. Με κάθε σημαντική πράξη που κάνετε γίνεστε πιο γνωστός, είτε αυτή η πράξη είναι καλή είτε κακή. Ανατινάξτε ένα ορυχείο, καθαρίστε το κρησφύγετο μιας συμμορίας και η φήμη σας αυξάνεται. Βεβαια η αύξηση της φήμης βρίσκετε σε άμεση σχέση με την τιμή σας. Αν είστε γνωστός σε όλους κάνετε μια κακή πράξη τότε θα γίνετε πιο γρήγορα επικηρυγμένος, ενώ αν η πράξεις σας είναι καλές θα γίνετε πιο αγαπητός στον κόσμο.

 

Όπως σημείωσα και προηγουμένως η ιστορία ενώ ξεκινα νωχελικά παίρνει μια απίστευτη τροπή και βρίσκεστε μπλεγμένος σε μια θεωρία συνωμοσίας και βιοπάλης προκειμένου να σώσετε την οικογένεια σας. Αναλαμβάνετε να φέρεται λοιπόν εις πέρας μια αποστολή για την κυβέρνηση, στη συνεχεια όμως για να το καταφέρετε αναγκάζεστε να προσφέρεται βοήθεια σε διαφορους χαρακτήρες. Μανιακούς, τρελούς, ομοφυλόφιλους, ένα περιπλανώμενο ψευτογιατρό, ένα πρώην πιστολέρο, μια κατεστραμμένη οικογένεια, ένα καθηγητή με μεγάλες ιδέες κλπ. Οι περισσότερες από τις αποστολές μοιάζουν μεταξύ τους αλλα σε κάθε μια υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή που τις ξεχωρίζει δίνοντας τελικά μια άλλη αίσθηση και κυρίως όταν φτάσετε στις φανταστικές και πιο επικές στιγμές του παιχνιδιού που το κάνουν ξεχωριστό. Μέσα σε αυτές είναι η ανατίναξη ενός ορυχείου, η ληστεία ενός τρένου, η πυρπόληση ενός χωριου, ανάβαση στα βουνά, μια συνάντηση με Ινδιάνους κλπ. Αυτές είναι που ξεχωρίζουν το παιχνίδι από τα αλλα.

 

 

 

Πέρα από τις φανταστικές αποστολές του κυρίως παιχνιδιού όλα τα λεφτά είναι οι παράπλευρες, δευτερεύουσες αποστολές καθώς δίνουν νόημα στο παιχνίδι και δεν παρατείνουν απλώς την διάρκεια του. Έχουν να κάνουν με διαφορα θέματα και γεγονότα και εξελίσσονται κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Και ενώ στα περισσότερα παιχνίδια οι δευτερεύουσες αποστολές είναι λιγότερο προσεγμένες και σχεδόν ίδιες μεταξύ τους, στο Red Dead Redemption τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Έχουν τόσο βάθος και ένταση που θα μπορούσαν άνετα να αποτελούν μέρος της ιστορίας του παιχνιδιού. Το συναρπαστικό είναι ότι μέσα από αυτές κατανοείτε την κατάσταση που επικρατεί στην Αγρια Δύση καθώς θα αποκτήσετε ποικίλες εμπειρίες από αυτές. Και είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος την αξια τους αν δεν παίξει το παιχνίδι.

Εκτος αυτών θα έχετε την ευκαιρία να λάβετε συμμετοχη σε πολλά Mini-Games που θα βρείτε στις πόλεις και στα χωρια που θα επισκεφθείτε. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ο τζόγος, το κυνήγι πουλιών η βουβαλιών, η συλλέξει φυτών, μονομαχίες 1 ως 1 με περίστροφα, πάλη, ένα παιχνίδι με πέταλα αλόγων και η παρακολούθηση μιας ταινίας βουνού κινηματογράφου.
Μπορούμε λοιπόν εύκολα να κατανοήσουμε το μέγεθος του παιχνιδιού. Το να βαρεθείτε σε αυτό το παιχνίδι είναι σχεδόν αδύνατο αφού πάντα θα υπάρχει μια ασχολία να κάνετε, ένα μέρος να εξερευνήσετε.

Πως είναι δυνατόν όμως από ένα παιχνίδι με τέτοια ένταση και Gameplay να λείπουν οι μάχες και η δράση? Η απάντηση είναι ότι δεν λείπουν. Και όχι μονο δεν λείπουν αλλα είναι και πολύ καλοφτιαγμένες. Έχετε στην διάθεση σας ένα πολύ μεγάλο οπλοστάσιο για να εξολοθρεύσετε τους αντιπαλους σας. Από Revolver και καραμπίνες ελεύθερης σκόπευσης, μέχρι και Molotov, δυναμίτη και Throwing Knives. Όλα τα όπλα δίνουν την παλιά αίσθηση της Δύσης και συμπεριφέρονται πολύ ρεαλιστικά, όπως και οι αντίπαλοι σας. Σε μικρή απόσταση όλα τα όπλα είναι θανατηφόρα με μια μονο σφαίρα τόσο για εσάς όσο και για τους αντιπαλους σας. Το AI του υπολογιστή είναι πολύ καλο. Οι εχθροί ψάχνουν για κάλυψη, προσπαθούν να ξεφύγουν όταν τους εγκλωβίζεται και σας περικυκλώνουν όταν είστε μονος. Δεν θα το βάλουν κάτω εύκολα, θα βγούν απ’την κρυψώνα τους μονο για να σας ρίξουν σφαίρες και θα σας δυσκολέψουν. Βεβαια το Dead Eye Mode έρχεται να κάνει τα πράγματα ρόδινα. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό Bullet Time Mode στο οποιο η οθόνη παίρνει την απόχρωση της ώχρας και τα πράγματα μπαίνουν σε Slow Motion. Έτσι μπορείτε πατώντας το are1 να σημαδέψετε με ένα kiss τα σημεία που θέλετε να καταλήξουν οι σφαίρες σας, σκορπίζοντας μολύβι στα σώματα των αντιπαλων. Με αυτή την τεχνική μπορείτε να βγάλετε γρήγορα από την μέση αρκετούς εχθρούς εξοικονομώντας χρόνο και σφαίρες, αρκεί να μην τελειώσει ο Bullet Time μετρητής. Η διατήρηση της έντασης στις μάχες επιτυγχάνεται. Σημαντική προσθήκη είναι και η λειτουργία της κάλυψης πίσω από αντικείμενα που λειτουργεί σε στυλ Uncharted.

 

 

 

To φανταστικο Gameplay ερχεται να συμπληρωσει ο πολύ καλος οπτικος τομεας. Δεν θα μπορουσε κανεις να αρνηθει ότι τα γραφικα είναι εκπληκτικα, αν αναλογιστουμε ότι προκειται για ένα παιχνιδι με τεραστια περιβαλλοντα μεσα στα οποια κινειστε και αλληλεπιδρατε με οποιο τροπο θελετε. Αυτό συμβαινει επειδη η φυση στο Red Dead Redemption είναι «ζωναντανη». Τα καιρικα φαινομενα αλλαζουν από στιγμη σε στιγμη και αναλογα με αυτά και η συμπεριφορα των ζωων. Βουβαλια συναντατε μονο σε περιοδους με ηλιο, ενώ σπανια θα δειτε ζωα να βρισκονται ελευθερα και να κυνηγουν όταν βρεχει ή χιονιζει. Θα μπορουσαμε να ανφερουμε καποια παραπονα για την αναλυση του παιχνιδιου. Στο XBOX 360 σε αντιθεση με το PS3 τα περιβαλλοντα «δειχνουν» καλυτερα και τα χρωματα είναι εντονοτερα (πιο συγκεκρυμενα το παιχνιδι τρεχει στα 720p στο PS3 ενώ στο 360 σε 1080p). Βεβαια αυτό δεν αποτελει κυριο προβλημα. Η οψη των Textures είναι και στις 2 εκδοσεις αψογη όπως και ο σχεδιασμος των πολεων και χωριων. Οι χαρακτηρες είναι λεπτομερως δημιουργημενοι και παρουσιαζουν ποικιλομορφια, τοσο στην ενδυμασια, οσο και στο χρωμα δερματος και των χαρακτηριστικων των προσωπων. Υπηρξαν στιγμες που μειναμε εκστασιασμενοι από τα τοπια της Αγριας Δυσης και αφησαμε στη μεση την αποστολη για να θαυμασουμε το μεγαλειο..Και για να τελειωνουμε με τον οπτικο τομεα δεν τιθεται κανενα θεμα για Draw Distance..ειναι αψογο!

 

Ta ηχητικά εφέ στην Αγρια Δύση είναι της ίδιας ποιότητας. Ο μουσική της δεκαετίας του 20αιώνα συνδυάζεται άψογα με την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Το voice acting είναι προσεγμένο και ταιριάζει στους χαρακτήρες και στα πρόσωπα που αντιπροσωπεύει κάθε φορα.
Ας αναφέρουμε και μερικά πραγματάκια σχετικά με το Online. Σε γενικές γραμμές το μονο πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί είναι να μην βρίσκετε εύκολα συμπαίκτες. Το θέμα όμως είναι ότι θα διασκεδάσετε πολύ περισσότερο και θα έχετε περισσότερα πράγματα να κάνετε όταν παίζεται με φίλους. Υπάρχουν τα κλασικά Modes FFA, TD κλπ στα οποια έχετε πρόσβαση μέσα από Free Roam Session μαζί με άλλους παίκτες. Με αυτούς μπορείτε είτε να συνεργαστείτε, είτε να πολεμήσετε. Με παρέα δημιουργείται Gangs και καθαρίζεται Hideout κλεφτών. Οι αντίπαλοι δεν ελέγχονται μονο από το AI αλλα υπάρχουν και Online παίκτες που είναι με το μέρος των συμμοριών. Αφού καθαρίσετε μερικά Hideouts γίνεστε Wanted δηλαδή καταζητούμενος και έχετε να αντιμετωπίσετε το “χέρι του νομου”. Λίγο περίπλοκο στην αρχή, όπως και ακούγεται αλλα θα το συνηθίσετε. Στην πράξη θα καταλάβετε ότι λειτουργεί πολύ έξυπνα και είναι πολύ διασκεδαστικό.

Γενικα η Rockstar εκανε παλι το θαυμα της. Ο χαρακτηρισμος GTA με αλογα αδικει το παιχνιδι παραυτα. Το Red Dead Redemption αναπτυσει την δικη του ιστορια συνομοσιας, την δικη του σκοτεινη ατμοσφαιρα και σας ταξιδευει σε μια εποχη σταθμο για την ανθρωποτητα τοποθετοντας σας στην μεταβολη από την αγροτικη ζωη στην βομηχανικη επανασταση με εκπληκτικο τροπο. Το σιγουρο είναι ότι θα νοσταλγησετε την ζωη ενός Cowboy και με το εκπληκτικο φιναλε (που σιγουρα θα δακρυσετε) θα εκπλαγειτε και θα αλλαξετε νοοτροπια. Ισως ένα από τα καλυτερα παιχνιδια που φτιαχτηκαν ποτε και μαλλον το καλυτερο παιχνιδι στο PS3 το Red Dead Redemption είναι συναρπαστικο και συναμα ποιοτικο..ενας σταθμος, ένα παραδειγμα προς μιμηση από την Rockstar North για κάθε άλλη εταιρεια..
Χωρις αυτό μην αποκαλειται τον εαυτο σας αξιο κατοχο PS3 ή XBOX360!

Νίκος Μπούγας

Γεια σας! Ονομάζομαι Νίκος Μπούγας, γνωστός εδώ μέσα σαν Scof. Είμαι ο εμπνευστής και δημιουργός του XGamers και γενικά αυτός που βάζει την τάξη στα ρεμάλια που θέλουν να αποκαλούνται συντάκτες.. Στον ελεύθερό μου χρόνο πίνω τζιν τονικ.