Prince of Persia: The Forgotten Sands

Το νέο Prince of Persia κυκλοφόρησε λοιπόν επιτέλους, μαζί βεβαια με την ομώνυμη κινηματογραφική παραγωγή! Περιττό να πω λοιπόν ότι σαν μέγας fan της σειράς έσπευσα να το αγοράσω! Η αλήθεια είναι ότι ήμουν τόσο εκστασιασμένος από την κυκλοφορία που ούτε καν σκέφτηκα να κοιτάξω κριτικές κλπ. Prince of Persia means Ubisoft Montreal σκέφτηκα..τι μπορεί να πάει στραβά! Κατά βάθος ήξερα όμως ότι μια κυκλοφορία παιχνιδιού την ίδια χρονική περίοδο με την ταινία δεν ήταν σύμπτωση..και αυτές οι ταυτόχρονες κυκλοφορίες είναι πολλές φορες αυτές που φέρνουν τα πάνω, κάτω!

Το Prince of persia του 2008 για τις κονσόλες PS3/ Xbox 360 και για το PC πήγε τη σειρά σε μια νέα κατεύθυνση. Open world με υπέροχα hand made γραφικά, εντυπωσιακά ακροβατικά καθώς και μια co-op αίσθηση, δεν θύμιζε σε τίποτα τους προηγούμενους τίτλους! Πολλοί fans ένιωσαν απογοήτευση για αυτή τη “στραβοτιμονιά” αν και το παιχνίδι ήταν όχι μονο αξιόλογο αλλα και ίσως από τις καλύτερες κυκλοφορίες του 2008.

Αντιθετα με αυτο το Forgotten Sands ηρθε να επαναφερει την παλια και γνωριμη αισθηση των Prince of Persia! Θυμιζει το Sands of Time πολυ, υπερβολικα πολυ στα πρωτα επιπεδα! Οι δυναμεις του χρονου εχουν λοιπον ξεθωριασει. Ετσι οταν ξεκινησετε να παιζετε δεν θα αντικρισετε καμια καινοτομια, τιποτα που δεν εχετε ξαναδει! Παρολαυτα στη συνεχεια θα αλλαξετε γνωμη, μιας και ευτυχως το παραπανω συμβαινει μονο στην αρχη. Παρολαυτα η επανασχεδιαση του παιχνιδιου απο το 0 αποτελει μεγαλο πλεονεκτημα! Εχει δανειστει τα στοιχεια που εκαναν διασημη την σειρα και τα εχει χρησιμοποιησει και συνδυασει με καινουρια! Τα επιπεδα επανερχονται στη γραμικη τους μορφη, οι μαχες δεν περιοριζονται στα Bosses και ο παλιος καλος πριγκηπας επανερχεται!

Η ιστορια του παιχνιδιου ειναι λιγακι περιπλοκη. Πρεπει να παραδεχτω οτι δεν βγαζει και πολυ νοημα..Η ιστορια του πριγκηπα τοποθετηται αμεσως μετα τα γεγονοτα του Sands Of Time και βεβαια δεν δενει με αυτη! Επικεντρωνεται αναμεσα στην αντιπαλοτητα των 2 αδερφων ( μην ρωτησετε ποιος ειναι ο 2ος αδερφος και εγω ακομη αναρωτιεμαι ). Ολα πηγαινουν καλα μεταξυ τους μεχρι που κακα και σκοτεινα δαιμονια μπαινουν στο κεφαλι του ενος και ετσι ο Prince πρεπει να γλιτωσει απο τον ανθρωποφαγο συγγενη του. Η αφηγηση γινετε με απλο τροπο μεσα απο τις σκεψεις του Πριγκηπα και τις χιουμοριστικες ατακες του. Η προσωπικοτητα του οποιου ευτυχως δεν ειναι σαν τον αλλοπροσαλο πριγκηπα του 2008 αλλα η τρυφεροτητα, το χιουμορ και η οργη του μας θυμιζουν τον αυθεντικο!

Εντάξει όλες οι ιστορίες, οι κυκλοφορίες κλπ αλλα η ουσία του παιχνιδιού? Τα επίπεδα είναι πάλι γραμμικά όπως είπαμε και open world περιβάλλον δεν υπάρχει ούτε για δείγμα! Όμως αυτό αποτελεί πλεονέκτημα στην πραγματικότητα. Κάθε επίπεδο είναι ξεχωριστό και ξεχειλίζει από πρωτοτυπία έτσι ώστε σε κάθε ένα να συναντάται νέες προκλήσεις και αποκτάται καινούριες δυνάμεις χωρίς τίποτα από αυτά να ανακυκλώνεται! Ξεκινάτε μονο με τις ακροβατικές ικανότητες σας δηλαδή μπορείτε να περπατάτε στον τοίχο, να κρεμιέστε από πεζούλια και στύλους κλπ. Καθώς προχωράτε όμως θα αποκτάται συνεχώς νέες ικανότητες τις οποιες συνδυάζεται και καταφέρνετε κάτι μοναδικό. Το να περπατήσετε πάνω σε ένα τοίχο και να πηδήξετε στο απένταντι πεζούλι μπορεί να φαίνεται εύκολο, όταν όμως η πόρτα στην απέναντι μεριά αρχίζει να κλείνει ο χρόνος σας πιέζει! Θα χρειαστεί να παγώσετε τον χρόνο η να το επιβραδύνεται, να ανακαλύψετε την πιο εύκολη διαδρομή και να έχετε πολύ καλο timing και συγχρονισμό φυσικά. Αυτά κρατούν το platforming ζωντανό στο παιχνίδι.
Και αν αυτά σας ακούγονται βαρετά τότε μάλλον ξεχάσατε τις δυνάμεις που αποκτάται..όχι δεν είναι μονο ο έλεγχος του χρόνου. Η πιο σημαντική ικανότητα, και αυτή που δίνει το περισσότερο βάθος στο παιχνίδι και πάνω στην οποια εστιάζει το Gameplay είναι η ικανότητα να παγώνετε το νερό. Και αυτό με το πάτημα ενός κουμ0πιου. Ναι έτσι μπορείτε να ανεβαίνετε καταρράκτες αλλα δεν τελειώνει εκεί. Ούτε είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Με την χρήση αυτής της μαγείας μπορείτε να μετατρέπεται νερό σε αναριχησιμους στύλους βεβαια για περιορισμένο χρονικό διάστημα! Αυτό σημαίνει ότι θα βρεθείτε στην ανάγκη να παγώσετε τον νερό ενώ είστε κυριολεκτικά στον αέρα, κατά τη διάρκεια ενός αλματο δηλαδή! Μόλις κατανοήσετε τα βασικά θα καταλάβετε ποσο έξυπνο είναι. Δεν θα ήταν σωστό να αποκαλύψω τις άλλες δυνάμεις που κερδίζετε για να μην χαλάσω τη διασκέδαση, αλλα θα χρειαστεί να συνδυάσετε πολλές από αυτές για να καταφέρετε να περάσετε ένα επίπεδο!
Η εκδοση του Wii…
Εκτος φυσικά από όλα τα εντυπωσιακά ακροβατικά και μαγικά θα κληθείτε να λύσετε και με αρκετούς γρίφους. Δεν είναι τόσο πολλοί όσο στα προηγούμενα παιχνίδια, ούτε τόσο δύσκολοι έχουν όμως μια ποικιλία αν και το μοτίβο γυρνα τον μοχλό παραμένει. Η μονη σημαντική δυσκολία που θα έχετε με αυτούς τους γρίφους είναι καθαρά πρακτική και αφορά την κάμερα. Ενώ η κάμερα υποτίθεται ότι είναι ελεύθερη οι designers του παιχνιδιού επέλεξαν να την σταθεροποιήσουν στις πιο ακατάλληλες στιγμές. Εξαιτίας αυτού δεν θα είναι λίγες οι φορες που δεν θα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε η που θα δείτε το Game Over σε μια απελπισμένη προσπάθεια να πιαστείτε από μια ανύπαρκτη προεξοχή.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν διακρίνουμε ένα προσεγμένο παιχνίδι. Πρωτοτυπία και Platforming συνδυάζονται άψογα έρχονται όμως και κάπου εδώ τα αρνητικά. Οι μάχες. Prince of Περισσά και μάχες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι. Και ανέκαθεν υπήρχαν δυνατό χαρτί. Οι αποφυγές, τα ποικίλα όπλα, ο συνδυασμός των αλμάτων και ακροβατικών για να εξολοθρεύσετε τους αντιπαλους αποτελούν παρελθόν. Όχι ότι δεν υπάρχουν, απλά είναι εντελώς άχρηστες. Η ουσία τώρα είναι τα γερά νεύρα και το ατέλειωτο Button Mashing. Γερά νεύρα γιατί θα σκυλοβαρεθείτε αλλα πάντα θα υπάρχουν άλλοι 100 εχθροί για να σας εκνευρίσουν και άλλο. Μαγικές ικανότητες έχετε αλλα κάθε άλλο πατα βάθος δίνουν στις μάχες..απλά σας διευκολύνουν να εξολοθρεύσετε μια ντουζίνα σκελετών γρηγορότερα. Για καλή μας τύχη οι μάχες δεν θα σας απασχολήσουν πολύ και ισοσταθμίζονται από την συνολική ποιότητα.
Όσον αφορά τον οπτικό τομέα δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Όλα είναι υπέροχα. Εξαιρετικός φωτισμός, υψηλής ποιότητας textures και πολλές λεπτομέρειες. Αυτό που συναρπάζει είναι το animation του prince που είναι μαγευτικό και έχει μια απαλή αίσθηση.
Στην έκδοση του Wii δυστυχώς ισχύει το αντίθετο..τι εννοώ! Πάρτε αυτή την παράγραφο και αντικαταστήστε κάθε λέξη με την αντίθετη της.! Θα έχετε πάρει μια μικρή ιδέα όμως και πάλι δεν θα είστε σε θέση να συνειδητοποιήσετε για τι πράγμα μιλάμε..και δεν το λέω επειδή είμαι fan της Sony. Θα το επιβεβαιώσει και άλλος!!
Το Forgotten Sands είναι μια μαγευτική επιστροφή στο παρελθόν του πρίγκηπα! Η σειρά επιστρέφει στα λημέρια της, και τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους όμως θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστούν στις αλλαγές. Τεχνικά προβλήματα υπάρχουν αλλα θα απορροφηθείτε τόσο που δεν θα τα θυμάστε καν. Ένα MUST BUY για Fans Και όχι μονο!