Harvest Moon: Hero of Leaf Valley

Μπορεί τα παιχνίδια που εξομοιώνουν τη ζωή του αγρότη να έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό, με το Farmville της Zynga, μέσω του Facebook, αλλα βέβαια αυτό το είδος των παιχνιδιών δε ξεκίνησε απο την εφαρμογή-παιχνίδι του δημοφιλούς Site δικτύωσης αλλα αρκετά παλιότερα, με τα Harvest Moon. Μπορεί το όνομα της σειράς να μην σας κάνει κλίκ, αν δεν έχετε ασχοληθεί με το “αθλημα” αλλα αν είστε fan της Nintendo και τον φορητών της κονσολών, σίγουρα κάπου θα το έχει πάρει το μάτι σας.

Η σειρά της Natsume μετράει ούτε λίγο ούτε πολύ 27 τίτλους συμπεριλαμβανομένου και μερικών Spin Offs, με το πρώτο να κυκλοφορεί τον Ιανουάριο του 1996 για το Snes, ενώ ο νεότερος ανακοινωμένος τίτλος είναι το Harvest Moon 3D που θα συνοδεύει το 3DS στην κυκλοφορία του.
Για το PSP έχουν κυκλοφορήσει τα Harvest Moon: Boy & Man το 2005 και ένα Spinoff της βασικής σειράς, το Innocent Life: A Futuristic Harvest Moon, το οποίο όπως υποδηλώνει το ονομά του, πρόκειτε για μια πιο φουτουριστική έκδοση του παιχνιδιού, αφού λαμβάνει χώρα σε μια μελλοντική εποχή, και τέλος φέτος τον Απρίλιο κυκλοφόρησε το Harvest moon: Hero Of Leaf Valley που είναι και το παιχνίδι που θα μας απασχολήσει.

 

Ολα τα παιχνίδια της σειράς, λιγότερο ή περισσότερο ακολουθούν το ίδιο μοτίβο: σκάβετε, φυτέυετε, μαζέυετε, πουλάτε, ανακαλύπτετε νέες περιοχές, φροντίζετε τα ζώα σας(σκυλιά,γατιά, κότες, αγελάδες, άλογα) αναπτύσετε τις σχέσεις σας με τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής, και αν είστε τυχεροί, και το παιχνίδι το επιτρέπει, παντρέυεστε την καλή σας, και μετακομίζει και αυτή στη φάρμα σας, ολοκληρώνοντας το Αμερικάνικο όνειρο, που απο μικροί είχατε!

Σενάριο διαφορετικό απο τα άλλα!
Ή μάλλον όχι! Και το Hero Of leaf Valley ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων παιχνιδιών της σειρας. Αναλαμβάνετε το ρόλο του νεαρού πρωταγωνιστή που ο παππούς σας σας εμπιστεύετε την φάρμα του στο Leaf Valley, μετά το θανατό του.
Με την αφιξή σας στη φάρμα συναντάτε 3 gnomes και την Harvest Goddess οι οποίοι σας ενημερώνουν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το χωριό: Η FunLand Corporation θέλει να ισοπεδώσει το χωριό και να φτιάξει στη θέση του ένα τεράστιο Λούνα πάρκ! Εκτός βέβαια αν οι κάτοικοι του χωριού καταφέρουν να τους σταματήσουν. Φαντάζομαι μπορείτε ήδη να φανταστείτε σε ποιον θα πέσει το βάρος έτσι; Στις νεανικές σας πλάτες! Θα σκαψετε, θα φυτέψετε, θα αρμέξετε, θα δουλέψετε ημιαπασχόληση στους γύρω επαγγελματίες για να ξεροκόματο και πολλά ακόμα για να σώσετε το Leaf Valley απο τις ερπύστριες της Funland Corporation! Πίαστε τσάπες και τσουγκράνες. Ξεκινάμε!

 

Και σκάβω, σκάβω, σκααααβωω
Το παιχνίδι λοιπόν είναι μια “εξομοίωση” της ζωής ενός αγρότη. Ακριβώς έξω απο το σπίτι σας υπάρχει ένα χωραφάκι το οποίο μπορείτε να φυτέψετε τους σπόρους σας. Η διαδικασία ακολουθεί ένα απλό μοτίβο: Σκάβετε, φυτεύετε τους σπόρους που έχετε αγοράσει, και μετά καθημερινά ποτίζετε τα φυτά σας, μέχρι να είναι έτοιμα να μαζευτούν. Οταν τα μαζέψετε μπορείτε και να τα πουλήσετε. Γενικά τα φυτά που μπορείτε να καλλιεργήσετε έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά:
α)Τις ημέρες που χρειάζονται μέχρι να είναι έτοιμα για συγκομιδή, απο την ημέρα που τα φυτέυετε και β) Την τιμή που θα πωλείτε το προιόν οταν με το καλό τα μαζέψετε. Ενα χαρακτηριστικό ακόμα που μπορεί να σας ενδιαφερει είναι αν τα φυτά χάνοντε μετά απο την συγκομιδή τους, ή αν είναι απο αυτά που τα φυτεύετε και μετά μπορείτε να πάρετε παραγωγή δύο και τρείς φορές πριν ξεραθούν.

Το παιχνίδι χωρίζετε σε 4 εποχές κάθε μια απο τις οποίες έχει τα δικά της φυτά που μπορείτε να καλλιεργήσετε.Ο χαρακτήρας σας βέβαια έχει ορισμένες αντοχές. Δεν μπορείτε να τον βάζετε να σκάβει ολημερίς, αφού με τη χρήση των εργαλείων, αλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, κουράζουν τον χαρακτήρα σας, με αποτέλεσμα αν χάσετε ολες τις δυνάμεις σας να μην μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο μέχρι να κοιμηθείτε και να ανακτήσετε την ενέργειά σας.

Εκτός απο γεωργός βέβαια μπορείτε να ασχοληθείτε και με την κτηνοτροφία για πιο “ξεκούραστα” κέρδη . Η φάρμα σας είναι εξ’αρχής εξοπλισμένη με ένα κοτέτσι και ένα αγελαδοστάσι για να εκτρέφετε τα ζωάκια σας. Στο κοτέτσι σας υπάρχει μια ειδική θέση στην οποία τοποθετείτε αυγά για να εκκολαφθούν και να αποκτήσετε κοτοπουλάκια τα οποία μετά απο μερικές μέρες θα είναι έτοιμες κότες που θα σας δίνουν αυγά που μπορείτε και να πουλήσετε και να αυξήσετε το εισόδημά σας. Αν βέβαια θέλετε μπορείτε να αγοράσετε και έτοιμα κοτοπουλάκια απο το μαγαζι στο χωριό και να επισπεύσετε τη διαδικασία. Για το τάισμά τους μπορείτε να αγοράσετε τροφή, η να τα αφήνετε ελευθερα έξω απο το κοτέτσι για να βοσκήσουν.

 

Εκτός απο τα σπαστικά δίποδα, μπορείτε να εκθρέψετε και γελάδια ως άλλοι Cowboyδες! Οταν αγοράσετε την πρώτη σας αγελάδα, μπορείτε να την φροντίζετε, να την βουρτσίζετε , να της μιλήσετε(!) και οταν είναι αρκετά μεγάλη να την αρμέξετε. Ολα αυτά ισχυροποιούν τον δεσμό σας με τις αγελάδες σας, και όσο πιο καλή σχέση έχετε τόσο καλύτερο γάλα θα σας δίνουν. Το γάλα τώρα μπορείτε να το δώσετε στο σκυλάκι σας, να το πιείτε για να ανακτησετε τις δυνάμεις σας, να το πουλήσετε ως έχει, ή να το μετατρέψετε σε τυρί με τον κατάλληλο εξοπλισμό και να το πουλήσετε με μεγαλύτερο αντίτιμο.

Εκτός απο τη φάρμα σας, έσοδα μπορούν να σας φέρει και η ημιαπασχόληση στους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής. Υπάρχουν καταστήματα, για σπόρους, για λαχανικά, για τα ζώα, για εργαλεία, ο ξυλοκόπος της περιοχής, ένα μπαρ, και ένα ορυχείο. Οι περισσότεροι απο αυτούς καθημερινά σας δίνουν την ευκαιρία να τους βοηθήσετε με τη δουλεία τους και να κερδίσετε ένα αρκετά μεγάλο ποσό, σχετικά ευκολα. Αν τακτά χρονικά διαστήματα, στο Leaf Valley λαμβάνουν χώρα αρκετά festivals στα οποία μπορείτε να λάβετε μέρος και να σφίξετε τους δεσμούς σας με τους συγχωριανούς σας.

Οι κοιλάδα είναι αρκετά μεγάλη σε έκταση και έτσι στην αρχή θα χάνεστε, αλλα μετά απο μερικές ώρες παιχνιδιού δε θα έχετε πρόβλημα. Αφού τελειώσετε με τις καθημερινές ασχολίες σας, μπορείτε να βγείτε μια βόλτα στην υπόλοιπη περιοχή, και να συναντήσετε τους άλλους NPC που κατοικούν εκεί, ή να εξερευνήσετε τα πέριξ, και να μαζεψετε φρούτα, βότανα, ή έντομα που είναι σκορπισμένα σε όλη την περιοχή. Αργότερα έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε και ένα καλάμι ψαρέματος, και να σκοτώνετε την ώρα σας ψαρευοντας σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Οσο παίζετε το παιχνίδι, σας δίνετε η δυνατότητα, να αναβαθμίσετε όλα τα εργαλεία, αλλα και τη φάρμα σας, με αποτέλεσμα να μπορείτε να έχετε περισσότερα ζώα, ή να προσθέσετε κουζίνα στο σπίτι σας, και να μπορείτε να μαγειρέυετε μόνος σας. Βέβαια μπορεί να σας μαγειρεύει και κάποιος άλλος, και να χρειαστείτε διπλό κρεβάτι.. ποιος ξέρει;

 

Αγρότης μόνος ψάχνει..
Πέρα απο το οικονομικό, άλλο ένα βασικό στοιχείο του gameplay του παιχνιδιού, έιναι οι σχέσεις σας με τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής. Μπορείτε να συσφίξετε τις σχεσεις με τους υπόλοιπους, μιλώντας τους καθημερινά, ή δινοντάς τους δώρα που τους αρέσουν. Μπορείτε να δείτε τις προτιμήσεις του κάθε χαρακτήρα, απο το menu που εμφανίζετε οταν επιλέγετε το κρεβάτι σας για να ξεκουραστείτε και να κάνετε Save. Μεγάλη ευκαιρία να βελτιώσετε την σχέση σας μέ κάποιον NPC που σας ενδιαφέρει είναι κατα τη διάρκεια των festival. Τέλος αν κάνετε συχνά την δουλειά που σας προσφέρει κάποιος απο τους κατοίκους της κοιλάδας, οι σχέση μεταξύ σας αναπτύσετε θετικά, πολλές φορές μάλιστα στο τέλος μπορεί να αποκτήσετε και μερικά ωραία αντικείμενα ως δώρα για τη βοηθειά σας.

Μπαινοντας στο ψητό, με τους θυλυκούς χαρακτήρες οι σχέσεις σας μπορούν να γίνουν λίγο πιο.. περίπλοκες! Το παιχνίδι σας δίνει τη δυνατότητα να την “πέσετε” και εν τέλει να φτάσετε μέχρι τα σκαλιά της εκκλησία (η του δημαρχείου) με την αγαπημένη σας NPC. Η συνταγή είναι η ίδια: μιλάτε καθημερινά με τους χαρακτήρες που σας ενδιαφέρουν και τους προσφέρετε τα αγαπημένα τους αντικείμενα ως δώρα για να τις ευχαριστήσετε. Με αρκετό ψηστήρι μπορείτε να χορέψετε το χορό του Ισαία με την αγαπημένη σας, και η ευτυχία σας να ολοκληρωθεί.

Γραφικά-ήχος
Τα γραφικά του τίτλου δεν είναι εξωπραγματικά, ούτε καν το δυνατότερο σημείο του, αλλα κάνουν και με το παραπάνω τη δουλειά τους. Οι χαρακτήρες έχουν ελάχιστες λεπτομέρειες αλλα είναι καλά σχεδιασμένοι, και τα ζωντανά χρώματα σας δίνουν πραγματικά την αίσθηση της φάρμας. Οι περιβάλλοντες χώροι είναι καταπράσινοι, με αρκετά δέντρα τα οποιά δυστυχώς έχουν ένα ή δύο διαφορετικά μοντέλα και επαναλαμβάνονται συνεχώς. Οι εσωτερικοί χώροι είναι επίσης όμορφα σχεδιασμένοι χωρίς να είναι κάτι το τρομερό. Το Animation είναι μέτριο και αρκετά απότομο, ιδιαίτερα στις αγροτικές εργασίες και στην κίνηση των ζώων, ζώα τα οποία είναι καλοσχεδιασμένα αλλα μέχρι εκεί.
Οι εναλλαγές του τοπίου ανάλογα με την εποχή είναι καλοδεχούμενη και ευχάριστη στο μάτι για να μην κουράζετε συνεχώς απο το ίδιο ολοπράσινο μοτίβο, και μερικές πινελιές όπως τα πουλιά, οι τυφλοπόντικες , τα βατράχια και τα καβούρια που κάνουν την εμφανισή τους, είναι ευχάριστη προσθήκη και προσδίδουν μια κίνηση στον κόσμο του παιχνιδιού. Επίσης οι χαρακτήρες κινούνται συνεχώς και σας αναγκάζουν να τους ψάχνετε για να τους βρείτε πράγμα που προσδίδει μια νότα ρεαλισμού στον κόσμο του παιχνιδιού, γίνεται όμως σπαστικό οταν βιάζεστε ή χρειάζεστε οπωσδήποτε έναν απο αυτούς του χαρακτήρες.

 

Ο ήχος του παιχνιδιού περνάει σχεδόν απαρατήρητος, και περιορίζετε σε μια-δυο ευχάριστες μελωδίες που εναλλάσονται κατα τη διάρκεια της ημέρας, και στους ήχους που παράγουν τα ζώα της κοιλάδας κατοικίδια και μη. Οι φωνές των χαρακτήρων λάμπουν δια της απουσίας τους, ενώ και τα δίαφορα εφέ απο τη χρήση των εργαλείων απλά κρατάνε τον ήχο σε μέτρια επίπεδα.

Κοιτα μαμά πως χειρίζομαι την τσάπα!
Τα Controls του παιχνιδιού είναι σχετικά απλά και μέσα σε λίγα λεπτά θα τα έχετε συνηθίσει. Ένα σημαντικό πρόβλημα έχει να κάνει με την επιλογή του Dpad για την κίνηση της κάμερας, που καθιστά αδύνατο το να κινείστε και να αλλάζετε την θέση της κάμερας ταυτόχρονα. Μια μικρή διόρθωση για αυτό το πρόβλημα προσφέρει το τρίγωνο, αφού κάθε φορά που το πατάτε, η κάμερα κεντράρει ακριβώς πίσω απο το χαρακτήρα σας.

Με τον αναλογικό μοχλό κινείτε το χαρακτήρα σας, ενώ το τετράγωνο είναι το Action Button, με το Select κάνει την εμφάνισή του ο χάρτης που στην αρχή τουλάχιστον θα σας είναι απαραίτητος. Τα Shoulder buttons είναι shortcuts. Με το R σας δίνετε ή επιλογή εργαλείων και αντικειμένων, ενώ με το L μπορείτε σαν άλλοι Λούκυ Λούκ να σφυρίξετε στο σκύλο σας ή το άλογό σας(όταν αποκτήσετε) και να έρθουν κοντά σας χωρίς να τα ψάχνετε.

Το σημαντικότερο πρόβλημα του χειρισμού είναι τα μικρά περιθώρεια που υπάρχουν για να εκτελέσετε μια δράση. Για παράδειγμα, όταν σκάβετε για να ετοιμάσετε το χωράφι σας, το οποίο χωρίζετε σε τετραγωνάκια, πρέπει να είστε σε ένα συγκεκριμένο σημείο για να ενεργοποιηθεί η επιλογή για σκάψιμο. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο με τα ζώα αφού για να μιλήσετε σε μια αγελάδα ή σε ένα άλογο πρέπει να κολλήσετε στη μούρη τους, πράγμα που πολλές φορές δε γίνεται, αφού τα χαριτωμένα τετράποδα πάνε και κολλάνε τη φάτσα τους στους τοίχους, με αποτέλεσμα να πρέπει να περιμένετε να πάρει απόφαση η αγελάδα να κοιτάξει απο την άλλη για να κάνετε δουλειά.

Σε γενικές γραμμές
Το Harvest Moon : Hero Of the Leaf Valley εξελίσει τη σειρά ελάχιστα για να δικαιολογεί την αγορά του, απο τους κατόχους ενός απο τα προηγούμενα παιχνιδια, παρόλα αυτά είναι με διαφορά η καλύτερη επιλογή σας αν σας αρέσει η σειρά και έχετε PSP.
Παρόλο που στο εικαστικό τομέα το παιχνίδι δεν τα καταφέρνει και πολύ καλά, τα γραφικά και ο ήχος, τουλάχιστον ,δεν αποτελούν τροχοπέδη στην απόλαυση που προσφέρει το παιχνίδι στους φίλους της σειράς. Το Gameplay βέβαια μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές επεκτάσεις, αλλα στην τελική το παιχνίδι δεν παυει να είναι επαναλαμβανόμενο, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να παίξετε πάνω απο 2-3 συνεχόμενες μέρες εντός παιχνιδιού. Παρόλα αυτά το παιχνίδι πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή για τα διαλείμματα μεταξύ τον αγαπημένων σας παιχνιδιών, η αν είστε περιστασιακός gamer.

papp0us

Γιος της Zelda. αδελφός του Cris Redfield, έχω συμμαχήσει με τον Solid για να κατατροπώσουμε τον Bowser, πριν φάει τη Lara. Με το Android στο ένα χέρι και το χειριστήριο του Xbox στο άλλο η νίκη είναι δική μου!