Socom: Fireteam Bravo 3

Tango Down!

To Socom U.S Navy Seals Fireteam Bravo 3(από δώ και στο εξής SOCOM FB 3 χάριν συντομίας) είναι το 3ο installment της σειράς για την φορητή κονσόλα της Sony. Οι δύο προκάτοχοί του συνάντησαν την αποδοχή των κατόχων PSP, αφού η σειρά έχει καταφέρει να μεταφέρει ένα είδος παιχνιδιών που στο PSP φαινόταν από δύσκολο εώς αδύνατο λόγω κυρίως της ελλειψης ενός 2ου αναλογικού μοχλού. Μάλιστα το κατάφερε χωρίς να χάσει κανένα από τα στοιχεία που είχε το παιχνίδι του PS2, μπορείτε να προσπεράσετε αργά τους δρόμους που είναι γεμάτοι εχθρούς για να μην σας αντιληφθούν, να δώσετε εντολές στους υπόλοιπους της ομάδας σας, να βγάλετε εκτός τους αντιπάλους σας με stealth τεχνικές ή με όπλα που φέρουν σιγαστήρες, με την ελπίδα ότι κανείς δε θα σας ακούσει, ή στην τελική, να ορμίσετε μέσα στους εχθρούς με τους 3 υπόλοιπους εξαιρετικά εκπαιδευμένους άντρες και να καθαρίσετε την περιοχή σαν άλλοι Rambo. Ολά είναι εδώ! Τα σημαντικότερο πρόβλημα όμως του παιχνιδιού είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω από αυτά.

Ξαναζεσταμένο φαγητό;

Το πρώτο παιχνίδι της σειράς κυκλοφόρησε το μακρινό 2005, ενώ ένα χρόνο αργότερα μας συστήθηκε και το SOCOM FB 2 το οποίο εκτός από τα ελαφρώς βελτιωμένα γραφικά, αναβάθμισε σημαντικά το σύστημα αγοράς και βελτίωσης του εξοπλισμού. Εν έτη 2010 το 3ο παιχνίδι της σειράς, απλα… έρχεται.
Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι το παιχνίδι είναι μια αντιγραφή του 2 με άλλο όνομα, αφου οι αλλαγές είναι αρκετές, με κυριότερη αυτή της προσθήκης 2 έξτρα ατόμων στην ομάδα σας. Έτσι από 2 έχετε πλέον 4 άτομα στην ομάδα σας συμπεριλαμβανομένου και εσάς, οι οποίοι χωρίζονται σε 2 διαφορετικές ομάδες, “able” & “Bravo”. Έτσι το tactical κομμάτι του τίτλου έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, αφού έχετε η δυνατότητα να οργανώσετε καλύτερα την κάθε κίνηση της ομάδας σας. Κατά τα άλλα τα αρνητικά της σειράς παραμένουν σε μικρό η μεγαλύτερο βαθμό: Δεν μπορείτε να μετακινήσετε τον κέρσορα πάνω κάτω ενώ κινήστε(αφου δεν υπάρχει 2ος αναλογικός) χρειάσετε να πατάτε το L για να κάνετε strafe και το R και το auto-target πράγμα που όταν πρέπει να γίνει ταυτόχρονα θέλει ειδικές ικανότητες στην αρχή, αλλα μόλις το συνηθίσετε λίγο όλα γίνονται πιο ευκολα. Τέλος οι αντιπαλοί σας(και σε αρκετές περιπτώσεις και οι συμμαχοί σας), είναι για κλάματα. Μπορείτε να σκοτώσετε κάποιον ακριβώς πίσω από την πλάτη ενός συμμάχου του χωρίς να πάρει μυρωδιά το «λαγωνικό» η ακόμα και να τους πυροβολήσετε το πόδι, χωρίς να αντιδράσουν! Οι συμμαχοί σας σε περιπτώσεις μεγάλης συμπλοκής έχουν το εξαιρετικό συνήθειο να μπαίνουν στην μέση με αποτέλεσμα η βολή που υπολογίζατε για το κεφάλι του τρομοκράτη να χαραμίζετε στο άδειο κεφάλι του συμπαίκτης σας, με αποτέλεσμα ένα απεχθές GameOver!

Όσο αναφορά το σενάριο το παιχνίδι είναι πιστό στα σενάρια της σειράς.. αν ψάχνετε παιχνίδι με ιστορία, ψάξτε κάτι άλλο. Η ιστορία ξεκινά με την τετραμελή ομάδα από SEALs με αρχηγό τον Wraith(εσείς) να καλείτε για μια αποστολή σε μια φανταστική χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, την Koratvia για να βρούν έναν εξαφανισμένο κατάσκοπο τον Η.Π.Α. Όπως καταλαβαίνετε η αποστολή πάει κατά διαόλου, και η ομάδα του Wraith περνάει όλο το υπόλοιπο Single Player Campaign σε περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ.
Δεν υπάρχουν ανατροπές που θα σας εκπλήξουν και θα χρειαστείτε περίπου 7-8 ώρες για να τελειώσετε με τις 8 αποστολές του παιχνιδιού, η κάθε μια από τις οποίες χωρίζετε σε 3 Chapters. Εκτός από αυτά οσοι έχουν παίξει ένα από τα προηγούμενα παιχνίδια θα παρατηρήσουν ότι το 3 είναι αρκετά πιο εύκολο αφού πλέον αν καλυφθείτε πίσω από μια κάλυψη η υγεία σας αναπληρώνετε, και αν πεθάνει κάποιος από τους συντρόφους σας το μόνο που χρειάζετε για να αναστηθεί είναι να πάτε πάνω του και να πατήσετε το []!
Τέλος αν και οι πίστες μοιάζουν τεράστιες, η ελευθερία κινήσεων δεν είναι αυτή που σας δίνετε αρχικά η εντύπωση, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να είναι αρκετά γραμμικό.

Γραφικά-Ήχος-Οπλα

Τα γραφικά του παιχνιδιού δεν είναι κάτι τρομερό, μοιάζουν αρκετά με αυτά των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς και κάνουν τη δουλειά τους, χωρις κάτι παραπάνω. Στα ίδια επίπεδα κινείτε και ο ήχος, συμπεριλαμβανομένου και της χαμηλής απόδοσης των ηχείων του PSP. Τα όπλα ακούγονται αρκετά καθαρά, χωρίς όμως τεράστιες διαφορές στην απόδοση του ήχου ανάλογα με το όπλο.
Μετά το τέλος κάθε αποστολής λαμβάνετε Command Equity points ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που παίζετε αλλα και τις ενέργειες σας εντός παιχνιδιού. Σκοτώστε για παράδειγμα τους τρομοκράτες με χειροβομβίδα ή headshot και θα δείτε τους πόντους σας να αυξάνονται. Τους πόντους αυτούς τους εξαργυρώνετε μετέπειτα για να αγοράσετε νέα όπλα ή να βελτιώσετε τα υπάρχοντα με διάφορα εξτρα όπως μεγαλύτερους γεμιστήρες, thermal scopes, under-barrel shotguns, λαβές και αρκετά ακόμα.

Εκτός από όπλα με τους πόντους αυτούς ξεκλειδώνετε και multiplayer costume parts.

Ένα Multiplayer θα μας σώσει!
Σε πληρη αντιδιαστολή με το Single Player Campaign το multiplayer έχει αρκετά νέα στοιχεία να προσφέρει στου παίκτες.
Εκτός των Cooperative Missions οι οποίες σε μεσαίο προς δύσκολο επίπεδο δυσκολίας μπορούν να σας προσφέρουν πολύ διασκέδαση, σε εσάς και άλλους 3 φίλους σας μέσω ad-hok ή infrastructure mode, μπορείτε να αλλάξετε τα goals και αρκετά άλλα στοιχεία στις Single Player αποστολές, ρυθμιζοντάς τες στα μέτρα σας και στα γούστα σας. Εδώ να σημειώσω πως αυτή η επιλογή υπάρχει και για το Single Player mode.
To competitive multiplayer είναι τρομερό, ίσως το καλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού, αφού επιτρέπει τη μάχη μέχρι 16 παικτών ταυτόχρονα, ο ένας ενάντια του άλλου με όλα τα γνωστά modes να είναι εδώ. Τα capture the flag, free-for-all deathmatches, team deathmatches, και capture point maps είναι όλα διαθέσιμα και μάλιστα με την επιλογή για voice chat.

 

To make the long story Short..
To SOCOM FB 3 δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό παιχνίδι, ουτε καν μέτριο,αλλα δυστυχώς του λείπουν τα στοιχεία που θα μπορούσαν να το καθιστούν εξαιρετικό. Η μη υπαρξη ενός 2ου αναλογικού μοχλού στο PSP κάνει εξαρχής τα πράγματα δύσκολα, αλλα με λίγη καλή πίστη το νέο SOCOM θα σας χαρίσει αρκετές ώρες διασκέδασης. Όσοι έχετε δοκιμασει τα παλιότερα παιχνίδια της σειράς και τα ευχαριστηθήκατε τρέξτε να το παρετε. Όσοι είστε αναποφάσιστοι το παιχνίδι ίσως να αξίζει την προσοχή σας για το multiplayer του και μόνο.

[rating:8/10]

papp0us

Γιος της Zelda. αδελφός του Cris Redfield, έχω συμμαχήσει με τον Solid για να κατατροπώσουμε τον Bowser, πριν φάει τη Lara. Με το Android στο ένα χέρι και το χειριστήριο του Xbox στο άλλο η νίκη είναι δική μου!